Βροντερό «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπαν χθες περισσότεροι από 5.000 φοιτητές και μαθητές στο κέντρο της Αθήνας. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, με περισσότερα από 100 πανεπιστημιακά τμήματα και πάνω από 180 σχολεία πανελλαδικά να βρίσκονται υπό κατάληψη και τους φοιτητές να προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ακόμα και καθημερινά εάν δεν αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Από νωρίς χθες το πρωί στα Προπύλαια οι φοιτητές είχαν υψώσει πανό ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οσο περνούσε η ώρα η συμμετοχή στη συγκέντρωση αυξανόταν, με μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς -που προχώρησαν σε στάση εργασίας- να βρίσκονται επίσης στο πλευρό των φοιτητικών συλλόγων. Το χθεσινό συλλαλητήριο είχε σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή από εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνοντας ότι οι φοιτητικές αντιδράσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πολλαπλασιάζονται, παρότι έρχεται εξεταστική περίοδος και η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν θα κάνει πίσω μπροστά σε αυτό που αποκαλεί «μειοψηφίες». Οι συγκεκριμένες μειοψηφίες βέβαια επικράτησαν σε συνελεύσεις σε σχεδόν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ενάντια στις δυνάμεις της φιλοκυβερνητικής ΔΑΠ που κυρίως προτάσσει το «ανοιχτά πανεπιστήμια» χωρίς να συζητά επί της ουσίας για τις συνέπειες της έλευσης μη κρατικών πανεπιστημίων στα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Συνθήματα
Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα όπως «Το δίκιο του αγώνα βγάζουμε μπροστά, για να ’χουμε πτυχία, για να ’χουμε δουλειά» και «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές». Φτάνοντας μπροστά από τη Βουλή, φοιτητές και μαθητές άναψαν συμβολικά καπνογόνα και άνοιξαν βιβλία με το αγγελιόσημο «πωλείται», παρέμβαση παρόμοια με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας. Φώναξαν επίσης αρκετές φορές το σύνθημα «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».
Το ότι οι φοιτητές δεν θα κάνουν πίσω γιατί χάνουν κάθε προοπτική που έχουν μέσω του δημόσιου πανεπιστημίου τόνισε στην «Εφ.Συν.» η φοιτήτρια του ΕΜΠ, Αννα-Μαρία Παραθύρα: «Η σχολή μας τελεί υπό κατάληψη για δεύτερη εβδομάδα. Βάζουμε μπροστά τα αιτήματα που υπερασπίζονται τη δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ολοι όσοι μπαίνουν στις σχολές βλέπουν ένα δυσοίωνο μέλλον. Τα σχέδια της κυβέρνησης έρχονται να επισφραγίσουν αυτή την κατάσταση και να μην υπάρχει επιστροφή. Ολη η κοινωνία πρέπει να ταχθεί με τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των μαθητών ώστε να έχει μέλλον η νέα γενιά», τόνισε.
Μετά τη συγκέντρωση, μέρος των φοιτητών κατευθύνθηκε στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ στην Πατησίων, έξω από το οποίο σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια. Εκεί πραγματοποιήθηκε συντονιστικό με εκπροσώπους δεκάδων φοιτητικών συλλόγων, με το ραντεβού των κινητοποιήσεων να ανανεώνεται για την επόμενη εβδομάδα. Μπορεί το αναπτυσσόμενο φοιτητικό κίνημα να απέχει πολύ από εκείνο του 2006-2007, πάντως δείχνει κάθε εβδομάδα να εντείνει τη δυναμική του έχοντας μεγαλύτερη συμμετοχή, γεγονός που προβληματίζει όσους μιλούσαν για μειοψηφίες…
Για δυναμική αντίδραση των φοιτητών μίλησε η ΚΝΕ, που για άλλη μια φορά ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου: «Στο ψεύτικο δίλημμα της κυβέρνησης, των “παπαγάλων” της στα ΜΜΕ και της κυβερνητικής παράταξης στα Πανεπιστήμια, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, περί ανοιχτών ή κλειστών σχολών, οι φοιτητές απάντησαν δυνατά: Ανοιχτές είναι οι σχολές που είναι προσβάσιμες σε όλους, όχι ανάλογα με το πόσο χοντρό είναι το πορτοφόλι τους, και κλειστές στα δίδακτρα, την υποβάθμιση και τη διάλυση των πτυχίων! Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των μαθητών και να αποσύρει εδώ και τώρα τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδιά της».
Τα μεγάλα συλλαλητήρια χαιρέτισε η Νέα Αριστερά, που σχολίασε ότι «δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων που μετατρέπουν τη χώρα μας σε βιομηχανία παραγωγής αμφίβολων ακαδημαϊκών τίτλων».
● Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο), την Πάτρα, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις. Οι φοιτητικοί σύλλογοι που συνεδρίασαν χθες ανανέωσαν το ραντεβού τους στους δρόμους για τις 25 Ιανουαρίου.
