• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 24.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μαθητές μιλούν για «το '21 αλλιώς»

 • A-
 • A+
Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική έκδοση, αποτέλεσμα θεματικών κυνηγιών θησαυρού προηγούμενων ετών από το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Μια μεγάλη συλλογή από πρωτότυπους γρίφους σχετικά με την Επανάσταση του 1821, όπως αυτοί τέθηκαν στο πλαίσιο του παιχνιδιού του κυνηγιού του θησαυρού του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, περιλαμβάνει το βιβλίο με τίτλο «Το Εικοσιένα αλλιώς». Η έκδοση, που αποκτά επικαιρότητα εν όψει της επετείου της 25ης Μαρτίου, συγκεντρώνει το υλικό από τα 13 θεματικά κυνήγια θησαυρού που έχουν διοργανωθεί στο σχολείο (από το 2008 έως το 2022), διατυπώνοντας μια εναλλακτική πρόταση στον τυποποιημένο σχολικό εορτασμό για την Επανάσταση του 1821 αλλά και τη σχολική διδασκαλία της Ιστορίας γενικότερα: μια πρόταση που συνδυάζει τη γνώση με την ανακάλυψη, την καλλιέργεια ποικίλων δεξιοτήτων και τη χαρά του παιχνιδιού.

Το βιβλίο περιέχει το σκεπτικό, αλλά κυρίως σενάρια 13 ηρωικών κυνηγιών με τους γρίφους τους, τις εξηγήσεις τους, καθώς και συμβουλές για κάποιους που θέλουν να διοργανώσουν το παιχνίδι για πρώτη φορά. Στα παιχνίδια υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες και τα παιδιά κινητοποιούνται, πετυχαίνοντας την ενεργό συμμετοχή τους και την εναλλακτική προσέγγισή τους πάνω σε ιστορικά ζητήματα που κατά πολύ διαφέρουν από την τυποποίηση και τις στερεοτυπικές αναφορές.

Σε σχετική εκδήλωση για την έκδοση, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γραφοτεχνική Κρήτης, παρουσιάστηκαν βίντεο με τις εμπειρίες των μαθητών που σήμερα είναι φοιτητές ή εργαζόμενοι, από το σχολικό παιχνίδι, για το πώς το αφομοίωσαν και πόσα έχουν να θυμούνται από εκείνες τις γνώσεις που έλαβαν μέσα από το παιχνίδι, αλλά και τις βιωματικές εμπειρίες που είχαν με τους συμμαθητές τους.

Θεματικές

Από ένα σημείο και πέρα, τα παιχνίδια άρχισαν να γίνονται θεματικά, δηλαδή «1821 και ελληνική ναυτιλία», κι έτσι τα παιδιά γνώρισαν τη ζωή των ναυτών, τα πλοία που κυκλοφορούσαν, τις σχέσεις εκείνης της περιόδου. Αλλο παιχνίδι είχε την «μπαρούτη», τους μπαρουτόμυλους, με τα παιδιά να μαθαίνουν πώς ήταν και πώς λειτουργούσε ο μπαρουτόμυλος κ.λπ.

Επίσης, τα παιδιά ξεδιπλώνουν πράγματα τα οποία δεν μπορούν να δείξουν μέσα σε κανονικό μάθημα, καθώς πρέπει να φτάσουν σε λύσεις μέσα από όποιον τρόπο θέλουν, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, ενώ μπορούν να αναδείξουν κάποιες ικανότητες χειρωνακτικές που μέσα στο μάθημα ίσως να μη φαίνονται.

Το βασικό σε αυτό το βιβλίο δεν είναι τόσο η ανακάλυψη γνώσεων όσο η συμπυκνωμένη χαρά των ανθρώπων που έστησαν τα παιχνίδια, των παιδιών που τα έπαιξαν και βρήκαν λύσεις και των εκπαιδευτικών που ανασύνθεσαν αυτά τα παιχνίδια για να γίνουν βιβλίο. Στόχος, άλλωστε, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, είναι το βιβλίο να χρησιμεύσει ως οδηγός για τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων και σε άλλα σχολεία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, 170 αντίτυπα του βιβλίου διανέμονται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περισσότερα από 130 σε βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακά τμήματα και μουσεία, χάρη στην οικονομική υποστήριξη που προσφέρει στην έκδοση ο Δήμος Ρεθύμνης, που την ενέταξε στις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Την έκδοση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου Πόλυ Παπαδοπούλου, Αννα Πατεράκη και Ειρήνη Ρενιέρη, ενώ τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της παραγωγής έκανε η Αγγελική Βλαχοπούλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό κατάληψη 51 σχολεία
Kύμα καταλήψεων ξεκίνησε στα σχολεία της Κρήτης μετά τη σχετική απόφαση του συντονιστικού οργάνου των μαθητών. Συνολικά 32 σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, βρίσκονται υπό κατάληψη. Κοινή συνισταμένη των...
Υπό κατάληψη 51 σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη για την εγκατάλειψη
Τα Ανώγεια που πριν από λίγο καιρό εντυπωσίασαν το πανελλήνιο με το υπερήφανο «μαύρισμα» της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, σήμερα βιώνουν μια σοβαρή κρίση, καθώς δεκάδες κενά στους εκπαιδευτικούς έχουν παραλύσει...
Κατάληψη για την εγκατάλειψη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακόμη δύο σχολικά τμήματα έκλεισαν λόγω κορονοϊού
Μετά τα δύο τμήματα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών, ακόμη δύο τμήματα σε δημοτικά σχολεία της χώρας έκλεισαν λόγω μολύνσεων από κορονοϊό. Ένα στην Κορινθία και ένα στην Ιεράπετρα.
Ακόμη δύο σχολικά τμήματα έκλεισαν λόγω κορονοϊού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
(Αρειος) Πάγος στο... μαθητοδικείο
Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκάλεσε η πρωτοφανής καταδίκη τριών μαθητών Γυμνασίου από το δικαστήριο ανηλίκων λόγω της συμμετοχής τους στην κατάληψη του 1ου Γυμνασίου...
(Αρειος) Πάγος στο... μαθητοδικείο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
20.000 χαμένες διδακτικές ώρες μετράει το Ρέθυμνο!
Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη και οι μαθητές του νομού ζουν στο πετσί τους την τεράστια έλλειψη σε εκπαιδευτικούς. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τα σχολεία του νομού: 1.825 ώρες χάνονται ανά εβδομάδα, ενώ...
20.000 χαμένες διδακτικές ώρες μετράει το Ρέθυμνο!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καμάρες Ηρακλείου: Η σχολική χρονιά άρχισε κουτσά-στραβά την 1η Οκτωβρίου
Με το ημερολόγιο να δείχνει 1η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός σε πολλά σχολεία της Κρήτης, καθώς μόλις χθες έφτασε η πρώτη φουρνιά αναπληρωτών για να καλύψει τα υπερδιπλάσια κενά στην πρωτοβάθμια...
Καμάρες Ηρακλείου: Η σχολική χρονιά άρχισε κουτσά-στραβά την 1η Οκτωβρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας