• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.7°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.4°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 27.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 29.3°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  60%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταλήψεις σε τμήματα Γεωπονίας

 • A-
 • A+
Οι φοιτητές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αρνείται να αναγνωρίσει το πτυχίο της πενταετούς φοίτησης Γεωπονικής Σχολής, εγκλωβίζοντας χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε απονομή πτυχίου χωρίς αντίκρισμα. ● Μετά τις αντιδράσεις εξετάζεται η ρύθμιση μέσω τροπολογίας.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα τμήματα Γεωπονίας, με τους σπουδαστές να ζητούν αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Μεσολόγγι να πρωτοστατεί. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών της σχολής αποφάσισαν γενική κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το πτυχίο της πενταετούς φοίτησης Γεωπονικής Σχολής, εγκλωβίζοντας χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε απονομή πτυχίου χωρίς αντίκρισμα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα δηλαδή.

Οι φοιτητές διαμηνύουν ότι ο πανεπιστημιακός χώρος θα παραμείνει υπό κατάληψη έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που συνοψίζονται σε αναγνώριση του πτυχίου τους ως πενταετούς φοίτησης, αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των τμημάτων της σχολής και ένταξη των αποφοίτων στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ).

Τη Δευτέρα, στη μικρή πόλη του Μεσολογγίου, οι φοιτητές της σχολής πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πέντε χρόνια σπούδαζα να πάρω το πτυχίο και θέλω αναγνώριση από το υπουργείο».

Στο πλευρό των φοιτητών στέκονται οι καθηγητές της σχολής, ο δήμαρχος της πόλης, με τον οποίο συναντήθηκαν προ ημερών εκπρόσωποι των σπουδαστών, αλλά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει: «Οι απόφοιτοί μας στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη πολιτεία.

Ανισότητες

Η κατάσταση αυτή τους δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς και θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών, ενώ μπορεί να καταδικάσει σε μαρασμό και αποσύνθεση τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στην Αιτωλοακαρνανία» και ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά να υποβάλει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να συμπεριλάβει τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα, νυν και πρώην, στις σχολές εκείνες που αποδίδουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Επιστολή προς τον υπουργό απέστειλε και ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου, εκφράζοντας «την έντονη διαμαρτυρία του για την παρελκυστική τακτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που εδράζεται στην Αιτωλοακαρνανία», αλλά και τη συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών.

Κοινοβουλευτική αναφορά κατατέθηκε από 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ύστερα από πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας του κόμματος, Κώστα Μάρκου και Αθανασίας (Σίας) Αναγνωστοπούλου. Οι βουλευτές κάλεσαν με τη σειρά τους τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική παρέμβαση, «ώστε να αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου και στους πτυχιούχους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με όλα τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα -νυν και πρώην- και να αποκατασταθεί ως εκ τούτου η παραπάνω αδικία και δυσλειτουργία».

Τροπολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - Δήμητρα εντός της εβδομάδας.

■ Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας να συμμετάσχουν στην πανελλαδική ημέρα δράσης την Πέμπτη 30 Μαρτίου με το σύνθημα «Τέρμα πια η κοροϊδία - θέλουμε πτυχία με αξία!».

Το ΜΑΣ τονίζει ότι όπως στις Γεωπονικές Σχολές έτσι και αλλού, με κινητοποιήσεις και γενικές συνελεύσεις οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητούν αναγνώριση των πτυχίων τους και κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. «Ο υφυπουργός Παιδείας Αγγ. Συρίγος ανέφερε με θράσος πως σε “εκκρεμότητα” βρίσκεται το ¼ των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας. Είμαστε δεκάδες χιλιάδες οι φοιτητές που κυριολεκτικά “βρισκόμαστε στον αέρα”, τα πτυχία μας δεν αναγνωρίζονται… και η κοροϊδία “πάει σύννεφο”» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΜΑΣ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Καθηγητικές» σχολές χωρίς διδακτική επάρκεια
Φοιτήτριες και φοιτητές, αλλά και το προσωπικό των ΑΕΙ αντιδρούν έντονα στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τη Φιλοσοφική και τη Φυσικομαθηματική.
«Καθηγητικές» σχολές χωρίς διδακτική επάρκεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετατρέπουν σε εφιάλτη τα όνειρα χιλιάδων νέων επιστημόνων κλωστοϋφαντουργίας
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποφάσισε εν κρυπτώ αλλαγές που απαξιώνουν το αντικείμενο Τεχνολογιών Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυσης, υποβαθμίζουν τα πτυχία των φοιτητών και συρρικνώνουν τα...
Μετατρέπουν σε εφιάλτη τα όνειρα χιλιάδων νέων επιστημόνων κλωστοϋφαντουργίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο
Δεν έχασε χρόνο η Ιατρική του ΑΠΘ και μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφιση του σαρωτικού πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών για...
Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασφυκτιά το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου από τον τεράστιο αριθμό μετεγγραφών
Ο μεγάλος αριθμός μετεγγραφέντων φοιτητών έχει φέρει το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε οριακή κατάσταση, με τους φοιτητές να προχωρούν σε κινητοποίηση, στην είσοδο...
Ασφυκτιά το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου από τον τεράστιο αριθμό μετεγγραφών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νίκη για τους φοιτητές Γεωπονίας
Υποχώρησε η κυβέρνηση υπό το βάρος των μαζικών κινητοποιήσεων των φοιτητών των τμημάτων Γεωπονίας που προέκυψαν μετά την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ.
Νίκη για τους φοιτητές Γεωπονίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οχι στον «κόφτη» των διδακτορικών από τους απόφοιτους των Ιατρικών Σχολών
Την άμεση τροποποίηση της διάταξης που αποκλείει τους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών από την εκπόνηση διδακτορικού ζητούν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ερώτηση που κατέθεσαν, χθες, στη Βουλή.
Οχι στον «κόφτη» των διδακτορικών από τους απόφοιτους των Ιατρικών Σχολών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας