Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.7° 22.6°
3 BF
60%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.7° 25.8°
3 BF
41%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
25°C
27.0° 25.5°
4 BF
51%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.1° 25.9°
3 BF
31%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
61%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.0° 25.0°
2 BF
38%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
23.4° 21.4°
2 BF
40%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
1 BF
40%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.1° 24.9°
2 BF
69%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 24.0°
2 BF
51%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.4° 22.2°
2 BF
73%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.7° 17.9°
2 BF
78%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
50%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.7° 21.7°
1 BF
45%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.7° 19.9°
1 BF
88%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.8° 26.0°
2 BF
76%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
24.2° 22.2°
3 BF
69%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.3° 24.9°
3 BF
60%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.8° 25.8°
3 BF
52%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.4°
2 BF
34%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Σεμινάρια ντροπής για εκπαιδευτικούς

Tην οργή των εκπαιδευτικών ξεσήκωσε η εισαγωγική επιμόρφωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του υπουργείου Παιδείας που καλούνται να κάνουν σχεδόν 20.000 νεοδιόριστοι και της οποίας το περιεχόμενο μπορεί να χαρακτηρισθεί από αναχρονιστικό έως κακοποιητικό και ρατσιστικό.

«Είστε Διευθυντής/-ντρια σε ένα σχολείο όπου παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ντόπιων μαθητών προς γειτονικές σχολικές μονάδες. Σταδιακά, το σχολείο έχει μεταμορφωθεί σε σταυροδρόμι πολιτισμών και καταυλισμό στιγματισμένων. Πώς θα ανατρέπατε αυτήν την κατάσταση έχοντας έναν χρόνο διορία για να επαναφέρετε την κανονικότητα στο σχολείο και την προηγούμενη καλή φήμη του;». Το παραπάνω αποτελεί το τελευταίο μακροσενάριο, στο πεδίο «Α1 Παιδαγωγική αλληλεπίδραση-εργασίες και αυτοαξιολόγηση» της υποενότητας 3 «Προβληματικές περιοχές της επικοινωνίας στο σχολείο» στην ιστοσελίδα της ασύγχρονης επιμόρφωσης του ΙΕΠ.

Σε άλλη εργασία, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναπτύξουν πλάνο δράσης για να «αντιμετωπίσουν» έναν μαθητή που «δε συμμορφώνεται στους κανόνες» και που «είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στη στάση του, πνεύμα αντιλογίας έως και αναρχικός». Στο πεδίο «Παιδαγωγική Αλληλεπίδραση - Πρωτοβάθμια ειδική», η 4η υποενότητα φέρει αυτολεξεί τον τίτλο «Προβληματικοί μαθητές: Το στίγμα στην τάξη ή η κοινωνική γένεση των περιθωριοποιημένων μαθητών», ενώ σε κάποια άσκηση οι εκπαιδευτικοί πρέπει να χαρακτηρίσουν μαθητές με μόνο κριτήριο την εξωτερική τους εμφάνιση.

«Είναι λες και κανένας δεν έχει ελέγξει το υλικό», μας λέει μία εκπαιδευτικός. «Η ορολογία αντλήθηκε από βιβλιογραφία του 1985», επισημαίνει κάποιος άλλος, ενώ τα «Ντροπή!» περίσσευαν στα σχόλια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, οι νεοδιόριστοι αναγκάζονται να παρακολουθήσουν την επιμόρφωση, βάσει της οποίας θα αξιολογηθούν, αφού η συμμετοχή τους σε αυτήν θα αποτελέσει στοιχείο του ατομικού τους φακέλου και επομένως της μονιμοποίησής τους αλλά και της δυνατότητας υπηρεσιακής εξέλιξης.

«Η “εισαγωγική” επιμόρφωση του ΙΕΠ αποτελείται από απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό υλικό, ενώ η ορολογία που χρησιμοποιείται ενισχύει τις διακρίσεις. Περιμέναμε από τον επίσημο επιστημονικό μας φορέα να πρωτοπορεί και όχι να μας μυεί στην παιδαγωγική πρακτική περασμένων δεκαετιών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Εφη Χαραλαμπίδου, δασκάλα ειδικής αγωγής, με τον Λάμπρο Σιδερά, νεοδιόριστο, πρώην αναπληρωτή επί 11 χρόνια, μέλος της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25 και αναπληρωτή συντονιστή Τομέα Παιδείας του κόμματος, να προσθέτει: «Εμπρός πίσω! Αυτό είναι το σχόλιό μου για την εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων. Ποιων νεοδιόριστων δηλαδή! Αυτούς που μονιμοποιήθηκαν μετά από 10 χρόνια ως αναπληρωτές και τους οποίους το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να αποκαλεί “νεοδιόριστους”! Κόλλησε δίπλα και τη λέξη “δόκιμος” και ξεκίνησε όλη την ιστορία περί μονιμοποίησης και αξιολόγησης. Η τελευταία πράξη σε αυτό το σίριαλ είναι η εισαγωγική επιμόρφωση. Εκτός εργασιακού ωραρίου, ακόμα και σε μέρες αργιών, καλεί εκπαιδευτικούς με δεκαετή προϋπηρεσία να τους επιμορφώσει για την “πρώτη επαφή” με τα σχολεία λες και δεν έχουν εργαστεί ποτέ σε σχολεία!»

Για τη «σκοταδιστική», όπως την χαρακτηρίζει, εισαγωγική επιμόρφωση εξέδωσε ανακοίνωση και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), θίγοντας παράλληλα και το ζήτημα της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. «Οι χιλιάδες νεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί [...] γίνονται ξανά “μπαλάκι” στα χέρια του ΙΕΠ και του υπουργείου. Υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν, αν και εκπαιδευτικοί της τάξης και της καθημερινής προσπάθειας για χρόνια στα σχολεία, τηλε-ενημερώσεις και τηλε-διαλέξεις αμφιβόλου χρησιμότητας και ποιότητας, πολλές από τις οποίες δεν έχουν να συμβάλουν σε τίποτα στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις τάξεις. Ακόμα και το υλικό της επιμόρφωσης είναι παρωχημένο, αντιπαιδαγωγικό και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνο! [...] Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η σκοταδιστική κατεύθυνση που προωθεί το ΙΕΠ στην εκπαίδευση. Η “αριστεία” και η “καινοτομία” του υπουργείου Παιδείας είναι η επιστροφή στον Μεσαίωνα!» τονίζει η ΟΛΜΕ.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης, με τη σειρά του, ζητά να ανακληθεί το περιεχόμενο των επιμορφώσεων και σχολιάζει: «Πρόκειται για έσχατη κατάντια. Να πέσει πιο χαμηλά το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, πιστεύω είναι αδύνατο [...] Να τα ανακαλέσουν αμέσως. Να εξηγήσουν πώς βρήκαν βήμα χρυσαυγίτες να επιμορφώνουν εκπαιδευτικούς και ποιοι ενέκριναν τη “δουλειά” τους. Πόσο πληρώθηκαν και πώς θα ανακτηθούν τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Κι αν νιώθει κανείς στο ΙΕΠ της κας Κεραμέως, επιτέλους, την ανάγκη να παραιτηθεί...»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννη Αντωνίου, επεσήμανε ότι «πρόκειται για έργο για το οποίο δούλεψαν εκατοντάδες άνθρωποι και το οποίο δοκιμάστηκε και διορθώθηκε» και τόνισε ότι «αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα το δούμε και θα το διορθώσουμε».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σεμινάρια ντροπής για εκπαιδευτικούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ