Συνεχίστηκε, χθες, στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος αναφορικά με το υπουργείο Παιδείας διαμορφώνεται στα 6,08 δισ. ευρώ. Συγκριτικά με το 2022 παρουσιάζει αύξηση κατά 124 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική δαπάνη για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρεί κατά -0,1%, όπως και οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας που είναι μειωμένες κατά -0,44% σε σχέση με το 2022.
«Για το 2023, η στόχευση του υπουργείου Παιδείας είναι διπλή: περισσότερα χρήματα με περισσότερη απορρόφηση και ποιοτικότερη κατανομή με πολλαπλασιαστικά οφέλη», τόνισε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως στη Βουλή. Ηδη από τον προϋπολογισμό του 2022 εφαρμόστηκε ο λεγόμενος «προϋπολογισμός επιδόσεων» που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι «η χρήση πληροφοριών επιδόσεων για σκοπούς κατανομής δημόσιων πόρων, προκειμένου να παρασχεθούν πληροφορίες για τις σχετικές με τον προϋπολογισμό αποφάσεις και να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία» και σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι «ένας νέος τρόπος διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού, με κύριο γνώμονα την επίδοση […] Με αυτό το σύστημα αυξάνεται η σημασία που δίνεται στην ποιότητα των αποτελεσμάτων των δημοσίων δαπανών και όχι μόνο στο πόσο δημόσιο χρήμα δαπανάται». Για το 2023, βάσει του προϋπολογισμού επιδόσεων του ΥΠΑΙΘ, οι πιστώσεις κατανέμονται στα εξής δέκα προγράμματα:
● Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (4.238.381.000 € / +2,4%) ● Τριτοβάθμια εκπαίδευση (1.204.967 € / +26,9%) ● Θρησκεία (224.440.080 € / -1,4%) ● Επιτελικός συντονισμός & επενδύσεις ΥΠΑΙΘ (178.167.000 € / -54,6%) ● Επαγγελματική εκπαίδευση & Διά Βίου Μάθηση (146.000.000 € / +95,1%) ● Δημόσιες βιβλιοθήκες / Γενικά Αρχεία του Κράτους (37.351.000 € / +57,7%) ● Εκπαίδευση ελληνοπαίδων εξωτερικού (21.918.000 € / +480,8%) ● Πανεπιστημιακά νοσοκομεία (19.793.000 € / -36,1%) ● Θρησκευτική εκπαίδευση (5.105.000 € / -8,4%) ● Σχολικός/Πανεπιστημιακός αθλητισμός (1.129.000 € / -48,4%)
Οπως επισημαίνει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ιδιαίτερα χαμηλή είναι και η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τα 22 ενταγμένα έργα του υπουργείου Παιδείας. «Η μόνη ολοκληρωμένη δαπάνη αφορά τα έργα Ψηφιακή Μέριμνα Ι και ΙΙ για την προμήθεια laptops και tablets στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης», αναφέρει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η παράδοση του εξοπλισμού έγινε μετά το τέλος της ψηφιακής διδασκαλίας και αφού οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία. Παράλληλα τονίζει ότι στα έργα του ΤΑΑ δεν περιλαμβάνονται εργασίες βελτίωσης, συντήρησης ή ανακαίνισης των σχολικών κτιρίων, ότι δυο έργα (βιομηχανικά διδακτορικά και επισκέπτες καθηγητές), συνολικού κόστους 81,5 εκατ. ευρώ, δεν είχαν καμία απορρόφηση εντός του 2022, ενώ παρουσιάστηκαν προς υλοποίηση πριν από λίγες μέρες, καθώς και ότι δυο έργα (eSchools και eUniversity), συνολικού προϋπολογισμού 26,5 εκατ. ευρώ, δόθηκαν σε ιδιώτες ενώ υφίστανται αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί από το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και τα πανεπιστήμια.
