• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.9°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.9°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 9.5°C / 15.6°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  80%
infolibre.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η κατάσταση πλέον είναι πολύ επικίνδυνη»

 • A-
 • A+
Το ΑΠΘ έγινε ξανά πεδίο βολής των ΜΑΤ● Εντονες διαμαρτυρίες μετά την πτώση φοιτητή της Νομικής από τον τρίτο όροφο ● Ανακοινώσεις αδιαφορίας από τις πρυτανικές αρχές και την κυβέρνηση ● Νέα κυνηγητά και κρότου-λάμψης από τις δυνάμεις καταστολής, γεγονός που οδήγησε καθηγητές να μεταβούν στην Εισαγγελία και να την ενημερώσουν για τις πρακτικές της αστυνομίας ● «Θέλουμε να προλάβουμε το κακό, όσο κουκουλώνουμε το πρόβλημα, θεριεύει», ανέφεραν.

Για άλλη μια μέρα χθες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μετατράπηκε σε πεδίο ασκήσεων και βολών διμοιριών των ΜΑΤ. Κι αυτό, μια μέρα μετά το ατύχημα με την πτώση φοιτητή από τον τρίτο όροφο της Νομικής, τη στιγμή που η οργή των φοιτητών φούντωνε, ενώ οι πρυτανικές αρχές και η κυβέρνηση συναγωνίζονταν σε δηλώσεις ασυναγώνιστης ελαφρότητας ή παντελούς αδιαφορίας. Την ίδια ώρα, καθηγητές του ΑΠΘ πήγαιναν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να την ενημερώσουν για τις επικίνδυνες πρακτικές της αστυνομίας με τα κυνηγητά και τη ρίψη κρότου-λάμψης, επειδή δηλαδή «θέλουμε να προλάβουμε το κακό»!

Μοναδικό καλό νέο παρέμεινε η είδηση ότι ο τριτοετής φοιτητής δεν κινδυνεύει, έχει υποστεί μόνο κατάγματα, ενώ οι γιατροί αποδίδουν τη σωτηρία του στο σακίδιο που έφερε στην πλάτη και το οποίο απομείωσε τη σφοδρότητα του χτυπήματος που υπέστη πέφτοντας από τον τρίτο όροφο. Το υπουργείο Παιδείας δεν εξέδωσε καν μια ανακοίνωση για το περιστατικό, ενώ στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος καλύφθηκε πίσω από τη χρόνια έλλειψη αιθουσών.

Από κοντά ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, με τη δήλωση ότι «όσοι έχουμε υπάρξει φοιτητές, έχουμε βρεθεί στη θέση αυτού του παιδιού»(;) μεταθέτοντας επιπλέον όλες τις ευθύνες στον κοσμήτορα της Νομικής Παναγιώτη Γκλαβίνη αφού οι συμπτύξεις «εκ του νόμου είναι θέμα του κοσμήτορα κάθε σχολής» (μάλλον λοιπόν δεν χρειάζεται καν να γίνει έρευνα, όπως ο κ. πρύτανης ανακοίνωνε χθες, εκτός κι αν με συνοπτικές διαδικασίες καταδικαστεί η «κακιά στιγμή»).

Σε δεινή θέση

Ο ίδιος ο κοσμήτορας βρέθηκε χθες σε δεινή θέση όταν προσήλθε σε συγκέντρωση φοιτητών στο αμφιθέατρο όπου συνέβη το ατύχημα καθώς δέχτηκε κριτική ότι δεν διεκδικεί κονδύλια και προσλήψεις, αντιθέτως στηρίζει την πρυτανεία και την κυβέρνηση. Από τη μεριά του ο κ. Γκλαβίνης αποποιήθηκε τις ευθύνες, ζήτησε να απομακρυνθούν φοιτητές άλλων σχολών και δημοσιογράφοι και δεν έκανε καμία δήλωση. Αναγνώρισε πάντως ότι πρόβλημα υπάρχει, αλλά δεν απάντησε στο αίτημα να συγκληθεί συμβούλιο καθηγητών.

Οι φοιτητές από την πλευρά τους κατήγγειλαν τη χθεσινή παρουσία και επέμβαση των ΜΑΤ, τον συνωστισμό στα αμφιθέατρα, τις συγχωνεύσεις και την υποχρηματοδότηση. Σχολίαζαν μάλιστα καυστικά το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Πρυτανείας ανέφερε πως ο φοιτητής έπεσε από τον 2ο και όχι τον 3ο όροφο. Αμέσως μετά συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Πρυτανεία και έφτασαν μέχρι την είσοδο του γραφείου του πρύτανη στον 7ο όροφο, με το σύνθημα «Πρύτανης που δεν λογοδοτεί, οφείλει αμέσως να παραιτηθεί», αλλά δεν κατάφεραν να τον συναντήσουν. Την ώρα της συγκέντρωσης, παρουσία και πολλών καθηγητών, ομάδα περίπου 10 ατόμων έριξε φωτοβολίδες στα ΜΑΤ που βρίσκονταν στην οδό Εγνατία, οπότε επαναλήφθηκε το γνωστό σκηνικό με κρότου-λάμψης να πέφτουν στη συγκέντρωση των φοιτητών.

Το γεγονός αποτέλεσε αφορμή για τη διαμαρτυρία τριών καθηγητών (του πρώην πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, του καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιώργου Αγγελόπουλου και του Αντώνη Κυπάρου, καθηγητή ΤΕΦΑΑ) στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μυλόπουλος, «πήγαμε να ενημερώσουμε τον εισαγγελέα για όσα απαράδεκτα συμβαίνουν, διότι τα ΜΑΤ δεν μπορούν να ρίχνουν απρόκλητα κρότου-λάμψης σε συγκεντρώσεις φοιτητών, με τους κινδύνους που προκύπτουν να είναι προφανείς. Ενημερώσαμε απευθείας τον εισαγγελέα για τα γενόμενα, για να μη λέει κανείς ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει, διότι θέλουμε να προλάβουμε το κακό και διότι όσο κουκουλώνουμε το πρόβλημα, αυτό θεριεύει. Η κατάσταση είναι πλέον πολύ επικίνδυνη».

Λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών «Οχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια», καθηγητές του ΑΠΘ σχολίαζαν το οδυνηρό περιστατικό με την πτώση φοιτητή, καυτηρίαζαν τη σπουδή κυβέρνησης και Πρυτανείας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τη διάθεση 30 εκατομμυρίων για προσλήψεις αστυνομικών αλλά όχι επιστημονικού προσωπικού και τάσσονταν στο πλευρό των φοιτητών που αγωνίζονται να διώξουν την αστυνομία από το campus. Για σήμερα πάντως είναι προγραμματισμένο νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στη 1 μετά το μεσημέρι.

Στην έλλειψη κτιρίων έριξε ευθύνες ο Συρίγος

Το χρόνιο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κεντρικά Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επικαλέστηκε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, αντί άλλης αναφοράς σχετικά με το περιστατικό στο Αριστοτέλειο.

Απαντώντας στις επικρίσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης οι οποίοι, με αφορμή την πτώση του φοιτητή από τον 3ο όροφο κτιρίου του ΑΠΘ, κατηγόρησαν εκ νέου την κυβέρνηση για την υποχρηματοδότηση και την αδιαφορία της προς τα κρατικά ΑΕΙ, ο κ. Συρίγος δήλωσε πως δεν είναι εύκολο, στον πυκνό αστικό ιστό, να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις. Οσο για τις σχετικές ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, ο ίδιος αναφέρθηκε μόνο σε προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή για την εξασφάλιση οικοπέδου στην Κυψέλη, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την επέκταση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). «Θα είναι μια λύση για να επεκταθεί μέσα στον αστικό ιστό, δεν είναι όμως πάντα εύκολο αυτό το πράγμα…», δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εμπόλεμη ζώνη η ΣΘΕ στο αστυνομοκρατούμενο ΑΠΘ
Χημικά, κυνηγητό και συλλήψεις φοιτητών για άλλη μία φορά στο ΑΠΘ με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται στο πανεπιστήμιο για την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».
Εμπόλεμη ζώνη η ΣΘΕ στο αστυνομοκρατούμενο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκλογές-φαρσοκωμωδία στο ΑΠΘ
Κινητοποιήσεις που φτάνουν μέχρι την κατάληψη της πρυτανείας προαναγγέλλουν οι φοιτητές στο Αριστοτέλειο, εξαιτίας της διαβόητης ηλεκτρονικής κάλπης.
Εκλογές-φαρσοκωμωδία στο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητές και καθηγητές σε κοινό αγώνα
Συνεχίζεται ο καθημερινός πλέον αγώνας των φοιτητών στο ΑΠΘ προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από το campus και τη Σχολή Θετικών...
Φοιτητές και καθηγητές σε κοινό αγώνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατασταλτικό κρεσέντο με χημικά και ξύλο κατά των φοιτητών στο ΑΠΘ [Βίντεο]
Με χημικά, γκλοπιές και κλωτσιές αντιμετωπίζει ξανά η κυβέρνηση τους φοιτητές στο ΑΠΘ, με τον διμοιρίτη των ΜΑΤ να ζητάει λυσσαλέα «συλλήψεις».
Κατασταλτικό κρεσέντο με χημικά και ξύλο κατά των φοιτητών στο ΑΠΘ [Βίντεο]
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν θα γίνει κανονικότητα η αστυνομία στα πανεπιστήμια»
Την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. δείχνει ξεχωριστή σπουδή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των «κουκουλοφόρων» που προκάλεσαν φθορές στα τουρνικέ του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, φοιτητές πραγματοποίησαν νέα διαμαρτυρία στη...
«Δεν θα γίνει κανονικότητα η αστυνομία στα πανεπιστήμια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανένδοτος στα Πανεπιστήμια
Αγώνας στα ΑΕΙ ενάντια σε νόμο-πλαίσιο και πανεπιστημιακή αστυνομία στο στόχαστρο. Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αμετακίνητο το υπ. Προ.Πο. κρατά το ΑΠΘ υπό τον ασφυκτικό κλοιό των...
Ανένδοτος στα Πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας