• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 15.1°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 10.6°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.4°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  95%

Από τη χτεσινή συνέντευξη για το «Παρατηρητήριο» στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΘ: Φουντώνει και οργανώνεται η αντίσταση

 • A-
 • A+
Συστάθηκε «Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο» με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και νομικών. ● Βολές κατά της κυβέρνησης και του πρύτανη του ΑΠΘ στη χτεσινή παρουσίαση της πρωτοβουλίας.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν χθες το μεσημέρι από τα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ καθηγητές, φοιτητές και καλλιτέχνες σε κυβέρνηση, πρύτανη και αστυνομία έδωσε ζωή στο campus που ήταν άδειο προσιδιάζοντας σε απόκοσμο, ζοφερό ερημότοπο. Υπό άλλες συνθήκες κάτω από τον θερμό φθινοπωρινό ήλιο φοιτητές/τριες θα πλημμύριζαν τον χώρο, αλλά χθες στην παρουσίαση του «Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο» όσοι έδωσαν το «παρών» δεν είχαν άλλη απάντηση για την απουσία ζωής παρά μόνο ότι είναι αποτέλεσμα της εγκαθίδρυσης καθεστώτος φόβου.

Τα γρασίδια δεν έμοιαζαν με τη νύχτα της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν πλημμύρισαν από 5.000 ανθρώπους στους οποίους επιτέθηκε ασυλλόγιστα με χημικά η αστυνομία. Το γεγονός, όπως σημείωσε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Λουκής Χασιώτης, «από πολλές απόψεις αποτελεί τομή στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, γιατί ποτέ στο παρελθόν η αστυνομία δεν είχε τολμήσει να επιτεθεί σε μια ειρηνική συναυλία χιλιάδων ανθρώπων. […] την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν στις παραμονές του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, στην περίφημη συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα». «Η ευθύνη είναι πρωτίστως του πρύτανη που έχει επιβάλει την παρουσία των ΜΑΤ» είπε ο κ. Χασιώτης, καταγγέλλοντας τις «αναίτιες συλλήψεις, ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης, τραμπουκισμούς, παρακολουθήσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από ασφαλίτες ή ακόμα και απαγόρευση της εισόδου σε πανεπιστημιακά κτίρια».

Οπότε το Παρατηρητήριο επιδιώκει: συστηματική καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας στην εφαρμογή του νόμου 4777/21 για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, τη νομική αντίδραση στα περιστατικά αυθαιρεσίας, την πολιτική και νομική υποστήριξη της πολιτικής ανυπακοής στον βαθμό που υπερασπίζεται τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και αντιστρατεύεται την παγίωση της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Χαράλαμπο Κουρουνδή, η κλιμάκωση του αυταρχισμού συνέβη διότι «ο πρύτανης, ενώ είναι εκλεγμένος, έχει επιλέξει να λογοδοτεί απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές φιλοδοξίες του». Η φοιτήτρια Σαμπίνα Κουρρίζι υπερθεμάτισε πως «βασικό αίτημα αποτελεί η παραίτηση του πρύτανη. Πρόκειται για μια Πρυτανεία που έχει ξοφλήσει και είναι υπεύθυνη για σειρά επιθέσεων κατά φοιτητών, οι οποίοι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις στις 3 Οκτωβρίου». «Η καθημερινότητα στο ΑΠΘ έχει γίνει επικίνδυνη» παρατήρησε ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής, γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), τονίζοντας ότι «το δόγμα νόμος και τάξη έρχεται να πατάξει μόνο όποιον διαφωνεί και το οικοδόμημα κυβέρνησης-πρύτανη πρέπει να πέσει όλο μαζί».

Ο Αρης Τσιούμας, εκπρόσωπος της οργανωτικής ομάδας του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ και της συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε σε περίπου 200 συλλήψεις φοιτητών τα τελευταία δύο χρόνια, σημείωσε ότι «η συναυλία ήταν πράξη αντίστασης σε κατεχόμενο έδαφος και πράξη ανύψωσης και ανάδειξης του αγώνα των φοιτητών», τόνισε πως «σπάσαμε την εικόνα ότι οι αναρχικοί είναι κρυμμένοι στις σκιές κρατώντας μια βόμβα» και παρατήρησε με νόημα πως ήταν σημαδιακό ότι μετά τον πανικό στη συναυλία «το πρώτο βιβλίο που σηκώσαμε από όσα είχαν ποδοπατηθεί από το πλήθος ήταν οι «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση».

Σφοδρότατη επίθεση σε πρυτανεία και κυβέρνηση από δύο καλλιτέχνες: τον Δημήτρη Μυστακίδη, που πήρε μέρος ως μουσικός στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, και τον τραγουδοποιό, πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρη Ζερβουδάκη. «Ξέραμε ότι η κατάσταση θα ήταν ζόρικη, αλλά δεν ήρθαμε να προκαλέσουμε. Στη βάση της απήχησης που έχει ο Θανάσης, ήρθαμε να σταθούμε δίπλα στους φοιτητές» είπε ο κ. Μυστακίδης, σημειώνοντας πως «απορώ, ρωτώ, οι αστυνομικοί ρίξανε κατόπιν εντολών ή είναι τόσο πωρωμένοι και άρρωστοι που αυτενεργούσαν; […] Ηταν εγκληματική κίνηση κι ούτε ένας θεσμός δεν κινήθηκε, ένας εισαγγελέας, ούτε μια ΕΔΕ δεν διατάχθηκε».

«Ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν την περιουσία του ΑΠΘ στο Αγρόκτημα, τον Ταξιάρχη και το Πετρούλι, οπότε ό,τι αντιστέκεται στο ξεπούλημα πρέπει να το τελειώνουν» είπε ο κ. Ζερβουδάκης, τονίζοντας πως «ψάχνουνε νεκρό και αίμα, θέλουν να προσεταιριστούν όλο το ακροδεξιό ακροατήριο. Η έκκληση στήριξης των φοιτητών δεν θα έμενε από εμάς αναπάντητη, ψάχνουμε τη διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας στην οποία θα συμμετέχει όποιος θέλει να σταθεί απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Η κατάσταση πλέον είναι πολύ επικίνδυνη»
Το ΑΠΘ έγινε ξανά πεδίο βολής των ΜΑΤ● Εντονες διαμαρτυρίες μετά την πτώση φοιτητή της Νομικής από τον τρίτο όροφο ● Ανακοινώσεις αδιαφορίας από τις πρυτανικές αρχές και την κυβέρνηση.
«Η κατάσταση πλέον είναι πολύ επικίνδυνη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο μάθημα στο ΑΠΘ... η συνέχεια των κινητοποιήσεων
Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές με το ξεκίνημα της χρονιάς, παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και προγραμματισμός συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας προετοιμάζονται στο ΑΠΘ.
Πρώτο μάθημα στο ΑΠΘ... η συνέχεια των κινητοποιήσεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περιπολία με... κλομπ και χημικά
Η εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΑΠΘ προκάλεσε νέο γύρο επεισοδίων ● Φοιτητές ξεκαθάρισαν στους άνδρες της πως είναι ανεπιθύμητοι, εκείνοι κρύφτηκαν πίσω από τα ΜΑΤ, που απάντησαν με άγριο ξύλο...
Περιπολία με... κλομπ και χημικά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατασταλτικό κρεσέντο με χημικά και ξύλο κατά των φοιτητών στο ΑΠΘ [Βίντεο]
Με χημικά, γκλοπιές και κλωτσιές αντιμετωπίζει ξανά η κυβέρνηση τους φοιτητές στο ΑΠΘ, με τον διμοιρίτη των ΜΑΤ να ζητάει λυσσαλέα «συλλήψεις».
Κατασταλτικό κρεσέντο με χημικά και ξύλο κατά των φοιτητών στο ΑΠΘ [Βίντεο]
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνοδεία ΜΑΤ οι ΟΠΠΙ στο ΑΠΘ, φοιτητικό κάλεσμα για να αποτραπεί η είσοδός της
Από τη Σχολή Θετικών Επιστημών προσπάθησαν να εισέλθουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που έφτασε συνοδεία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ.
Συνοδεία ΜΑΤ οι ΟΠΠΙ στο ΑΠΘ, φοιτητικό κάλεσμα για να αποτραπεί η είσοδός της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας