• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.1°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 15.8°C
  1 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  4 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  0 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  1 BF
  94%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραγέλαφος με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

 • A-
 • A+
Κανένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δεν θέλει να αναλάβει τη διοίκησή της ΟΠΠΙ ● Εβαλαν επικεφαλής… με το ζόρι ακόμα και χαμηλόβαθμους υπαξιωματικούς, χωρίς καν να έχει εκδοθεί επίσημη διαταγή από το αρχηγείο ● Οι ίδιοι αστυνομικοί καταγγέλλουν απίστευτες περιπτώσεις μετακινήσεων με εκδικητικά κριτήρια.

Ακόμα και στις τάξεις των αστυνομικών η ΟΠΠΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) είναι ανεπιθύμητη. Αυτοί που προσλήφθηκαν βέβαια γι’ αυτόν τον σκοπό προφανώς έχουν συμβιβαστεί με την αποστολή τους. Οχι όμως και οι αξιωματικοί που καλούνται να αναλάβουν τη διοίκηση και την εποπτεία της.

Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου υπάγεται η ΟΠΠΙ, εδώ και μερικές μέρες εξελίσσονται τραγελαφικά στιγμιότυπα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», κανείς δεν θέλει να αναλάβει διοικητής της ΟΠΠΙ που έχει οκτώ διοικητικούς κι επιχειρησιακούς προϊσταμένους, κανονικούς ένοπλους αστυνομικούς, δηλαδή διοικητή, υποδιοικητή και επόπτες.

Το έργο της διοίκησης έγινε απόπειρα από τους στρατηγούς να ανατεθεί πριν από λίγες ημέρες σε αξιωματικό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αρνήθηκε τη θέση την ίδια στιγμή. Ακολούθησε νέα απόπειρα με προφορική εντολή σε άλλον αξιωματικό, ο οποίος επίσης αρνήθηκε. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο μάλιστα για χρήση πολιτικών μέσων από τους εν λόγω αξιωματικούς προκειμένου να αποφύγουν τη διοίκηση. Και τα κατάφεραν!

Τρίτη απόπειρα για ανεύρεση διοικητή μέσα σε λίγες μέρες γίνεται σε νεαρό αξιωματικό της Ασφάλειας, ο οποίος επίσης αρνείται. Φαίνεται όμως ότι αυτός δεν έχει πολιτικό μέσον κι έτσι ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Μπουλούμπασης, παρά την άρνηση και τις αντιρρήσεις, του αναθέτει τη διοίκηση της ΟΠΠΙ προφορικά!

Μέχρι χθες, ποτέ καμιά γραπτή διαταγή ανάθεσης διοίκησης δεν είχε εκδοθεί από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Πρόκειται για έναν υπηρεσιακό τραγέλαφο που όχι μόνο εκθέτει τους στρατηγούς της Θεσσαλονίκης και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά δείχνει και πόσο εξωθεσμικά λειτουργούν για να πετύχουν τους σκοπούς τους…

Ο,τι συνέβη με τη θέση του διοικητή της ΟΠΠΙ στη συμπρωτεύουσα, συμβαίνει στη συνέχεια και με τον υποδιοικητή και τους έξι επόπτες. Τελικά, λόγω έλλειψης προθύμων, καταλήγουν στη θέση των εποπτών να έχουν βάλει κατώτερους υπαξιωματικούς (αρχιφύλακες και υπαρχιφύλακες, ένας μάλιστα υπηρετεί στα ΜΑΤ), εκ των οποίων κανείς δεν επιθυμεί τη θέση αλλά εξαναγκάζονται στην ουσία ελλείψει πολιτικού μέσου. Κι όλα αυτά γίνονται «στο μιλητό», χωρίς να έχουν επίσημες διαταγές έως τώρα.

Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα: Γιατί τέτοιες μεθοδεύσεις; Με ποια κριτήρια γίνονται οι επιλογές; Πώς θα υπηρετήσουν σωστά άνθρωποι που δεν επιθυμούν;

Τις απαντήσεις φυσικά μόνο ο κ. Θεοδωρικάκος ή ο κ. αρχηγός ή ακόμα περισσότερο ο κ. Οικονόμου (σ.σ. ο πραγματικός υπουργός…) μπορούν να μας δώσουν. Μια σκέψη όμως που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι ότι για τα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν με επεισόδια, εντάσεις, αστοχίες, τραυματισμούς κ.λπ. θέλουν να έχουν υπευθύνους για να φορτώσουν τις συνέπειες. Εξιλαστήρια θύματα δηλαδή… Δεν τους νοιάζει ποιους!

Επιστολή της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Την τραγελαφική κατάσταση επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Μπουλούμπαση, με αφορμή τις προτάσεις και μετακινήσεις αστυνομικών, οι οποίες -όπως υποστηρίζουν- «έγιναν με εκδικητικά κριτήρια, αγνοώντας τις οικογενειακές τους ανάγκες και την επικρατούσα οικονομική κατάσταση της χώρας».

Και ιδού τι του γράφουν, μεταξύ άλλων περιπτώσεων:

«Κύριε Γενικέ,
με αφορμή την επιλογή των συναδέλφων μας για τη στελέχωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας καθώς και του Νέου Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, περιήλθαν στην Ενωσή μας σειρά καταγγελιών από μέλη μας σχετικά με τις προτάσεις και τις επιλογές που πραγματοποίησαν οι διοικητές Αστυνομικών Υπηρεσιών.

● Συνάδελφος που υπηρετεί σε Υπηρεσία Ασφαλείας και συγκεκριμένα στα Ναρκωτικά και τελεί σε αναρρωτική άδεια, ενημερώθηκε ότι θα στελεχώσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσω της προσθήκης του σε μία κλειστή ομάδα “VIBER” (στο κινητό) χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ότι προτάθηκε και επιλέχτηκε από κανέναν προϊστάμενο της υπηρεσίας του.

● Συνάδελφος με εξαμελή οικογένεια από Τμήμα Ασφαλείας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και με 25 χρόνια υπηρεσίας, όντας εργαζόμενος μόνο ο ίδιος, μετακινήθηκε χωρίς να το επιθυμεί στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ενώ κατά το παρελθόν είχε προταθεί και σταλεί και πάλι ο ίδιος προς ενίσχυση της υπηρεσίας παραεμπορίου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περιπολία με... κλομπ και χημικά
Η εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΑΠΘ προκάλεσε νέο γύρο επεισοδίων ● Φοιτητές ξεκαθάρισαν στους άνδρες της πως είναι ανεπιθύμητοι, εκείνοι κρύφτηκαν πίσω από τα ΜΑΤ, που απάντησαν με άγριο ξύλο...
Περιπολία με... κλομπ και χημικά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη στη Νομική του ΑΠΘ μετά τον τραυματισμό του φοιτητή
Εκατοντάδες φοιτητές προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στις ελλείψεις καθηγητών και αιθουσών, αλλά και στη συνεχιζόμενη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
Κατάληψη στη Νομική του ΑΠΘ μετά τον τραυματισμό του φοιτητή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Της νύχτας τα καμώματα...
Η αιφνιδιαστική είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας έγινε μετά τις 9.30 το βράδυ, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ασφάλειας, στον αύλειο χώρου του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ.
Της νύχτας τα καμώματα...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στον δρόμο και οι φοιτητές του ΑΠΘ για τις ΟΠΠΙ
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους φοιτητές του ΕΚΠΑ από συλλόγους του ΑΠΘ ● Μικρή ομάδα κατέστρεψε τα τουρνικέ στην είσοδο της Πρυτανείας ● Απορούν και οι γερμανικές εφημερίδες με την αστυνομία στο ΑΠΘ.
Στον δρόμο και οι φοιτητές του ΑΠΘ για τις ΟΠΠΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο μάθημα στο ΑΠΘ... η συνέχεια των κινητοποιήσεων
Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές με το ξεκίνημα της χρονιάς, παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και προγραμματισμός συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας προετοιμάζονται στο ΑΠΘ.
Πρώτο μάθημα στο ΑΠΘ... η συνέχεια των κινητοποιήσεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυναμικό συλλαλητήριο κατά των ΟΠΠΙ και της καταστολής στα Προπύλαια
Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ως απάντηση στην αστυνομική καταστολή.
Δυναμικό συλλαλητήριο κατά των ΟΠΠΙ και της καταστολής στα Προπύλαια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας