Στην αντεπίθεση το φοιτητικό κίνημα διατρανώνοντας την αντίθεσή του στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία και στο όργιο αστυνομικής καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια, το οποίο κορυφώθηκε για ακόμη μια φορά στο ΑΠΘ με την ωμή βία από τα ΜΑΤ κατά φοιτητών.
Το απόγευμα του Σαββάτου, η Αθήνα πήρε τη σκυτάλη από τη Θεσσαλονίκη και, στο κέντρο της πρωτεύουσας, περισσότεροι από 3.000 φοιτητές φώναξαν δυνατά και αντέδρασαν στην έκρηξη βίας εντός του Αριστοτελείου, την οποία στηρίζει και προμοτάρει η κυβέρνηση τόσο με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και της αρμόδιας υπουργού, Νίκης Κεραμέως.
Οι φοιτητές πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας φωνάζοντας συνθήματα γεμάτα νόημα και με συγκεκριμένους αποδέκτες:
- Αυτή η κρότου λάμψης δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία
- Φυσάει κόντρα σε όλα τα ΑΕΙ, ο νόμος Κεραμέως θα ανατραπεί
- Ο ψηφισμένος νόμος για σας θα είναι ήττα, έξω οι μπάτσοι από το ΑΠΘ
- Θέλουν να δούνε φοιτητή νεκρό, κάτω τα χέρια από το άσυλο
Η πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, παρέμεινε μπροστά από την ελληνική βουλή για αρκετή ώρα προτού ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα.
Η απάντηση των φοιτητών ήταν δυναμική, αλλά ειρηνική, παρά την κυβερνητική προσπάθεια να επενδύσει στην ένταση, στέλνοντας διμοιρίες με ΜΑΤ να ακολουθούν την κινητοποίηση.
Η κατάσταση της υγείας του 21χρονου φοιτητή
Εν τω μεταξύ, ο 21χρονος Γιάννης που δέχθηκε εν ψυχρώ και με ευθεία βολή χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στο πρόσωπο παρουσίασε υποτροπή στην υγεία του και αναγκάστηκε να μπει και εκ νέου στο νοσοκομείο και να διανυκτερεύσει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εισήχθη και διανυκτέρευσε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με έντονους πόνους. Διαπιστώθηκε πως έχει σπάσει η άνω γνάθος. Οι γιατροί έβαλαν σίδερα σε όλα τα δόντια και για 6-8 βδομάδες δε θα μπορεί να μασήσει. Δυστυχώς δεν έχει κριθεί αν θα αποφύγει το χειρουργείο και αν θα σωθούν τα δόντια του.
Τι δουλειά είχε;
Μετά τις χθεσινές εκτός ορίου δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήρθε, σήμερα το πρωί η Νίκη Κεραμέως να ρίξει λάδι στη φωτιά.
Η υπουργός Παιδείας δεν έδειξε να ... συγκινείται από την εικόνα του αιμόφυρτου φοιτητή, ο οποίος δέχθηκε εν ψυχρώ χτύπημα από τα ΜΑΤ, και περιορίστηκε στο να δηλώσει «ι δουλειά έχει ο οποιοδήποτε να μπλοκάρει την ανέγερση μιας βιβλιοθήκης;».
Και συνέχισε (OPEN) λέγοντας πως «τα όργανα της τάξης θα κάνουν τη δουλειά τους με σεβασμό απέναντι σε όλους (...) αλλά από κει και πέρα δεν είναι δυνατό να συζητάμε για το αν πρέπει να τελεί ένας χώρος υπό κατάληψη ή αντί αυτού να μην επικροτούμε την προσπάθεια που κάνει το ίδιο το πανεπιστήμιο».
Η κ. Κεραμέως, με την κυβέρνηση στριμωγμένη από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, επεσήμανε για τα επεισόδια πως «είναι στην επικαιρότητα γιατί επί 34 χρόνια αυτός ο χώρος τελούσε υπό κατάληψη. Θα μπορούσε και η κυβέρνηση μας να συνεχίσει για 35η φορά να μην κάνει τίποτα. Δεν επιλέξαμε αυτό. Εμείς επιλέξαμε να εφαρμόσουμε το νόμο. Ψηφίσαμε ένα νόμο στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής μας ο οποίος τι λέει; Ότι μπορούν οι Αρχές να επεμβαίνουν στα Πανεπιστήμια όπως και σε κάθε δημόσιο χώρο εφόσον τελούνται αξιόποινες πράξεις. Ο λόγος που σήμερα συζητάμε για το συγκεκριμένο θέμα είναι επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος. Επειδή επιλέξαμε να βάλουμε τέλος σε μία κατάληψη. Εν έτει 2022 συζητάμε για το αν είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένας χώρος υπό κατάληψη ή στη θέση του να χτίζεται μία βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη θα προχωρήσει».
Κάλεσε τέλος τα κόμματα να πάρουν θέση.
Φοιτητές κατά της αστυνομικής παρουσίας
Εμμονική στο δόγμα του νόμου και της τάξης, η κυβέρνηση έδωσε και χθες εντολή στην αστυνομία να έχει ισχυρή παρουσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζεται η κατασκευή της «Βιβλιοθήκης» στη ΣΘΕ.
Ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ. (το όχημα εκτόξευσης νερού με πίεση) συνόδευσε τις δυνάμεις του ΜΑΤ και παρατάχθηκε απέναντι από τους φοιτητές που διεκδικούν την αποχώρηση της αστυνομίας από το πανεπιστημιακό άσυλο.
Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος των φοιτητικών κινητοποιήσεων που στρέφονται ενάντια στην αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια την οποία προωθούν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.
«Η αλήθεια είναι μία και είναι αμείλικτη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για καμία βιβλιοθήκη. Κρύβεται πίσω από τη βιβλιοθήκη για να στήσει μέσα στα ΑΕΙ -ξεκινώντας από το Αριστοτέλειο- παραρτήματα της Ασφάλειας», γράφει στη σημερινή της άποψη η «Εφ.Συν.».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας