• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.9°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 32.1°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 17.6°C / 25.6°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 28.4°C
  3 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 33.0°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.0°C
  4 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φοιτητές... ενός κατώτερου θεού

 • A-
 • A+
Εισάγονται με πανελλαδικές εξετάσεις αλλά αντί για πτυχίο ΑΕΙ παίρνουν πτυχίο ΙΕΚ ● «Αναγνωρίστε το πτυχίο μας. Κουραστήκαμε να ακούμε υποσχέσεις» τονίζουν οι σπουδαστές, που είναι χαμένοι στη... μετάφραση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού ● Προβλήματα και με σίτιση, στέγαση, φοιτητική μέριμνα και έλλειψη διδασκόντων ● Επιστολές των φοιτητικών συλλόγων στον πρωθυπουργό και στα υπουργεία και ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Nα αναγνωριστεί επιτέλους το πτυχίο τους ως πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ζητούν οι σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη από τις 8 Δεκεμβρίου. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν ακόμη σε θέματα σίτισης, καθώς δεν υπάρχει φοιτητική λέσχη, στέγασης με τις εστίες της Σχολής να παραμένουν κλειστές από το 2012 λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό, ενώ καταγράφονται και αρκετές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό.

Πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε με τους σπουδαστές ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, που τόνισε ότι η λειτουργία της ΑΣΤΕΡ παραμένει «στον αέρα» με ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν δείχνει πολιτική βούληση για την επίλυση διάφορων σοβαρών ζητημάτων. Παρόμοια προβλήματα και ανάλογες κινητοποιήσεις καταγράφονται και στην ΑΣΤΕ Κρήτης, στον Αγιο Νικόλαο. Τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού κάνουν λόγο για μία εν εξελίξει προσπάθεια αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών και επίλυσης των ζητημάτων φοιτητικής μέριμνας, την ώρα που οι σπουδαστές δηλώνουν ότι κουράστηκαν να ακούν υποσχέσεις.

Πέρα από τις βασικές ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα (οι σπουδαστές δεν λαμβάνουν ούτε «πάσο») και στα συγγράμματα, μεγάλο μέρος των σπουδαστών στη Ρόδο δεν έχει παρακολουθήσει λόγω της πανδημίας ούτε τα απαραίτητα εργαστήρια. Πρόκειται για εργαστήρια όπως αυτά της διαχείρισης τροφίμων και ποτών, οινολογίας, υπηρεσίας υποδοχής και κρατήσεων κ.ά.

Οπως τονίζουν σπουδαστές στην «Εφ.Συν.» κάποιοι διδάσκοντες προσφέρθηκαν να τα αναπληρώσουν, χωρίς να υπάρχει κεντρική απόφαση και σε προσπάθεια να συμπτυχθεί το πρόγραμμα και να βρεθούν διδακτικές ώρες. Σημειωτέον ότι σε αντίθεση με τον κανονισμό σε άλλα ΑΕΙ, οι απουσίες από τα μαθήματα στις ΑΣΤΕ μπορεί να οδηγήσουν στο να χάσει ο σπουδαστής το εξάμηνο, χωρίς να υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για να δικαιολογηθούν όσες οφείλονται σε νόσηση από κορονοϊό.

Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς Παιδείας και Τουρισμού, οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ εκθέτουν σειρά προβλημάτων μιλώντας για διαχρονική αδιαφορία στην αντιμετώπισή τους η οποία οδήγησε στην απόφαση για κατάληψη. Επικοινωνήσαμε με τη Γαρυφαλλιά Τσαμαντιώτη, πρόεδρο των σπουδαστών της ΑΣΤΕΡ: «Ως γνωστόν για την εισαγωγή μας στη Σχολή συμμετείχαμε κι εμείς στις Πανελλαδικές εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας κι ως επιτυχόντες επιλέξαμε μέσω του μηχανογραφικού την ΑΣΤΕΡ. Ομως εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει υπόψη τα πολλαπλά αιτήματά μας. Αναμένουμε από το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Παιδείας να συνεργαστούν για να βρεθεί μια λύση αναγνώρισης των επαγγελματικών μας προσόντων. Ηρθε η ώρα για πράξεις και όχι ψεύτικες υποσχέσεις» μάς δήλωσε.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) που βρίσκεται στον Αγιο Νικόλαο. Και εκεί οι σπουδαστές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη και επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία. Σε πρόσφατη ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, έκανε λόγο για παράδοξο για τους φοιτητές των συγκεκριμένων σχολών που εισάγονται μέσω πανελλαδικών αλλά δεν λαμβάνουν τα ευεργετήματα των φοιτητών, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus και το πτυχίο τους αναγνωρίζεται ως επιπέδου 5 (ΙΕΚ) αντί επιπέδου 6, όπως των ΑΕΙ. Ο κ. Θραψανιώτης ζητά να μάθει πότε θα ξεκινήσει η διδασκαλία στις ΑΣΤΕ με το νέο πρόγραμμα σπουδών (επιπέδου ΑΕΙ) και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την ουσιαστική αναβάθμισή τους.

Απαντώντας στις 30 Νοεμβρίου στους κ. Θραψανιώτη και Σαντορινιό σχετικά με τις ΑΣΤΕ, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, στάθηκε στο νέο αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα 7 εξαμήνων που ισχύει για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές από το έτος 2021-22. Οσον αφορά, τέλος, τα θέματα ασφάλισης, ακαδημαϊκής ταυτότητας, υποτροφιών κτλ, το υπουργείο Τουρισμού υποστηρίζει ότι έχει προωθήσει στο συναρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκλογές-δημοψήφισμα στα ΑΕΙ
Ηχηρό «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία εκπέμπει η φοιτητική κάλπη ● Μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με το 2019 ● Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πτώση της ΔΑΠ και άνοδο των αριστερών παρατάξεων.
Εκλογές-δημοψήφισμα στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αψιμαχίες, Ζάππειο και υποτονικό κλίμα
Σε υποτονικό κλίμα και με τα γνωστά μικροεπεισόδια που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επέτρεψαν να κυλήσει ομαλά η διαδικασία, έγιναν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Ομάδα περίπου 30 ατόμων προσπάθησε να εισέλθει...
Αψιμαχίες, Ζάππειο και υποτονικό κλίμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δικαίωμα στη στέγαση για όλους τους φοιτητές
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης πραγματοποίησαν χθες οικότροφοι από τρεις διαφορετικές φοιτητικές εστίες της Αθήνας μαζί με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Εκτός από τα...
Δικαίωμα στη στέγαση για όλους τους φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικός ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο της Κεραμέως
Τα αμφιθέατρα βράζουν εδώ και καιρό, κάτι που καταγράφηκε και στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, την ώρα που ακόμα και παρατάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαφοροποιούνται από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.
Φοιτητικός ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο της Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαμαρτυρία για την διάλυση της φοιτητικής λέσχης του ΕΚΠΑ
Εφόσον πάψει να είναι Νομικό Πρόσωπο η Λέσχη του ΕΚΠΑ, αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση της φοιτητικής μέριμνας όπως είναι συγκεντρωμένη στις υπηρεσίες της, που στεγάζονται επί 100 χρόνια στο κτίριο Ακαδημίας και...
Διαμαρτυρία για την διάλυση της φοιτητικής λέσχης του ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικός αναβρασμός ενάντια σε ΟΠΠΙ, καταστολή και νόμο-πλαίσιο
Δυναμικές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην αστυνομική καταστολή και την προαναγγελθείσα είσοδο της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ, καθώς και στον επερχόμενο νόμο-πλαίσιο του...
Φοιτητικός αναβρασμός ενάντια σε ΟΠΠΙ, καταστολή και νόμο-πλαίσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας