• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 26.6°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.2°C
  1 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 31.0°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολή Καλών Τεχνών και κακοτεχνιών

 • A-
 • A+
Ακατάλληλα τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως εργαστήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ ● Πλημμυρισμένα υπόγεια, συνεχείς καθιζήσεις εδάφους, αποκάλυψη των σιδηρών οπλισμών εγκυμονούν κινδύνους, ενώ οι διδάσκοντες αναρωτιούνται «πώς θα τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα με 100% πληρότητα και τέτοια επισφάλεια σε αίθουσες με ρωγμές στους τοίχους, χωρίς εξαερισμό και επαρκή θέρμανση»

Ήταν κακοφτιαγμένα εξαρχής, προ εικοσαετίας, όσοι διαμαρτυρήθηκαν τότε δεν ελήφθησαν υπόψη, από χρόνο σε χρόνο η κατάσταση γινόταν χειρότερη, διότι η αδιαφορία δεν συντηρεί κτίρια, με την επέλαση του Covid έμειναν ενάμιση χρόνο σε αχρησία, ήρθε κι ο «Μπάλλος» και έγιναν… επικίνδυνα.

Ο λόγος για τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως εργαστήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, για τα οποία είναι απλός ευφημισμός να τα πει κανείς ακατάλληλα, ενώ η προοπτική επιδιόρθωσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον δύο χρόνια από σήμερα.

Το πρόβλημα των ακατάλληλων εγκαταστάσεων δεν αντιμετωπίστηκε από τις πρυτανικές αρχές, παρά τις χρόνιες προσπάθειες του Τμήματος: με εργαστήρια σε τρεις περιοχές, στη Θέρμη, την Πυλαία και τη Σταυρούπολη, και με τη γραμματεία στο campus, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μετακινούνται με δυο και τρία λεωφορεία προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα, με προφανείς αρνητικές συνέπειες στην εφαρμογή του προγράμματος σπουδών και ακύρωση στην πράξη της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και των μέτρων προστασίας από τον Covid-19.

Οι δομικές κακοτεχνίες των κτιρίων των εργαστηρίων και οι εκτεταμένες φθορές που επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα κάνουν καθηγητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, που αντικρίζουν το θέαμα, να φρικιούν κυριολεκτικά: πλημμυρισμένα υπόγεια, συνεχείς καθιζήσεις εδάφους, αποκάλυψη των σιδηρών οπλισμών που εκθέτει τις μεταλλικές ράβδους σε οξείδωση, οδηγούν σε συμπεράσματα που μιλούν για κινδύνους ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και διδασκόντων. «Πώς θα τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα με 100% πληρότητα και τέτοια επισφάλεια σε αίθουσες με ρωγμές στους τοίχους, χωρίς εξαερισμό και επαρκή θέρμανση;», αναρωτιούνται διδάσκοντες.

«Θέλουμε σήμερα κιόλας να γίνει αυτοψία και να μας διαβεβαιώσουν ότι τα κτίρια είναι στατικά άρτια και κατάλληλα για μαθήματα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Διβάρης, καθηγητής και πρώην διευθυντής του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής, ο οποίος θυμάται ότι πριν από 20 χρόνια, όταν είχαν κατασκευαστεί τα τέσσερα κτίρια των 500 τ.μ. έκαστο στο 5ο χιλιόμετρο Χαριλάου Θέρμης, είχε αρνηθεί να τα παραλάβει, βλέποντας ήδη από τότε τις κακοτεχνίες. «Έχουμε απευθυνθεί εγγράφως για όλα τα προβλήματα στις πρυτανικές αρχές, αλλά δεν έχουμε πάρει ποτέ μια απάντηση. Ο κίνδυνος μιας κατάρρευσης είναι υπαρκτός, τι περιμένουν;». Η εικόνα που δίνει ο κ. Διβάρης είναι αποκαρδιωτική: πλημμύρες από υπόγεια νερά, αντλία αποστράγγισης που δε λύνει το πρόβλημα, ενώ νερά μπαίνουν από ταράτσες και μπαλκόνια.

Καθιζήσεις

Η κοσμητόρισσα της Σχολής, αναπληρώτρια καθηγήτρια Στέλλα Λάββα, μας δήλωσε ότι «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των συναδέλφων και των φοιτητών και είμαι σε συνεχή συνεργασία με την Πρυτανεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». «Ξέρουμε ότι το μεγάλο θέμα που γεννά όλα τα προβλήματα είναι οι καθιζήσεις του εδάφους», μας λέει ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, τονίζοντας ότι «εδώ και έναν χρόνο έχουν δρομολογηθεί μελέτες τόσο για τα κτίρια όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο. Δυστυχώς το πρόβλημα υφίσταται εδώ και 20 χρόνια και είμαστε οι πρώτες πρυτανικές αρχές που ασχοληθήκαμε και είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε». Σύμφωνα με τον κ. Φείδα, «τα έργα θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν καθοριστεί το κόστος με το τέλος των μελετών και θα ακολουθήσει δημοπράτηση που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι αλλαγές συνιστούν τεράστιο πλήγμα στις σπουδές των φοιτητών αφού καλούνται να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους, με οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι φοιτητές των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών στη Σίνδο κατέλαβαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ και πραγματοποίησαν πορεία, ενώ στην Καβάλα άνοιγε νέο μέτωπο με τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής.
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το ΔΙΠΑΕ
Κλιμακώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι διαμαρτυρίες ενάντια στις προτάσεις της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου για κατάργηση, συγχώνευση και μεταφορά τμημάτων του ιδρύματος σε άλλη πόλη, με μαζική...
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το ΔΙΠΑΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξεσηκωμός στο ΔΙΠΑΕ
Φοιτητές, καθηγητές αλλά και η τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης αντιδρούν στο σχέδιο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων που έχει καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Αθ....
Ξεσηκωμός στο ΔΙΠΑΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περιστρεφόμενες πόρτες ασφαλείας στα ΑΕΙ, αντί στήριξης των ακαδημαϊκών αναγκών
Η ΑΜΚΕ «Αιγέας» του εφοπλιστή Μαρτίνου είναι ο μεγάλος χορηγός των τουρνικέ που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Περιστρεφόμενες πόρτες ασφαλείας στα ΑΕΙ, αντί στήριξης των ακαδημαϊκών αναγκών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άνεμος αριστερής ανανέωσης στο ΑΠΘ
Μπορεί η δεξιά παράταξη να εμφανίζεται ότι συγκράτησε δυνάμεις, ωστόσο η άνοδος της Συσπείρωσης με μία έδρα παραπάνω, τής επιτρέπει να αναλάβει τη διοίκηση μαζί με τη ΔΗΠΑΚ.
Άνεμος αριστερής ανανέωσης στο ΑΠΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας