Ήταν κακοφτιαγμένα εξαρχής, προ εικοσαετίας, όσοι διαμαρτυρήθηκαν τότε δεν ελήφθησαν υπόψη, από χρόνο σε χρόνο η κατάσταση γινόταν χειρότερη, διότι η αδιαφορία δεν συντηρεί κτίρια, με την επέλαση του Covid έμειναν ενάμιση χρόνο σε αχρησία, ήρθε κι ο «Μπάλλος» και έγιναν… επικίνδυνα.
Ο λόγος για τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως εργαστήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, για τα οποία είναι απλός ευφημισμός να τα πει κανείς ακατάλληλα, ενώ η προοπτική επιδιόρθωσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον δύο χρόνια από σήμερα.
Το πρόβλημα των ακατάλληλων εγκαταστάσεων δεν αντιμετωπίστηκε από τις πρυτανικές αρχές, παρά τις χρόνιες προσπάθειες του Τμήματος: με εργαστήρια σε τρεις περιοχές, στη Θέρμη, την Πυλαία και τη Σταυρούπολη, και με τη γραμματεία στο campus, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μετακινούνται με δυο και τρία λεωφορεία προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα, με προφανείς αρνητικές συνέπειες στην εφαρμογή του προγράμματος σπουδών και ακύρωση στην πράξη της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και των μέτρων προστασίας από τον Covid-19.
Οι δομικές κακοτεχνίες των κτιρίων των εργαστηρίων και οι εκτεταμένες φθορές που επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα κάνουν καθηγητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, που αντικρίζουν το θέαμα, να φρικιούν κυριολεκτικά: πλημμυρισμένα υπόγεια, συνεχείς καθιζήσεις εδάφους, αποκάλυψη των σιδηρών οπλισμών που εκθέτει τις μεταλλικές ράβδους σε οξείδωση, οδηγούν σε συμπεράσματα που μιλούν για κινδύνους ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και διδασκόντων. «Πώς θα τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα με 100% πληρότητα και τέτοια επισφάλεια σε αίθουσες με ρωγμές στους τοίχους, χωρίς εξαερισμό και επαρκή θέρμανση;», αναρωτιούνται διδάσκοντες.
«Θέλουμε σήμερα κιόλας να γίνει αυτοψία και να μας διαβεβαιώσουν ότι τα κτίρια είναι στατικά άρτια και κατάλληλα για μαθήματα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Διβάρης, καθηγητής και πρώην διευθυντής του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής, ο οποίος θυμάται ότι πριν από 20 χρόνια, όταν είχαν κατασκευαστεί τα τέσσερα κτίρια των 500 τ.μ. έκαστο στο 5ο χιλιόμετρο Χαριλάου Θέρμης, είχε αρνηθεί να τα παραλάβει, βλέποντας ήδη από τότε τις κακοτεχνίες. «Έχουμε απευθυνθεί εγγράφως για όλα τα προβλήματα στις πρυτανικές αρχές, αλλά δεν έχουμε πάρει ποτέ μια απάντηση. Ο κίνδυνος μιας κατάρρευσης είναι υπαρκτός, τι περιμένουν;». Η εικόνα που δίνει ο κ. Διβάρης είναι αποκαρδιωτική: πλημμύρες από υπόγεια νερά, αντλία αποστράγγισης που δε λύνει το πρόβλημα, ενώ νερά μπαίνουν από ταράτσες και μπαλκόνια.
Καθιζήσεις
Η κοσμητόρισσα της Σχολής, αναπληρώτρια καθηγήτρια Στέλλα Λάββα, μας δήλωσε ότι «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των συναδέλφων και των φοιτητών και είμαι σε συνεχή συνεργασία με την Πρυτανεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». «Ξέρουμε ότι το μεγάλο θέμα που γεννά όλα τα προβλήματα είναι οι καθιζήσεις του εδάφους», μας λέει ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, τονίζοντας ότι «εδώ και έναν χρόνο έχουν δρομολογηθεί μελέτες τόσο για τα κτίρια όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο. Δυστυχώς το πρόβλημα υφίσταται εδώ και 20 χρόνια και είμαστε οι πρώτες πρυτανικές αρχές που ασχοληθήκαμε και είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε». Σύμφωνα με τον κ. Φείδα, «τα έργα θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν καθοριστεί το κόστος με το τέλος των μελετών και θα ακολουθήσει δημοπράτηση που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας