• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.3°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.6°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  6 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  3 BF
  81%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.5°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 9.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.3°C
  4 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  2 BF
  89%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγιασμός... με την απειλή της απουσίας

 • A-
 • A+
Οι εντολές αλλάζουν, ο αυταρ­χισμός μένει. ● Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας κι αν δεν αρρωστήσει η μισή τάξη συν ένας, το τμήμα δεν κλείνει. ● Οποιος γονιός φοβηθεί να στείλει το παιδί του λόγω κρούσματος, θα μετράει αδικαιολόγητες απουσίες. ● Δριμεία κριτική από Ν. Φίλη και Αν. Ξανθό σε κοινή τους δήλωση.

Ράβδος όπου είναι δυνατό, χάος όπου η ράβδος χάνεται. Στα σχολεία η «τιμωρία» της απουσίας ήδη άρχισε να ετοιμάζει κλίμα, στα ΑΕΙ ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Με αυτή την αντιφατική ή, κατά άλλους, «ό,τι να ‘ναι» τακτική, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τη νέα χρονιά σε σχολεία και πανεπιστήμια. Εκφοβισμός για τους μαθητές στα σχολεία τα οποία ελέγχει απολύτως, οδηγίες για το θεαθήναι στα αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια.

Με αυτή την αλαζονική θέση αφετηρίας ξεκινά η χρονιά για την Παιδεία. Στα μεν σχολεία, το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει να επιβάλει στις οικογένειες τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων που αποφάσισε για φέτος, με το ίδιο όπλο εκφοβισμού: τις απουσίες. «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη» είπε η κ. Κεραμέως με το γνωστό αυταρχικό της ύφος αλλά και την ίδια αδιαφορία για τις δικές της ευθύνες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στα σχολεία. Για τρίτη συνεχή χρονιά, οι τάξεις δεν αραιώνουν, το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν τροποποιείται, οι υποδομές δεν αξιοποιούνται, κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για τη διασφάλιση της σχολικής λειτουργίας. Μόνο κλείσιμο-άνοιγμα και η ευθύνη στους άλλους.

Εξηγώντας τα νέα πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ, η κ. Κεραμέως, αφού επισήμανε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα σχολεία αλλά και όλες οι εκπαιδευτικές δομές διά ζώσης, δήλωσε κατηγορηματικά πως η απάντηση στο οριζόντιο κλείσιμο είναι αρνητική. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Οταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι, έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα. Ετσι, κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει της εισήγησης των ειδικών».

Διαφορετικό το σκηνικό στα αυτοδιοίκητα ΑΕΙ. Οι απειλές μετατρέπονται σε οδηγίες προς τις πρυτανικές αρχές. Πάλι γίνεται λόγος για οριζόντια μέτρα σε ό,τι αφορά την πρακτική (επίδειξη πιστοποιητικών ή τεστ σε περίπτωση μη εμβολιασμών), αλλά στην προκειμένη περίπτωση η εφαρμογή και η επιτυχία των μέτρων βαραίνουν τα Ιδρύματα. Εξού και η μεγάλη σύγχυση στις διοικήσεις αυτό το διάστημα. Δεν πρόκειται για σχολικές τάξεις των 20+ μαθητών αλλά για ακροατήριο εκατοντάδων φοιτητών στα αμφιθέατρα των ελληνικών Πανεπιστημίων. Το ζήτημα του ελέγχου των πιστοποιητικών και των τεστ προβληματίζει τις διοικήσεις. Πώς και από ποιους μπορεί να γίνονται οι έλεγχοι ώστε να είναι όχι μόνον αποτελεσματικοί αλλά και εφικτοί; Ηδη αρκετά ΑΕΙ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στα πολυπληθή ακροατήρια των ακαδημαϊκών αιθουσών.

«Η υγειονομικά ασφαλής έναρξη της σχολικής χρονιάς χρειάζεται άμεσες και σοβαρές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Πολύ περισσότερο φέτος που οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα σχολεία ενδέχεται να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης» τονίζουν με κοινή τους δήλωση οι Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχες Παιδείας και Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, αντιστοίχως. Καταγγέλλουν, δε, «τις απαράδεκτες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά που με ευθύνη των γονέων τους όχι μόνο δεν εμβολιάζονται αλλά δεν υποβάλλονται σε τεστ θα στερούνται το συνταγματικό δικαίωμα της μόρφωσης». Γι’ αυτό, «αντί η υπουργός Παιδείας να περιφέρεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς και να γίνεται κήρυκας διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού, ας αποδεχτεί άμεσα την πρότασή μας: να συγκληθούν σε κοινή συνεδρίαση οι Επιτροπές Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να συζητηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, παρουσία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
«Στα τυφλά», χωρίς ουσιαστικά μέτρα κατά της Covid-19, με συνωστισμένους μαθητές και κενά σε εκπαιδευτικούς, θα ξεκινήσει αύριο η νέα σχολική χρονιά.
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
Η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας.
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Eίπε - ξείπε ο Κυριάκος και τελικά εκβιασμός
Αυστηρές ποινές όπως απαγόρευση εισόδου στα σχολεία, αναστολή καθηκόντων και περικοπή μισθού προβλέπει η πολυτροπολογία που κατέθεσε η Κεραμέως ● Νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι «δεν θα είναι...
Eίπε - ξείπε ο Κυριάκος και τελικά εκβιασμός
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αρνητικό το τεστ ετοιμότητας
Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί λίγο πριν την έναρξη των σχολείων με την πλατφόρμα δήλωσης του self test να κρασάρει, ενώ καταγράφηκαν 3.000 θετικά κρούσματα.
Αρνητικό το τεστ ετοιμότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας