• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 20.0°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.2°C / 19.9°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 17.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 19.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 13.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 21.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  3 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  2 BF
  58%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 16.7°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 19.3°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  39%

Στιγμιότυπο από την παρουσία ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ την περασμένη Παρασκευή. Χτες οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποτραβηχτεί προσωρινά από τον χώρο του Πανεπιστημίου, βρίσκονταν όμως απέναντι, στη ΔΕΘ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εκτεθειμένος ο πρύτανης του ΑΠΘ»

 • A-
 • A+
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φοιτητών αλλά και μελών ΔΕΠ κατά του κ. Ν. Παπαϊωάννου τόσο για τον εμβολιασμό του εκτός σειράς όσο και για τη στάση του κατά την έφοδο της αστυνομίας την περασμένη Πέμπτη ● Ζητείται ανοιχτή Σύγκλητος με συμμετοχή όλων των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στον απόηχο της αστυνομικής επιχείρησης στο ΑΠΘ την περασμένη Πέμπτη, οι φοιτητές ανασυντάσσονται με προγραμματισμένες συνελεύσεις τμημάτων, κατάληψη της σχολής θετικών επιστημών και σφοδρή κριτική στον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου τόσο για τη συνολική του στάση όσο και για την υπόθεση του εμβολιασμού του που, παρά την προσπάθεια να υποβαθμιστεί, εξακολουθεί να απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν αποτραβηχτεί προσωρινά από τον χώρο του Πανεπιστημίου. Βρίσκονται όμως απέναντι, στη ΔΕΘ, ενώ κλούβα εμφανίζεται και στο πάνω μέρος του ΑΠΘ, μπροστά στο Μουσείο Αθλητισμού απέναντι από το Κατσάνειο. Μέλη ΔΕΠ έχουν καταθέσει αίτημα για να πραγματοποιηθεί ανοικτή Σύγκλητος του ΑΠΘ για τα τελευταία γεγονότα και την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ. Ζητείται εν ολίγοις να μετάσχουν σε αυτή τη συνεδρίαση όλα τα μέλη ΔΕΠ (είναι περίπου 1.600 στο ΑΠΘ) και όχι μόνο τα περίπου 60 μέλη της Συγκλήτου. Οπως σχολιάζουν καθηγητές στην «Εφ.Συν.», «ο πρύτανης με το θέμα του εμβολιασμού είναι εκτεθειμένος. Αυτά που λέει, για να το πούμε κομψά, είναι ανακόλουθα και αρχίζει να πέφτει σε ανυποληψία».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου σε παλαιότερο στιγμιότυπο στο χημείο της σχολής στο οποίο γίνονται οι αναλύσεις παρουσίας του SARS-CoV-2 στα δείγματα λυμάτων της πόλης

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η αποκάλυψη ότι ο πρύτανης εμβολιάστηκε εκτός σειράς προκάλεσε σάλο και τη μεγάλη ενόχληση του κ. Παπαϊωάννου, αλλά ο θόρυβος δεν έχει κοπάσει ιδίως μετά την αρχική του άρνηση στην εφημερίδα «Documento» ότι ήταν το πρόσωπο που βρισκόταν στις σχετικές λίστες. Μετά τη διάσταση που πήρε η υπόθεση, ο πρύτανης αναδιπλώθηκε και σε γραπτή του δήλωση παραδέχτηκε τελικά ότι «συμπεριελήφθην στη λίστα των μελών ΔΕΠ της Σχολής Επιστημών Υγείας προς εμβολιασμό κατά του κορονοϊού Covid-19, καθώς είμαι επικεφαλής του ερευνητικού έργου ανίχνευσης του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης» και ότι «η επίσημη ενημέρωση των αρμόδιων εμβολιαστικών Αρχών έγινε από το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Μπορεί ο κ. Παπαϊωάννου να λέει ότι υπάρχει «συστηματική και κατευθυνόμενη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου και προσωπικής μου στοχοποίησης αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα στο Αριστοτέλειο» και πως αυτό «δεν με αγγίζει», μπορεί αυτό να το επαναλαμβάνει σε όλες τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ωστόσο ο ίδιος ευθύνεται για τις αντιφάσεις που τον εκθέτουν.

Από την πορεία διαμαρτυρίας του περασμένου Σαββάτου κατά της αστυνομικής βίας και καταστολής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Οι αιτιάσεις του, η αρχική άρνησή του να παραδεχτεί ότι ήταν το πρόσωπο στις λίστες που είχε εμβολιαστεί -για λόγους «προσωπικών δεδομένων»- είναι επιχείρημα έωλο. Οσο για το γεγονός ότι εμβολιάστηκε επειδή είναι επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης ιικού φορτίου, είναι γνωστό ότι ο ίδιος κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι συμμετέχει στη συλλογή δειγμάτων και την ανάλυσή τους.

Εωλα παραμένουν και τα επιχειρήματά του σχετικά με την παντελή απουσία του από το Πανεπιστήμιο όσο εξελισσόταν η πρώτη και η δεύτερη αστυνομική έφοδος καθώς, όπως υποστήριξε χθες στο OPEN, την περασμένη Πέμπτη ήταν στις 9 το πρωί στο Πανεπιστήμιο αλλά σε διπλανό (;) κτίριο από την πρυτανεία και ότι έστειλε ανώτερο υπάλληλο για να κλειδώσει το κτίριο!!! Ποια η χρεία υπαλλήλου άραγε όταν η έφοδος είχε γίνει στις 5.30 και στις 7, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση, όλα είχαν τελειώσει;

Εχει άραγε τίποτα να πει ο κ. πρύτανης για τις καταγγελίες φοιτητών και καθηγητών –όπως αυτές διατυπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών» της περασμένης Παρασκευής- για κακοποίηση φοιτητών που συμμετείχαν στην κατάληψη; Πώς σχολιάζει τους πληροφοριοδότες του που του έλεγαν ότι έγιναν ζημιές στο κτίριο, ψεύδος ολκής όπως αποδείχθηκε; Λέει, τέλος, ο πρύτανης ότι η ενημέρωση που του έκανε την παραμονή το βράδυ ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής για λήξη της κατάληψης ήταν κάτι για το οποίο δεν μπορούσε να τον διαβεβαιώσει 100%. Δηλαδή τι άλλο θα έκανε σε εκείνη την περίπτωση από όσα δεν έχει κάνει τις τελευταίες μέρες;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Πάρτε πίσω τον νόμο Κεραμέως»
Νέα φοιτητική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νόμο του υπουργείου Παιδείας για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια μία εβδομάδα μετά την βίαιη αστυνομική επέμβαση για εκκένωση της πρυτανείας.
«Πάρτε πίσω τον νόμο Κεραμέως»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λυρισμός και μετριοπάθεια
Ποιος είναι ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας που προτάθηκε από την υπουργό Παιδείας να αναλάβει πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, εισήγηση που έγινε αποδεκτή από το υπουργικό...
Λυρισμός και μετριοπάθεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σπουδές για λίγους στο ΑΠΘ
Ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Αλ Γαρύφαλλος κρούει τον κώδωνα του ορατού κινδύνου ιδιωτικής παιδείας στο πανεπιστήμιο με τη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
Σπουδές για λίγους στο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΘ: τρίτη κατάληψη πρυτανείας
Νέα κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές που αγωνίζονται για την κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.
ΑΠΘ: τρίτη κατάληψη πρυτανείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόγραμμα με δίδακτρα στο ΑΠΘ...college
Με νέο ΦΕΚ ανακοινώθηκε το πρώτο Αγγλόγλωσσο Προγράμμα Προπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ στο Τμήμα Ιατρικής ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Πρόγραμμα με δίδακτρα στο ΑΠΘ...college

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας