ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Διαλεκτή Αγγελή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η παραίτηση του προέδρου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – Διόφαντος της βασικής «λοκομοτίβας», όπως έχει χαρακτηριστεί, της Παιδείας, γίνεται σε μια καθοριστική περίοδο για την παραγωγή των νέων σχολικών βιβλίων, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την τεράστια δυσαρέσκεια του επικεφαλής του Ιδρύματος και διακεκριμένου καθηγητή Χρήστου Κακλαμάνη, για τους χειρισμούς της υπουργού Παιδείας σε σειρά ζητημάτων.

Με επιστολή του προς τη Νίκη Κεραμέως, ο Χρ. Κακλαμάνης την καταγγέλλει για κωλυσιεργία αναφορικά με την τυπική έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας, που επέφερε πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία του Ιδρύματος, τη στελέχωσή του και την κατοχύρωση του ίδιου του υπό παραίτηση προέδρου.

Ο κ. Κακλαμάνης εκτελεί χρέη προέδρου από το 2013, αναπληρώνοντας τον Παύλο Σπυράκη που απείχε από τη θέση για ακαδημαϊκούς λόγους, ενώ το 2016 διορίστηκε στη θέση κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επιλογής του από Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν τρεις πρυτάνεις και ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής. Οπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, συνεργάστηκε επί χρόνια αρμονικά με διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου.

Η αγαστή αυτή συνεργασία διερρήχθη επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως. Η υποβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, τη διοίκηση και διαχείριση του οποίου έχει το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, χάριν της ιδιωτικής CISCO, η μη επικύρωση του κανονισμού λειτουργίας που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 20 μήνες αλλά και η αδιαφορία για τα προβλήματα στη διοικητική δομή του οργανισμού από τη μη αντικατάσταση των δύο αντιπροέδρων που έχουν παραιτηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019, επέφεραν κρίση στη σχέση της διοίκησης και του υπουργείου.

«Δυστυχώς παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις σας περί του αντιθέτου, δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη που να οδηγεί προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης σε οποιοδήποτε από τα θέματα αυτά», υπογραμμίζει ο Χρήστος Κακλαμάνης.

Μάλιστα η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια είναι τέτοια που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Το ίδρυμα είναι επιφορτισμένο και με τον συντονισμό της παραγωγής και με τη διανομή των βιβλίων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στη διαδικασία.