Με αμηχανία, που οδηγεί σε άνιση αντιμετώπιση των μελών της, αντιδρά η Σύνοδος των Πρυτάνεων στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις φοιτητικές καταλήψεις και με τις πιέσεις υπουργού Παιδείας και Αστυνομίας για αυθαίρετη αστυνομική παρέμβαση.
Πώς αλλιώς να εξηγηθεί, από τη μια, η απόφαση για στήριξη του πρύτανη του ΑΠΘ επειδή «στοχοποιήθηκε» -λένε- από τον Τύπο εξαιτίας της απόφασής του να καλέσει την Αστυνομία και, από την άλλη, η «στοχοποίηση» του πρύτανη των Ιωαννίνων από τους ίδιους επειδή εκείνος είπε «όχι» στην Κεραμέως και έγινε γνωστό; Το πρώτο φάνηκε στο ψήφισμα μαζί με τη θέση κατά των καταλήψεων. Το δεύτερο έγινε μεταξύ τους…
Η ένταση στην έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου προχθές το απόγευμα ήταν μεγάλη. Αφήνοντας την ατζέντα στην άκρη, οι πρυτάνεις εξάντλησαν τη συζήτησή τους στο αν θα στηριχθεί ο πρύτανης του ΑΠΘ ή όχι.
Ακούστηκαν μερικές διαφορετικές απόψεις, ωστόσο επικράτησε η λογική της στήριξης του Ν. Παπαϊωάννου επειδή «στοχοποιήθηκε» από τα ΜΜΕ. Κατά κάποιον τρόπο είχε προαναγγελθεί με την ατζέντα.
Πρώτο θέμα ήταν: «Διασφάλιση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας της ακαδημαϊκής κοινότητας και αντιμετώπιση ψευδών ειδήσεων με στόχο τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων». Στο ψήφισμα αναφέρεται: «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταγγέλλει τη στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ για επιλογές που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων τους. Η κριτική απέναντι στις εκάστοτε επιλογές όσων ασκούν διοίκηση είναι πάντα αποδεκτή και συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη.
Ωστόσο, η συκοφάντηση και η στοχοποίηση Πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή». Οσο για τις καταλήψεις οι διοικήσεις λένε: «Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δυσχεραίνει τη λειτουργία των ΑΕΙ σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι μια μη αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο».
Κάποιοι πρυτάνεις πρότειναν να συζητηθούν και τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα της ατζέντας, όπως τα επερχόμενα Συμβούλια στα Ιδρύματα, τα τριετή (πρώην ΤΕΙ) προγράμματα, τα προβλήματα της αξιολόγησης που συνδέονται με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Μπα! Η επείγουσα προτεραιότητα ήταν η στήριξη του πρύτανη του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου που «φιλοξένησε» τα εγκαίνια της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην ανώτατη εκπαίδευση.
Στον αντίποδα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο πρύτανης του οποίου δέχτηκε έντονη κριτική προφανώς για τα όσα ΔΕΝ συνέβησαν στο Ιδρυμα. Ή μάλλον γιατί έγινε γνωστό. Διότι και στο ΔΠΘ πήρε τηλέφωνο η κ. Κεραμέως, αλλά ο πρύτανης το επιβεβαίωσε αφού το είπε η ίδια η υπουργός. Τα άκουσε, πάντως, κι εκείνος από τους συναδέλφους του. Λιγότερο βέβαια. Και δεν χρειάζεται εξήγηση. Να θυμίσουμε μόνο ότι καταλήψεις πραγματοποιούνται και στα τρία Πανεπιστήμια.
Αναφέρουν ακόμα στο ψήφισμα: «Τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες γενικευμένων επιθέσεων κατά των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών και των Συγκλήτων των ΑΕΙ, που αγγίζουν τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας».
Τα προβλήματα
Στο τέλος θυμούνται να επισημάνουν τα προβλήματα της τηλε-διδασκαλίας και τον κίνδυνο υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων των φοιτητών τους και ζητούν «από την Κυβέρνηση να ορίσει, με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων, τους όρους επαναφοράς των Πανεπιστημίων στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας όλες τις σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις και εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας». Πολύ μπερδεμένες φαίνονται τελευταία οι προτεραιότητες των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας