• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.3°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.2°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.5°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.3°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγελίες για αδιαφάνεια στην απόρριψη υποτροφιών

 • A-
 • A+
Εκτός οικονομικής ενίσχυσης 1.362 φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως συγκεντρώνουν τα απαραίτητα μόρια.

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες δυνητικοί δικαιούχοι του επιδόματος του ΙΚΥ για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι αιτήσεις των οποίων απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι πληρούν τα κοινωνικο-οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια που θέτει η προκήρυξη του ιδρύματος.

Τον Οκτώβριο του 2019 το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκήρυξε προπτυχιακές υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, ο αριθμός των οποίων εκτιμήθηκε ότι θα φτάσει τις 3.771 τον αριθμό.

Οι υποτροφίες αυτές απονέμονται βάσει κοινωνικο-οικονομικών αλλά και ακαδημαϊκών μοριοδοτούμενων κριτηρίων. Οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, με τον πρώτο πίνακα των επιλεχθέντων να καταρτίζεται τον περασμένο Οκτώβριο. Βάσει αυτού, είχαν εγκριθεί συνολικά 1.656 αιτήσεις, ενώ οι μη επιλέξιμες αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 4.000 τον αριθμό. Επ’ αυτού του τελευταίου πίνακα κατατέθηκαν 1.468 ενστάσεις, από τις οποίες όμως μόλις οι 106 εγκρίθηκαν, αφήνοντας εκτός οικονομικής ενίσχυσης 1.362 φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι όμως υποστηρίζουν πως συγκεντρώνουν τα απαραίτητα μόρια και καταγγέλλουν το ΙΚΥ για αδιαφανείς διαδικασίες.

Πρόγραμμα

«Μεγάλη μερίδα φοιτητών/τριών, που ήμασταν επιλεγέντες στην Α’ Φάση διεξαγωγής του προγράμματος (σ.σ. δηλαδή συγκέντρωναν περισσότερα από 76 μόρια στον πίνακα κατάταξης που ανακοινώθηκε από το ΙΚΥ) και είμαστε άτομα σαφώς από ευπαθείς ομάδες, καταλήξαμε μετά από μια μη διαφανή διαδικασία αξιολόγησης να βρισκόμαστε εκτός του δικαιώματος λήψης της υποτροφίας. Δυστυχώς, δίχως να λάβουμε δικαιολογημένες και πλήρως εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τους υπεύθυνους του προγράμματος», αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφουν οι «Φοιτητές/τριες-Δικαιούχοι Φοιτητικού Επιδόματος ΙΚΥ».

Οι δυνητικοί δικαιούχοι της υποτροφίας λένε ότι δεν τους δόθηκαν σαφείς εξηγήσεις ως προς τους λόγους απόρριψης των δικαιολογητικών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι φάκελοί τους ήταν πλήρεις και κατατέθηκαν στο ακέραιο.

Από την πλευρά του, το ΙΚΥ, σε σχετική του ανακοίνωση, απορρίπτει τις αιτιάσεις των φοιτητών λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκ των υστέρων αποδεκτά ελλείποντα δικαιολογητικά και ότι κατ’ εξαίρεση επετράπη η αποδοχή μόνο διευκρινιστικών εγγράφων.

«Δεν δικαιολογείται καμία αμφιβολία αναφορικά με την ορθότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας, στο πλαίσιο των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας της χρηστής διοίκησης, της ίσης μεταχείρισης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, παρότι η επιθυμία της Διοίκησης του ΙΚΥ είναι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση υποτροφιών στους αιτούντες» τονίζει το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Αιτιολογία

Στα παραπάνω οι 1.362 απορριφθέντες απαντούν πως η αιτιολογία ότι δεν μπορούν να γίνουν εκ των υστέρων δεκτά δικαιολογητικά δεν ευσταθεί, αφού η ένσταση ως διαδικασία είναι από τη φύση της μια εκπρόθεσμη διαδικασία, ενώ προχωρούν και σε μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία, ότι δηλαδή ζητήθηκε να γίνει εκ νέου κατάθεση δικαιολογητικών υποψηφίων που δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των -τουλάχιστον- 76 μορίων και άρα ήταν χαμηλά στον πίνακα κατάταξης.

«Η διαδικασία επιλεξιμότητας των υποτρόφων δεν έχει καμία διαφάνεια, αξιοκρατία κι είναι αυθαίρετη. Γι’ αυτούς τους λόγους, απαιτούμε να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υπολοίπων ενστάσεων και οι λόγοι για τους οποίους δίνεται η δυνατότητα υποβολής δικαιολογητικών σε υποψηφίους που δεν είχαν επιλεχθεί καν από το πρώτο στάδιο. Ακόμα, ζητούμε να μας δοθεί το δικαίωμα είτε να γίνουν δεκτά τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν στις ενστάσεις είτε να υποβάλουμε εκ νέου τον φάκελο μαζί με τους νέους εν δυνάμει υποψηφίους υποτρόφους με 75 έως 70 μόρια», αναφέρει η ανακοίνωση των «Φοιτητών/τριών-Δικαιούχων Φοιτητικού Επιδόματος ΙΚΥ».

Απόλυτη ανάγκη

Το κόστος σπουδών, ειδικά σε διαφορετική πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, αλλά και η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια οικογένειες λόγω πανδημίας εξηγεί την απόλυτη ανάγκη για την εν λόγω υποτροφία, η οποία άλλωστε είχε μεγάλη ανταπόκριση αν σκεφτούμε τις χιλιάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, της τάξης των 380 ευρώ, των υποτρόφων που σπουδάζουν σε άλλη πόλη (200 ευρώ για τους υπόλοιπους).

«Φέτος ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Πέρυσι είχα κάνει αίτηση και έλαβα την υποτροφία. Χωρίς να έχουν αλλάξει τα κριτήρια ούτε και τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειάς μου, φέτος απορρίφθηκα. Εχω δύο ακόμη αδέλφια, που και αυτά απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι και οι τρεις συγκεντρώνουμε 90 μόρια και πέρυσι στην αντίστοιχη προκήρυξη είχαμε κριθεί δικαιούχοι» λέει στην «Εφ.Συν.» η Μ.Χ. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας).

Μάλιστα, η αδελφή της ήρθε σε σχολή της Θεσσαλονίκης με μετεγγραφή, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι πληρούν σίγουρα τα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια που θέτει η προκήρυξη της υποτροφίας. Τα τρία αδέλφια ενοικιάζουν ένα μικρό διαμέρισμα, τα πάγια έξοδα του οποίου υπολογίζονται στα 600 ευρώ μηνιαίως. «Επειδή δικαιούμαι και λαμβάνω και το φοιτητικό στεγαστικό επίπεδο των 1.000 ευρώ τον χρόνο, το ποσό της υποτροφίας του ΙΚΥ συμψηφιζόταν και έτσι πέρυσι λάμβανα 200κάτι ευρώ, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα έξοδα του σπιτιού, αλλά, πιστέψτε με, είναι αναγκαίο για τον βιοπορισμό μας», μας εξηγεί η νεαρή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Για σεξουαλική παρενόχληση και ψυχολογική βία καταγγέλλουν καθηγητή επτά φοιτήτριες
Θορυβημένη η τοπική κοινωνία στο Ναύπλιο, αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα στο τοπικό τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Καμία αντίδραση μέχρι στιγμής από το υπουργείο Παιδείας.
Για σεξουαλική παρενόχληση και ψυχολογική βία καταγγέλλουν καθηγητή επτά φοιτήτριες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα αξιολόγηση ζητούν τα μέλη ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Μεταπτυχιακοί φοιτητές Δημιουργικής Γραφής και μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του ΕΑΠ κάνουν λόγο για «αλχημείες» στη μοριοδότηση και εσφαλμένη ερμηνεία κριτηρίων που υποβαθμίζουν τα...
Νέα αξιολόγηση ζητούν τα μέλη ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του Παντείου κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι του Παντείου ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και μας καλούν σήμερα σε μία εκδήλωση-απάντηση.
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του Παντείου κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικός αναβρασμός ενάντια σε ΟΠΠΙ, καταστολή και νόμο-πλαίσιο
Δυναμικές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην αστυνομική καταστολή και την προαναγγελθείσα είσοδο της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ, καθώς και στον επερχόμενο νόμο-πλαίσιο του...
Φοιτητικός αναβρασμός ενάντια σε ΟΠΠΙ, καταστολή και νόμο-πλαίσιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανένδοτος στα Πανεπιστήμια
Αγώνας στα ΑΕΙ ενάντια σε νόμο-πλαίσιο και πανεπιστημιακή αστυνομία στο στόχαστρο. Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αμετακίνητο το υπ. Προ.Πο. κρατά το ΑΠΘ υπό τον ασφυκτικό κλοιό των...
Ανένδοτος στα Πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας