• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.1°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.1°C / 14.9°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 14.9°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 15.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.5°C
  1 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.3°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  52%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Βουτιά» στις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021, έχουμε μείωση 0,69% στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 33,38% στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (από τα 85 στα 56 εκατ. ευρώ) και 7,77% στην ανώτατη εκπαίδευση. ● Η αύξηση κατά 200 εκατ. του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φανερώνει ότι το υπουργείο θέλει να παγιωθεί το καθεστώς των συμβασιούχων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντί των μόνιμων διορισμών.

Αν εξετάσει κανείς την εξέλιξη των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση στη χώρα μας θα διαπιστώσει ότι διακρίνονται από μια μόνιμη «σταθερά»: την ανεπάρκεια.

Η Ελλάδα κατατασσόταν, και πριν από την κρίση, μόνιμα στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού οι δαπάνες για την εκπαίδευση ποτέ δεν ξέφυγαν από το 3,5% περίπου του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) όταν το ποσοστό του ΑΕΠ που αφιερώνεται κατά μέσον όρο στην εκπαίδευση στην Ε.Ε. ξεπερνούσε το 5%!

Ωστόσο ο φετινός προϋπολογισμός, ο τακτικός προϋπολογισμός που είναι η «ατμομηχανή» της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, ξεπερνάει κάθε αρνητικό προηγούμενο καθώς παρουσιάζει νέα σοβαρότατη απόκλιση προς τα κάτω: στις κύριες λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας εκπαίδευσης έχουμε μείωση πάνω στη μείωση, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και ο φετινός προϋπολογισμός (του 2020) εκτελείται με σοβαρότατη απόκλιση προς τα κάτω: μείον 125 εκατ. € σύμφωνα με την ίδια την εισηγητική έκθεση.

Επιπλέον για το 2021 έχουμε: μείωση 0,69% στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μείωση 33,38% στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (από τα 85 στα 56 εκατ. €). Επίσης μείωση 7,77% στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αλλά το ΥΠΑΙΘ, «μανούλα» στις αλχημείες, ανακοίνωσε πανηγυρικά «αύξηση +2,6% του προϋπολογισμού του», αποκρύπτοντας ότι αυτή προκύπτει λόγω αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου κατά 200 εκατ. Ομως, το ΠΔΕ δεν καλύπτει λειτουργικές δαπάνες, αφορά κατασκευές και εξοπλισμό υποδομών (με εξαίρεση ορισμένες δαπάνες μισθοδοσίας συμβασιούχων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Η σχετική διόγκωση του ΠΔΕ αφορά παγίωση του καθεστώτος των συμβασιούχων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έναντι των μόνιμων διορισμών, επιλογή που δεν δικαιολογείται καθότι οι έκτακτες συνθήκες δημοσιονομικών και πολιτικών περιορισμών λόγω μνημονίων έχουν παρέλθει. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού θα επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοδότηση και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Είναι βέβαια γνωστό ότι η δωρεάν εκπαίδευση ως κοινωνικό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση —σύμφωνα με τη διακήρυξη του ΟΗΕ— αποτελεί έναν αστικό μύθο, αφού δεν είναι στην πραγματικότητα δωρεάν, καθώς πίσω από τον τυπικά δωρεάν χαρακτήρα της υποκρύπτονται σημαντικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειες των μαθητών – σπουδαστών. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η επιχείρηση «υποχρηματοδότηση» της δημόσιας εκπαίδευσης είναι δεμένη με ένα νήμα με την επιχείρηση «ιδιωτικοποίησής» της.

Χρόνια προβλήματα

Η χρόνια ανεπαρκής οικονομική στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος δημιούργησε όχι μόνο ποσοτικά αλλά και σοβαρότατα ποιοτικά προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συμβάλλοντας με αποφασιστικό τρόπο στη διαμόρφωση μιας «υποδόριας» εκπαιδευτικής διαδικασίας με πολύμορφες εκφάνσεις.

Για παράδειγμα, η ανάπτυξη και η διόγκωση του ιδιωτικού, εξωσχολικού-παραεκπαιδευτικού δικτύου (φροντιστήρια, ιδιαίτερα κ.λπ.) ή το κόστος της φοίτησης σε ΑΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας είναι ένα σύνθετο κοινωνικο-οικονομικό και εκπαιδευτικό φαινόμενο που «λιπαίνεται» στο έδαφος της λειψής δημόσιας χρηματοδότησης της Παιδείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «τρέφεται» αποκλειστικά από αυτό.

Αυτό που έχουν καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια οι κυρίαρχες εκπαιδευτικές πολιτικές είναι να εισαγάγουν έναν τύπο εξωγενούς ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, ενώ η δημόσια εκπαίδευση δεν καταργείται με τυπικό τρόπο, διάφορες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και αγαθά μεταβιβάζονται προς εκμετάλλευση και πώληση σε ιδιωτικούς κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Τα συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες είτε είναι συμπληρωματικά εκπαιδευτικά εφόδια είτε παραπληρωματικά.

Παράλληλα με την εξωγενή ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, τώρα επιχειρείται από την κυβερνητική πολιτική, ακόμη πιο συγκροτημένα, και το μοντέλο της ενδογενούς ιδιωτικοποίησης. Με άλλα λόγια, πρακτικές και επιλογές που εφαρμόζονται στη δημόσια εκπαίδευση οδηγούν σε ιδιωτικοποίησή της εκ των έσω. Για παράδειγμα, όσα προτείνει η λεγόμενη Εκθεση Πισσαρίδη («σκονάκια» από παλιότερες και νέες προτάσεις του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ), όπως οι διάφορες μορφές αξιολογήσεων (αξιολόγηση η οποία θα λαμβάνει υπόψη της την επίδοση των μαθητών και θα τη συνδέει με την κατανομή́ της κρατικής χρηματοδότησης στις σχολικές μονάδες), ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ σχολικών μονάδων («Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των σχολικών μονάδων θα πρέπει να δημοσιοποιούνται και να παρουσιάζονται σε συγκριτική μορφή»), η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο εκπαιδευτικό επάγγελμα, η εισαγωγή τέλους επανεγγραφής για όσους σπουδαστές παρατείνουν τις σπουδές τους πέρα από τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσής τους, η καταβολή ποσών εκ μέρους των γονέων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του σχολείου, η αναζήτηση δωρεών, χορηγιών κ.λπ., παρά το γεγονός ότι δεν οδηγούν σε μια απευθείας ιδιωτικοποίηση, εισάγουν ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια λειτουργίας στο δημόσιο σχολείο.

Η αγορά

Στοχεύουν, λοιπόν, σε μια ταχύτερη εν τη πράξει διείσδυση της αγοράς στη δημόσια εκπαιδευτική σφαίρα και από την άποψη αυτή δεν αποτελεί παρά έναν πολιορκητικό κριό ή έναν δούρειο ίππο που στο πέρασμα του χρόνου θα αλώσει ό,τι έχει απομείνει από ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά δικαιώματα. Η βασική στρατηγική της κυρίαρχης ιδεολογίας είναι να αφήνει αναλλοίωτη τη γενική μορφή της εκπαίδευσης ώστε να μην ενοχλεί τους υπερασπιστές της, εισάγοντας παράλληλα και σταδιακά επιλογές και πολιτικές που αλλοιώνουν και τελικά καταργούν τα βασικά συστατικά του δημόσιου και δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος.

Η «εκπαιδευτική» πολιτική του ΥΠΑΙΘ κάνει ακόμη πιο οξύμωρο το σχήμα που κυριαρχεί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ολα είναι δημόσια και δωρεάν, και ως προς το τυπικό τους μέρος κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι η σχολική επιτυχία μοιάζει να εξαρτάται από τα χρήματα που μπορεί να δαπανήσει μια οικογένεια ώστε να αγοράσει εκπαιδευτικά αγαθά από ιδιωτικούς φορείς. Και ακόμα περισσότερο, πολλά από τα εκπαιδευτικά πιστοποιητικά που η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό Δημόσιο θεωρούν ως σημαντικά και απαιτητά αποκτώνται έξω από το επίσημο και δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα (βλ. μεταπτυχιακά, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, υπολογιστών, μουσικής κ.λπ.).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πειθαρχικές διώξεις σε εκπαιδευτικούς γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τα κενά του σχολείου τους
Στην Εύβοια, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιδίωξε να επιβάλει καθεστώς «συνδιδασκαλίας» σε δύο τμήματα με 36 μαθητές στη ΣΤ' τάξη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.
Πειθαρχικές διώξεις σε εκπαιδευτικούς γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τα κενά του σχολείου τους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
Η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας.
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το «φάντασμα» Πισσαρίδη συνεχίζει να πλανάται πάνω από τη σχολική εκπαίδευση
Πραγματικό εφιάλτη για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους αποτελεί το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» της λεγόμενης Επιτροπής Πισσαρίδη.
Το «φάντασμα» Πισσαρίδη συνεχίζει να πλανάται πάνω από τη σχολική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν!
Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, περίπου 160.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές ανοίγουν τα σχολεία για να προετοιμάσουν τη λειτουργία τους, καθώς τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα σημάνει η έναρξη του σχολικού έτους...
Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ηλεκτρονικές θηλειές στην αξιολόγηση - βαθμολόγηση των μαθητών
Δεν εκπλήσσει η έλλειψη παιδαγωγικής ευαισθησίας και κατανόησης των ιδιαίτερων συνθηκών, αλλά αυτή η ισοπεδωτική αριστοκρατική, βαθύτατα ταξική και γραφειοκρατική αντιμετώπιση ακόμα και της αξιολόγησης των...
Ηλεκτρονικές θηλειές στην αξιολόγηση - βαθμολόγηση των μαθητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέο φιάσκο: και τρίτα άτομα μπαίνουν στην τηλεκπαίδευση
Καταγράφονται καταγγελίες από καθηγητές ότι κατά τη διάρκεια του μαθήματός τους, εισέρχονται μαθητές με ψευδώνυμο ή άσχετοι μαθητές ή –ακόμα χειρότερα– μαθητές με όνομα άλλου συμμαθητή τους.
Νέο φιάσκο: και τρίτα άτομα μπαίνουν στην τηλεκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας