• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.6°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 29.3°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 17.0°C / 25.1°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  3 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.5°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 31.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  0 BF
  67%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρίνονται στο ΣτΕ οι τηλε-εκλογές

 • A-
 • A+
Συνεκδικάζονται σήμερα οι προσφυγές ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που ζητούν διαταγή αναστολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης. ● Παρ’ όλα αυτά η Νίκη Κεραμέως προχωρεί ακάθεκτη τη σχετική διαδικασία.

Η διεξαγωγή ή όχι των τηλε-εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης κρίνεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συνεκδικάζονται οι προσφυγές της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), που ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της διαδικασίας, ενώ η κύρια προσφυγή, που αφορά την ίδια την ουσία των τηλε-εκλογών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των συμμετεχόντων, συζητείται στις 3 Δεκεμβρίου.

Παρ’ όλ’ αυτά, η Νίκη Κεραμέως φαίνεται να προχωρά ακάθεκτη στη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την κόντρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των συνδικαλιστικών ενώσεων να κορυφώνεται αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Ολο το προηγούμενο διάστημα, με ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ, οι τρεις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ζητούσαν να ανασταλεί η διαδικασία των εκλογών και να δοθεί παράταση στη θητεία των υπηρετούντων αιρετών.

Η πρόταση προσέκρουσε στην επιμονή του υπουργείου Παιδείας. Ακολούθησε η μαζική απόσυρση των ψηφοδελτίων, όλων των παρατάξεων, με τις συνδικαλιστικές ενώσεις να καλούν τα μέλη τους σε αποχή, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να μπλοκάρουν στην πράξη τη διαδικασία.

Το υπουργείο απάντησε με ένα άτυπο «λοκ άουτ», συγκροτώντας αρχικά εφορευτικές επιτροπές που απαρτίζονται από δύο (!) μέλη, ενώ εξουσιοδότησε τον εαυτό του να ρυθμίσει όλα τα ζητήματα της εκλογικής διαδικασίας με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Με λίγα λόγια, η Νίκη Κεραμέως επιμένει στη διεξαγωγή των τηλε-εκλογών, αναρτώντας εντελώς εκβιαστικά τα αποσυρθέντα ψηφοδέλτια. Ολα όμως προμηνύουν τη διεξαγωγή «εκλογών-παρωδία», όπως τις έχουν χαρακτηρίσει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, με τεράστια ποσοστά αποχής.

Στην αποχή καλούν η ΑΔΕΔΥ αλλά και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίες προκήρυξαν απεργία για αύριο Σάββατο προκειμένου να καλύψουν συνδικαλιστικά τους εκπαιδευτικούς και τους διοικητικούς που θα υποχρεωθούν να παραστούν ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Για τις εντυπώσεις

Στο μεταξύ, το υπουργείο τρίζει τα δόντια στους αντιδρώντες, προειδοποιώντας ότι δεν θα «επιτρέψει απόπειρες εκφοβισμού εκπαιδευτικών», «παρεμπόδιση των εφορευτικών επιτροπών από το να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους» και «προτροπές σε τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων», βασιζόμενο και στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία απέρριψε το σκεπτικό των εκπαιδευτικών παρατάξεων ότι η σχετική υπουργική απόφαση δεν εναρμονίζεται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και ότι δεν διασφαλίζεται ούτε το αδιάβλητο της διαδικασίας, ούτε όμως και η προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Βέβαια, η υπουργός, προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις, μιλάει για «απόρριψη του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής για να ανασταλεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», αποδίδοντας στην ΑΠΔΠΧ ρόλο πέραν του γνωμοδοτικού, την ώρα που συνάδελφοί της επικαλούνται τον γνωμοδοτικό -και μόνο- ρόλο ανεξάρτητων αρχών όταν οι αποφάσεις αυτών πάνε κόντρα στην κυβερνητική βούληση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως κηρύσσει πόλεμο στους εκπαιδευτικούς
Το υπουργείο επικαλέστηκε λόγους «ακραίου κατεπείγοντος καθώς η καταληκτική ημερομηνία για τις πρώτες ενέργειες αξιολόγησης ήταν η 30/09/2021».
Έφεση της υπουργού Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως κατά ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για τις εξετάσεις PISA
Η Ν. Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά των δύο ομοσπονδιών, ζητώντας να αναγνωριστεί ως παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή από τις εξετάσεις.
Κεραμέως κατά ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για τις εξετάσεις PISA
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ελεγχος των ΑΕΙ με το νέο εκλογικό σύστημα
Στρεβλώσεις στην ανάδειξη των συμβουλίων διοίκησης και των πρυτανικών αρχών προκαλεί ο νέος νόμος και η ΚΥΑ που επέβαλε η Νίκη Κεραμέως στα ΑΕΙ • Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΠΟΣΔΕΠ.
Ελεγχος των ΑΕΙ με το νέο εκλογικό σύστημα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενδοσυνδικαλιστική σύγκρουση
Οι δύο μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, που καλούν για συμμετοχή στις εκλογές, ενώ οι τοπικές ενώσεις και σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προτάσσουν την αποχή.
Ενδοσυνδικαλιστική σύγκρουση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως θαμώνας στα δικαστήρια
Κατά της ΑΔΕΔΥ προσέφυγε αυτή τη φορά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επειδή κάλυψε στο ανώτατο συνδικαλιστικό επίπεδο τους εκπαιδευτικούς που απέχουν-απεργούν από τον θεσμό του ενδοσχολικού συντονιστή.
Η Κεραμέως θαμώνας στα δικαστήρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σήμερα η απόφαση για την αγωγή Κεραμέως κατά ΔΟΕ
Κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων πραγματοποίησαν χτες εκπαιδευτικοί που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της αξιολόγησης που διαμορφώνει ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας στα...
Σήμερα η απόφαση για την αγωγή Κεραμέως κατά ΔΟΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας