• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.2°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.6°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  0 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 24.4°C
  2 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 21.4°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποψήφιοι με το έτσι θέλω και πυρ στον συνδικαλισμό

 • A-
 • A+
Εκλογές με τα αποσυρθέντα ψηφοδέλτια, με υποχρεωτική συμμετοχή των παραιτηθέντων υποψήφιων αιρετών των εκπαιδευτικών και με διορισμένες εφορευτικές επιτροπές -με ζυγό μάλιστα αριθμό μελών- ανακοίνωσε πως θα κάνει το υπουργείο σε μια προφανή και πρωτοφανή κίνηση χειραγώγησης της εκλογικής διαδικασίας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. ● Πρώτη «σφαλιάρα» από την Ξάνθη όπου έγινε δεκτή η πρώτη ανάκληση ανακήρυξης υποψηφίων ως αιρετών. ● Πρόβα τζενεράλε για συνολική κυβερνητική επίθεση στα συνδικάτα και τα εργατικά δικαιώματα η υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Μετά την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για τη διεξαγωγή των εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία και μετά την απόφαση των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών Καθηγητών και Δασκάλων - Νηπιαγωγών (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) για απόσυρση των ψηφοδελτίων, όλες οι παρατάξεις που είχαν καταθέσει ψηφοδέλτια προχώρησαν σε δηλώσεις απόσυρσης των υποψηφιοτήτων τους.

Με την ενέργεια αυτή, το συνδικαλιστικό κίνημα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο εκφράζει την αντίθεσή του, απονομιμοποιεί και ακυρώνει στην πράξη την επιχείρηση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για:

● την αυταρχική παρέμβαση στις διαδικασίες των σωματείων και την περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών,
● την επιβολή φραγμών στη λειτουργία των σωματείων και των συνδικάτων, τη διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα τους, την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των γενικών συνελεύσεων,
● την καλλιέργεια του ιδεολογήματος της ηλεκτρονικής «δημοκρατίας» όπου όλα γίνονται διαμέσου του υπολογιστή και την απομόνωση των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες,
● τον έλεγχο των εκλογών από το κράτος και τη δυνατότητα αλλοίωσης των αποτελεσμάτων.

Πραξικόπημα

Ωστόσο, το υπουργείο αφήνει να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι θα προχωρήσει το μεθεπόμενο Σάββατο στις 7 Νοέμβρη στις ηλεκτρονικές «εκλογές», χρησιμοποιώντας πραξικοπηματικά τα αποσυρθέντα ψηφοδέλτια. Με λίγα λόγια, η υπουργός Παιδείας προσπαθεί τώρα να κάνει τις εκλογές με... υποχρεωτική συμμετοχή των παραιτηθέντων υποψηφίων αιρετών των εκπαιδευτικών! Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας συγκρότησε μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε εφορευτικές επιτροπές.

Με δύο μέλη, όμως, καθώς το τρίτο που προβλεπόταν από τον δικό του νόμο να οριστεί από τα σωματεία απλά δεν ορίστηκε. Πρώτη φορά στην ιστορία οποιωνδήποτε εκλογών θα υπάρχουν εφορευτικές επιτροπές αποτελούμενες από ζυγό αριθμό μελών.

Αλλά το υπουργείο δεν σταμάτησε εκεί. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής (Αρ. Τροπολογίας: 537/95 26.10.2020 «Εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τη διενέργεια των εκλογικών διαδικασιών κατ’ εφαρμογή του π.δ. 1/2003») στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας», προσπαθώντας να δραπετεύσει από το πρωτοφανές «εκλογές χωρίς ψηφοδέλτια και χωρίς εφορευτική επιτροπή», εξουσιοδοτεί… τον εαυτό του, ώστε να λύσει, ως νέος Λουδοβίκος ΙΔ’, όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί, ώστε να χειραγωγήσει περαιτέρω την εκλογική διαδικασία. Περισσότερη τηλεδημοκρατία… πεθαίνεις!

Αδειασμα της υπουργού

Τη στιγμή όμως που η κ. Νίκη Κεραμέως επιμένει στην απόφασή της για ηλεκτρονικές εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και δεν κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των αιρετών, δημιουργώντας το παράδοξο της... υποχρεωτικής υποψηφιότητας σε εκλογές (!), στην Ξάνθη έγινε δεκτή η πρώτη ανάκληση ανακήρυξης υποψηφίων ως αιρετών.

Οπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός Πάνος Ντούλας, το νέο «άδειασμα» της κ. Κεραμέως έγινε με επίκληση του Ν. 2690/1999 που προβλέπει ότι η αρμοδιότητα ανάκλησης μιας ατομικής διοικητικής πράξης ανήκει στο ίδιο όργανο που είναι αρμόδιο για την έκδοσή της, εν προκειμένω δηλαδή για την Ξάνθη αρμόδια είναι η διευθύντρια Π.Ε., στην οποία και είχε υποβάλει τις παραιτήσεις το Δ.Σ. του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης.

Η διευθύντρια Π.Ε. Ξάνθης, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με το Δ.Σ. του συλλόγου, όταν κατατέθηκαν οι αιτήσεις απόσυρσης, δήλωσε στο Δ.Σ. ότι θα προχωρήσει στην ανάκληση της ανακήρυξης των υποψηφίων. Και αυτό έκανε την Παρασκευή που μας πέρασε βασιζόμενη στην παρακάτω διάταξη: «Αρθρο 21 - Νόμος 2690/1999 - Ανάκληση

1. Αρμόδιο για την ανάκληση ατομικής διοικητικής πράξης όργανο είναι εκείνο που την εξέδωσε ή που είναι αρμόδιο για την έκδοσή της. 2. Για την ανάκληση δεν είναι απαραίτητο να τηρείται η διαδικασία που προβλέπεται για την έκδοση της πράξης, εκτός αν ανακαλείται πράξη νόμιμη ή πράξη παράνομη ύστερα από εκτίμηση πραγματικών περιστατικών».

Ο συνδικαλισμός στο στόχαστρο

Είναι γνωστό ότι αποτελεί κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης της Ν.Δ. η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου σε όλα τα συνδικάτα το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη προετοιμάζει τον νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο για να επιβάλει το καθεστώς του ελέγχου, της χειραγώγησης και της υποταγής όλων των συνδικάτων, ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, για να ασκήσει τρομοκρατία σε όσους εργαζόμενους ασκούν τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ/Σ) των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση βρίσκει άλλη μια «χρυσή ευκαιρία» για να βάλει στο στόχαστρο τα σωματεία και τις συλλογικές τους διαδικασίες. Τα Υ/Σ αποτελούν κατεξοχήν θεσμικό πεδίο του κράτους και ιμάντες επιβολής της αντιεκπαιδευτικής-αντεργατικής πολιτικής. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι όμως τα Υ/Σ. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας τα ως όχημα, θέλει να γενικεύσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα ίδια τα συνδικάτα.

Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα για τη δήθεν καθολική συμμετοχή προσπαθούν να αποστεώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα από τη ζωντανή του δράση που είναι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις ίδιες τις διαδικασίες του. Επιδίωξή τους είναι να δημιουργούν κάθε φορά πλασματικές πλειοψηφίες έξω από την ίδια τη ζωή και με τη λογική της ατομικής στάσης. Θέλουν να επιβάλουν ακόμα και το φόβητρο του φακελώματος όσων συνδικαλίζονται, όσων ασκούν τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματά τους, όσων διεκδικούν, αγωνίζονται και απεργούν, για να μπορεί η κυβερνητική πολιτική, ανεμπόδιστη, να κατεδαφίζει τις κατακτήσεις πολλών χρόνων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλοκαιρινός αιφνιδιασμός
Συζήτηση της υπουργού Παιδείας με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις νέες κρίσεις-επιλογές στελεχών.
Καλοκαιρινός αιφνιδιασμός
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανωλεθρία Κεραμέως στις εκλογές αιρετών: Τα πρώτα αποτελέσματα
Έως αργά το μεσημέρι, σε διάφορες Διευθύνσεις Α/Βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις ηλεκτρονικές εκλογές του υπουργείου Παιδείας, είναι εξαιρετικά χαμηλά!
Πανωλεθρία Κεραμέως στις εκλογές αιρετών: Τα πρώτα αποτελέσματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καμία συμμετοχή της Δ.Ο.Ε. στις «ηλεκτρονικές εκλογές» της 7ης Νοεμβρίου
Αποσύρει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία τα ψηφοδέλτιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να γίνουν οι εκλογές στον κλάδο με τηλεψηφοφορία.
Καμία συμμετοχή της Δ.Ο.Ε. στις «ηλεκτρονικές εκλογές» της 7ης Νοεμβρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πατατράκ με τηλε-κάλπη
Η αποχή των υπαλλήλων για την ανάδειξη αιρετών στα συμβούλια διοικητικού προσωπικού του ΥΠΑΙΘ ξεπέρασε το 90%.
Πατατράκ με τηλε-κάλπη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως κηρύσσει πόλεμο στους εκπαιδευτικούς
Το υπουργείο επικαλέστηκε λόγους «ακραίου κατεπείγοντος καθώς η καταληκτική ημερομηνία για τις πρώτες ενέργειες αξιολόγησης ήταν η 30/09/2021».
Έφεση της υπουργού Παιδείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας