• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.6°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 27.1°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.2°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 29.4°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.2°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  45%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκφοβισμός με κλητεύσεις από αστυνομικά τμήματα για τις καταλήψεις

 • A-
 • A+
Δεκάδες γονείς και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές τρομοκράτησης έδωσαν ραντεβού χθες το πρωί έξω από το σχολικό συγκρότημα του 9ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου Αθήνας και πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως.

Η κλήτευση συλλογικών οργάνων και διευθυντών σχολείων σε αστυνομικό τμήμα με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις, ύστερα από εισαγγελική μάλιστα παραγγελία, θυμίζει έντονα πρακτικές άλλων εποχών.

Αφού πρώτα επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές με προσαγωγές και τραμπουκισμούς, αλλά και με την πρόσφατη υπουργική απόφαση για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες, με τον παράλληλο αποκλεισμό όσων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, τώρα καλούν διευθυντές σχολείων αλλά και προέδρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σε ένορκη εξέταση, στο πλαίσιο «διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα της διατάραξης της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας».

Την περασμένη Παρασκευή, οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Αθήνας και 9ου Λυκείου Αθήνας, καθώς και οι διευθυντές του 9ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου Αθήνας κλήθηκαν να καταθέσουν -χθες- στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως με αφορμή την κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος, η οποία βέβαια έχει λήξει εδώ και μία εβδομάδα.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού συλλογικοτήτων που στηρίζουν τα αιτήματα των μαθητών» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Αθήνας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων του τρίτου κοινοτικού διαμερίσματος και μέλος της ομάδας συλλογικής εκπροσώπησης της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα» Αποστόλης Σιαπάτης και προσθέτει: «Αν ήθελε ο εισαγγελέας να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα λειτουργίας των δημοσίων σχολείων, θα έπρεπε να λάβει υπόψη του τις ανακοινώσεις του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και του Συλλόγου Γονέων που πριν ακόμη το άνοιγμα των σχολείων αναφέρονταν στις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία αλλά και την επικινδυνότητα του ανοίγματός τους σε πλήρη σύνθεση».

Το αίτημα να καταθέσουν από κοινού με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της Ε΄ ΕΛΜΕ δεν έγινε δεκτό από τις αστυνομικές αρχές, με τους κληθέντες να καταθέτουν υπόμνημα που υπογράφουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δυο σχολείων, η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 3ης ΔΚΑ και με το οποίο καταγγέλλεται η πρακτική των κλητεύσεων αλλά και η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν «πραγματικό υποκινητή των καταλήψεων».

Τρομοκράτηση

Δυναμική απάντηση έδωσαν δεκάδες γονείς και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών (η Ε΄ ΕΛΜΕ είχε κηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας), που σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές τρομοκράτησης έδωσαν ραντεβού χθες το πρωί έξω από το σχολικό συγκρότημα και πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως. «Μετά το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας από την κυβέρνηση ήρθε και εισαγγελική παραγγελία.

Τέτοιες κινήσεις στοχεύουν στον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση των μορφών διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων του εκπαιδευτικού και μαθητικού κινήματος» αναφέρει ανακοίνωση της Ε΄ ΕΛΜΕ, με τη δημοτική παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» να προσθέτει: «Οι μαθητικές καταλήψεις έχουν υποκινητές. Αυτοί είναι τα μεγάλα προβλήματα, οι πολιτικές που τα γεννούν και η κυβέρνηση και η δημαρχία που τις εφαρμόζει», εκφράζοντας παράλληλα συμπαράσταση στα αιτήματα των μαθητών για λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας.

Το αίτημα των παιδιών για άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάγκη λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων λόγω πανδημίας. Πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια εκπαιδευτικά κενά, με την προοπτική τοποθέτησης εκπαιδευτικών να απομακρύνεται χρονικά. Ενδεικτικά, στο 1ο Γενικό Λύκειο Υμηττού, οι μαθητές, και ειδικά οι υποψήφιοι του τρίτου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Υγείας και Ζωής), δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα το μάθημα της Χημείας, ενός από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα, σημειώνονταν κενά και σε άλλα μαθήματα-προαπαιτούμενα για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα τμήματα της τριτοβάθμιας.

Η μη πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού συνδέεται άμεσα και με την άρνηση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία όπου ο μέσος όρος των παιδιών ανά τάξη ξεπερνά τα 24 άτομα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες εντός των σχολικών συγκροτημάτων, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης αδυνατούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα μαθητών και γονέων για μικρότερα τμήματα, καθώς δεν διατίθεται από το υπουργείο το απαραίτητο εκπαιδευτικό δυναμικό που θα τα στελεχώσει, με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι μαθήτριες, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, να συνωστίζονται κατά δεκάδες σε μικρές αίθουσες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων, των οικογενειών τους, των δασκάλων τους και κατ’ επέκταση για τη δημόσια Υγεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πυκνώνουν οι μαθητικές καταλήψεις
Ντόμινο καταλήψεων σε σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να προτάσσουν ως αίτημα την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Πυκνώνουν οι μαθητικές καταλήψεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διώξεις γονέων και μαθητών στην Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά
Με ανυπόστατες ανώνυμες καταγγελίες τούς σέρνουν στο αστυνομικό τμήμα για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Οκτωβρίου ● Παρεμβάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Διώξεις γονέων και μαθητών στην Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Tραμπουκισμοί γονέων σε σχολεία
Βίαια αντανακλαστικά έχει μερίδα της κοινωνίας απέναντι στις καταλήψεις, την ίδια ώρα που «καταπίνει την κάμηλο», δηλαδή ανέχεται την απουσία μέτρων υγειονομικής φροντίδας για τα εκατομμύρια μαθητών και...
Tραμπουκισμοί γονέων σε σχολεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας