Διάψευση για τα περί «Grexit για τα ελληνικά πτυχία» έστειλε το υπουργείο Παιδείας με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής» που αναφερόταν στην εισαγωγή των «διδακτικών μονάδων» σε ό,τι αφορά τη μέθοδο μέτρησης και αντιστοίχησης των προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο της απονομής των τίτλων.
Οσο γρήγορα δημιουργήθηκε ο θόρυβος τόσο γρήγορα ξεφούσκωσε.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «Ουδόλως αγγίζει ή μεταβάλλει, πόσο μάλλον καταργεί, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).
Απλώς ορίζει πως ο αριθμός των διδακτικών μονάδων που αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο ισοδυναμεί με τις πιστωτικές μονάδες».
Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τόσο το δημοσίευμα όσο και η ίδια η αλλαγή που κάνει το υπουργείο δεν συμβάλλουν παρά στην εσωτερική κατανάλωση, πανεπιστημιακή και πολιτική.
Δεν είναι μόνον η Ελλάδα που θέλει να χρησιμοποιήσει δικό της τρόπο υπολογισμού. Υπάρχουν τρεις που εφαρμόζονται διεθνώς.
Επιπλέον, κανένα Ιδρυμα δεν έχει και ούτε πρόκειται να κάνει την αντιστοίχηση με τρόπο που να αποβαίνει εις βάρος των φοιτητών, είτε πρόκειται για την κινητικότητα (Erasmus) είτε για την αναγνώριση πτυχίων.
Ο υπουργός βέβαια θα έχει την ιδεολογική ικανοποίηση για την αμφισβήτηση του ECTS, αυτού του συστήματος μετατροπής της γνώσης σε κλάσματα–πληροφορίες και της αντιστοίχησής τους σε δεξιότητες.
Ενός συστήματος που επινοήθηκε από τους Βρετανούς για να ισοτιμηθούν τα δικά τους τριετή πτυχία με τα τετραετή και πενταετή πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οσο για την εφημερίδα, δική της υπόθεση το δημοσίευμα.
