• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  42°C 38.3°C / 44.0°C
  1 BF
  17%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  41°C 38.3°C / 42.7°C
  1 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.0°C / 42.0°C
  4 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 38.6°C
  3 BF
  14%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  2 BF
  41%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  39°C 35.7°C / 42.1°C
  5 BF
  10%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  37°C 37.4°C / 38.3°C
  2 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 33.6°C / 40.2°C
  4 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 38.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 38.9°C
  4 BF
  30%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.9°C / 37.1°C
  4 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 37.9°C
  5 BF
  28%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  41°C 39.5°C / 40.9°C
  4 BF
  15%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  41°C 38.9°C / 41.6°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.8°C / 37.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  42°C 39.5°C / 44.2°C
  3 BF
  8%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.3°C / 40.4°C
  0 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  41°C 38.3°C / 42.8°C
  3 BF
  11%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 37.8°C / 37.8°C
  5 BF
  13%
AP Photo/Alvaro Barrientos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάσκα και μόνο μάσκα στις τάξεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξειδικεύει το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων και των εκπαιδευτικών δομών. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση με το μέτρο, τότε δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην τάξη και ο/η μαθητής/τρια θα παίρνει απουσία. Οι ανήλικοι μαθητές θα παραμένουν σε ειδικό χώρο εντός του σχολείου, υπό την εποπτεία του/της διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας έως ότου τους παραλάβουν οι κηδεμόνες τους, στους οποίους θα επισημαίνεται η αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας.

Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι δεν θα πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και επισκέψεις, ενώ οι σχολικοί εορτασμοί θα γίνονται εντός τάξης για το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Πέραν των σχολικών δομών, στην ΚΥΑ προβλέπεται και το πλαίσιο λειτουργίας των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, όπου επίσης επιβάλλεται η χρήση μάσκας, συστήνεται η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και ο συχνός καθαρισμός αιθουσών, θρανίων και άλλων επιφανειών.

Η τήρηση των αποστάσεων, ωστόσο, παραμένει ζητούμενο, με το υπουργείο να έχει αναγάγει σε «υπερόπλο» τη μάσκα. Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με το αν επιτρέπεται το «σπάσιμο» των τμημάτων σε σχολικές μονάδες που έχουν επάρκεια χώρου, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είπε ότι έτσι κι αλλιώς προβλέπεται ήδη κάτι τέτοιο, διερωτώμενη ωστόσο αν μπορούν να καλυφθούν τα τμήματα με ανθρώπινο δυναμικό, ξεκαθαρίζοντας μια και καλή ότι το υπουργείο δεν διατίθεται να ενισχύσει ουσιωδώς τα σχολεία με εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αντίθετα, στάθηκαν στις πιστώσεις που έχουν εξασφαλίσει για την τηλεκπαίδευση, δηλαδή τους αναπληρωτές με τις τρίμηνες συμβάσεις που θα αναπληρώσουν όσα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν από τους εκπαιδευτικούς που απουσιάζουν από τα σχολεία με άδειες ειδικού σκοπού, οι οποίοι καλούνται να παραδώσουν διαδικτυακά μαθήματα σε μαθητές που επίσης απουσιάζουν για τον ίδιο λόγο, και τους εκπαιδευτικούς που θα απασχοληθούν στο ολοήμερο σχολείο, στο οποίο φέτος θα εγγράφονται ελεύθερα, χωρίς κανέναν περιορισμό, όσοι μαθητές επιθυμούν.

«Προφανώς και θα έχουμε κρούσματα. Και τμήματα θα κλείσουν, ενδεχομένως και σχολεία. Ειδικά σε περιοχές που μπορεί να εντοπιστεί έξαρση του ιού» είπε η υπουργός Παιδείας, η οποία υποστήριξε ότι οι πλατφόρμες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν αναβαθμιστεί για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες σε περίπτωση που ένα τμήμα ή ένα σχολείο αναστείλει τη λειτουργία του. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για διεξαγωγή μαζικών τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα δεκάδων συλλόγων.

Τέλος, η αρμόδια υπουργός έδωσε και το πλαίσιο των επόμενων νομοσχεδίων, με πρώτο αυτό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο βάσει προγραμματισμού θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη του μήνα. Θα ακολουθήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες αναφορικά με τις Δομές Εκπαίδευσης και την Επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης, το πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά και τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σπάνε τις αλυσίδες, αλλά όχι το ηθικό των μαθητικών κινητοποιήσεων
Αστυνομικές δυνάμεις, γονείς, διευθυντές τραμπουκίζουν μικρά παιδιά και με τη βία επιχειρούν να διαλύσουν τις καταλήψεις, που έχουν γιγαντωθεί.
Σπάνε τις αλυσίδες, αλλά όχι το ηθικό των μαθητικών κινητοποιήσεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με ένα self-test στα σχολεία
Με ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ θα ξεκινήσει η επόμενη εβδομάδα στα σχολεία καθώς η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση για τις σχολικές μονάδες.
Με ένα self-test στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαρτυρίες για την απίστευτη ταλαιπωρία γονιών και μαθητών
Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στη διαδικασία των self test και την καταχώρησή τους στο σύστημα με αρκετούς να αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Μαρτυρίες για την απίστευτη ταλαιπωρία γονιών και μαθητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με αντικρουόμενα συναισθήματα η (νέα) πρώτη μέρα στα Λύκεια
Επιστροφή στα σχολεία με... εισιτήριο τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που μέχρι χθες έδειξαν 613 θετικούς μαθητές και εκπαιδευτικούς και την κυβέρνηση να καμαρώνει, παρά τις αντιδράσεις για το επισφαλές μέτρο.
Με αντικρουόμενα συναισθήματα η (νέα) πρώτη μέρα στα Λύκεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνεχίζονται οι χαοτικές ασάφειες για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε μαθητές
Πρώτα νομοθετούν και μετά σχεδιάζουν αυτό που νομοθέτησαν! Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν από τη σχετική ρύθμιση που κατατέθηκε προς...
Συνεχίζονται οι χαοτικές ασάφειες για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε μαθητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας