• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 20.2°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 19.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.9°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.6°C / 20.7°C
  4 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.2°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 25.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.7°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκθετη και για την τηλεκπαίδευση η υπουργός Παιδείας

 • A-
 • A+
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε πάμπολλες παραλείψεις στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και δίνει περιθώριο τριών μηνών στο υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δύσκολη μέρα η χθεσινή για την υπουργό Παιδείας. Μετά το διπλό «φρένο» για την αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) γνωμοδότησε σχετικά με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόστηκε επί σχεδόν τρεις μήνες την περίοδο (Μάρτιος-Μάιος) που οι σχολικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω κορονοϊού.

Η ΑΠΔΠΧ εντοπίζει πάμπολλες παραλείψεις, τις οποίες είχαν επισημάνει σε σχετικές αναφορές τους τόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ) όσο και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και δίνει περιθώριο τριών μηνών στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συμμορφωθεί με όσα ορίζει ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων.

Η Αρχή θεωρεί κατ' αρχάς ότι ο σκοπός της τηλεκπαίδευσης δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας ωστόσο πολλά προβληματικά σημεία στην εφαρμογή του μέτρου της τηλεκπαίδευσης, αφήνοντας απολύτως έκθετη την υπουργό Νίκη Κεραμέως για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου αλλά και για την καθαυτό έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Θυμίζουμε ότι προϋπόθεση έκδοσης της ΥΑ ήταν η διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων (ΕΑΠΔ), με την Αρχή να αποδέχεται ουσιαστικά την κριτική που ασκήθηκε από την ΟΙΕΛΕ και τη ΔΟΕ, επεκτείνοντάς την μάλιστα και σε θέματα που άπτονται της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ υπουργείου και CISCO, της οποίας η κοινοποίηση στις Ομοσπονδίες που την έχουν ζητήσει εδώ και μήνες ακόμη εκκρεμεί.

Η ΑΠΔΠΧ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

● Δεν προκύπτει με στοιχεία (διαβιβαστικά, e-mails, κ.λπ.) η ακριβής ημερομηνία σύνταξης της ΕΑΠΔ (μελέτης αντικτύπου), επομένως αμφισβητείται ότι είχε συνταχθεί στις 15.5., ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΥΑ για την καταγραφή και ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων. Ακόμη δε κι αν υπήρχε, τότε αυτό σημαίνει ότι συντάχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και άρα αμφισβητείται η ποιότητά της.
● Την ΕΑΠΔ υπογράφει η υπεύθυνη προσωπικών δεδομένων του υπουργείου, ενώ δεν θα έπρεπε.
● Δεν αναφέρεται πουθενά ποιοι ειδικοί συνέταξαν την ΕΑΠΔ, κατά παράβαση όσων ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ).
● Η ΕΑΠΔ βρίθει από αυθαίρετους και υποκειμενικούς ισχυρισμούς.
● Κακώς δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος μέσα από τη σχολική αίθουσα.
● Ουδέποτε έγινε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές) ή με ακαδημαϊκά ιδρύματα ή δημόσιους φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής.
● Δικαιώματα και ελευθερίες μαθητών και εκπαιδευτικών τέθηκαν σε κίνδυνο.
● Δεδομένα και μεταδεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών μεταφέρθηκαν στην ιδιωτική εταιρεία CISCO η οποία τα διατηρεί για 7 χρόνια και έχει δικαίωμα εμπορικής χρήσης αυτών.

Η γνωμοδότηση 4/2020 της ΑΠΔΠΧ έρχεται να επιβεβαιώσει όλα όσα υποστηρίζουν οι προσφεύγουσες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, βγάζοντας την υπουργό Παιδείας ανακόλουθη ως προς τους ισχυρισμούς της ότι έχει υπάρξει πρόνοια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών και ότι όλα έγιναν με το γράμμα του νόμου, κάτι το οποίο επανέλαβε και χθες σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο. Αγκιστρωμένο στην -κατ' αρχάς- νόμιμη εφαρμογή του μέτρου της τηλεκπαίδευσης, αποφεύγει να σχολιάσει τα επιμέρους για τα οποία η Αρχή του έχει δώσει διορία τριών μηνών προκειμένου να συμμορφωθεί με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η καταχώριση των στοιχείων έγινε οικειοθελώς. Ο Νίκος Φίλης κάνει λόγο για δικαίωση.
Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνεχίζουν οι μαθητές τον αγώνα σε πείσμα του κυβερνητικού εκφοβισμού
Νέα συγκέντρωση των μαθητών για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους έξω από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.
Συνεχίζουν οι μαθητές τον αγώνα σε πείσμα του κυβερνητικού εκφοβισμού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά όχι για όλους
Από το 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδελφείας θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σήμερα, στις 14.00, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά όχι για όλους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα
Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με πολλά ερωτηματικά στη λειτουργία των πολυπληθών τμημάτων, αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας