Τίποτα οριστικό για το άνοιγμα των σχολείων δεν προέκυψε από τη σημερινή ενημέρωση της υπουργού Παιδείας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σταθερά.
Έτσι, δεν είναι βέβαιο πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου όπως εδώ και καιρό είχε πει το υπουργείο Παιδείας, αλλά ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση όπως είπε σήμερα η Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου.
Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στις οικογένειες με μαθητές να επιστρέψουν στις εστίες τους μέχρι τέλος Αυγούστου!
Ως προς τη λειτουργία των σχολείων είπε ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική τόσο για μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, ενώ διευκρίνισε πως για τους μαθητές δεν προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα διαλείμματα και στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Επίσης, ανέφερε -σε μάλλον μια ατυχή δήλωση- ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι 17 εισάγοντας την μαθηματική έννοια του «μέσου όρου» και θέλοντας να δικαιολογήσει γιατί δεν αραιώνει τις τάξεις που σε αρκετές περιπτώσεις θα φιλοξενήσουν αριθμό μαθητών που θα φθάνει ακόμα και τους 25.
Δείτε αναλυτικά το πλαίσιο επαναλειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων σε μορφή PDF
Γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας
Παίρνοντας τον λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε το σκεπτικό για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές αλλά και το πόσο εφικτή θεωρούν την εφαρμογή του μέτρου από τα μικρά παιδιά.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ειδικά για τα μικρά παιδιά είναι πιο εύκολο να μάθουν να τη χρησιμοποιούν σωστά ενώ εξήγησε σε ποιες ομάδες αντενδείκνυται η χρήση της.
