Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιδοκιμάζουν οι σχολάρχες

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιδοκιμάζουν οι σχολάρχες

  • A-
  • A+
Κάθετα αντίθετοι οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επισήμαναν τις δυσμενείς αλλαγές που προκαλεί στα εργασιακά δικαιώματά τους ● Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός κατηγόρησε την υπουργό ότι φέρνει «νομοσχέδιο σε συνεργασία με τους σχολάρχες»

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης που τοποθετήθηκαν επί του νομοσχεδίου κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων επιδοκίμασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας, με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να διαφωνούν κάθετα, τονίζοντας τις δυσμενείς αλλαγές που φέρει το νομοθέτημα στα εργασιακά δικαιώματα των λειτουργών εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι «και τώρα απολύονται ελεύθερα, απλά η καταγγελία της σύμβασης ελέγχεται από μία ανεξάρτητη επιτροπή με τη συμμετοχή πρωτοδικών ειδικών στο Εργατικό Δίκαιο. Για ποια μονιμότητα μιλάτε, λοιπόν;» είπε απευθυνόμενος στη Νίκη Κεραμέως, την οποία κατηγόρησε ότι φέρνει «νομοσχέδιο σε συνεργασία με τους σχολάρχες».

Ο Μ. Κουρουτός τόνισε ότι η επέκταση του ωρολόγιου προγράμματος με την υλοποίηση απογευματινών δράσεων ίσχυε και στο παρελθόν, με τη μόνη προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να δηλώνουν τον αριθμό των μαθητών και των απασχολούμενων εκπαιδευτικών, προβλέποντας ότι με το νέο καθεστώς θα ενταθεί το φαινόμενο της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής. Τέλος, έθεσε ζήτημα ισοτιμίας των τίτλων σπουδών που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία από τη στιγμή που απελευθερώνεται πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας τους, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «επιχείρημα πανικού», απορρίπτοντάς το, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

Ο πρόεδρος του ΣΙΣ ήταν εξαιρετικά επιθετικός, λέγοντας ότι η ΟΙΕΛΕ πάσχει από το σύνδρομο «Καζαντζίδη-Ξανθόπουλου», όπως το χαρακτήρισε, «δηλαδή του κατατρεγμένου ιδιωτικού εκπαιδευτικού που χρειάζεται σωτηρία από τον συνδικαλιστή που δεν φοβάται τίποτα», ενώ κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ για «αγαστές σχέσεις» με την Ομοσπονδία και ότι «από κοινού στοχεύουν στην κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Χαρακτήρισε τους βουλευτές του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης «εχθρούς», ενώ προχώρησε και σε μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία, πως δέχθηκε απειλή από πρώην υπουργό ότι «αφού δεν μπορούμε να σας κλείσουμε, με τους νόμους μας θα σας κάνουμε αχρείαστους», κατηγορία την οποία βέβαια απέφυγε να στοιχειοθετήσει όταν του ζητήθηκε από το προεδρείο της επιτροπής.

Σχολιάζοντας τις επιμέρους διατάξεις, έκρινε θετικά την αποπομπή μαθητών για χρέη, χαρακτήρισε «αυτονόητη» την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στήριξε ένθερμα το νομοσχέδιο λέγοντας ότι «από έναν κόσμο ανελευθερίας, σκοταδισμού και φόβου, πάμε σε έναν κόσμο ελευθερίας, αξιολόγησης και θάρρους».

Το ίδιο έπραξαν και οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος, καθώς και ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδος.

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβούλων και Ωρομίσθιων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), οι οποίοι τοποθετήθηκαν για επιμέρους διατάξεις. Ο κ. Μπουντουλούλης από την ΟΛΜΕ, αναφερόμενος στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι είναι λάθος τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα να εντάσσονται στο πλαίσιο της ενισχυτικής διδασκαλίας έχοντας αφαιρεθεί από το ωρολόγιο πρόγραμμα και τόνισε ότι δεν νοείται σύγχρονο σχολείο χωρίς τη διδασκαλία μαθημάτων κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικής παιδείας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκπαιδευτικοί με... προϊστάμενο το υπ. Εργασίας!
Κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς σημαντικές αλλαγές, το νομοσχέδιο που μετατρέπει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε υπαλλήλους επιχειρήσεων, με τις εργασιακές σχέσεις τους να ρυθμίζονται από το υπουργείο Εργασίας...
Εκπαιδευτικοί με... προϊστάμενο το υπ. Εργασίας!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με συνταγή Μνημονίου το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση
Στη περίοδο των απολύσεων επιστρέφει η ιδιωτική εκπαίδευση με τη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας η οποία έθεσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο-δώρο στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.
Με συνταγή Μνημονίου το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο μύλος της αγοράς όλα τ’ αλέθει
H έκθεση Πισσαρίδη είναι η προσπάθεια μετατροπής ενός από τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους, αυτού της Παιδείας, σε «μηχανή που θα κινήσει την οικονομία».
Ο μύλος της αγοράς όλα τ’ αλέθει
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τάμπλετ ακούμε και τάμπλετ δεν βλέπουμε στα σχολεία
Παρά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητούσε από τη Νίκη Κεραμέως να επισπεύσει τη διανομή ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ελάχιστος αριθμός φορητών υπολογιστών έχει δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τάμπλετ ακούμε και τάμπλετ δεν βλέπουμε στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρωτοβουλία ανατροπής της υπουργικής απόφασης
Περισσότεροι από 90 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο της «Πρωτοβουλίας άρνησης και ανατροπής» της απόφασης του υπουργείου Παιδείας που επιβάλλει τηλεκπαίδευση σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη.
Πρωτοβουλία ανατροπής της υπουργικής απόφασης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την έστειλε... αδιάβαστη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες μαθητές διεκδικώντας τις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας.
Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την έστειλε... αδιάβαστη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας