• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.8°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.1°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  79%

Ο Νίκος Φίλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φίλης: «Φτιάχνετε σχολεία mall, σχολεία all-inclusive»

 • A-
 • A+

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στη σημερινή συζήτηση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, που έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις ειδικά στις τάξεις των εκπαιδευτικών.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας απευθύνθηκε στην υπουργό Νίκη Κεραμέως, κατηγορώντας την ότι με το νέο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει συμβάλλει στην επιδείνωση του καθεστώτος σχολείων πολλαπλών ταχυτήτων, προκαλώντας τις αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των γονέων. «Τα πολλά σχολεία τ' αφήνετε να βουλιάζουν. Και την ίδια στιγμή φτιάχνετε σχολεία mall, σχολεία all-inclusive, φροντιστήρια και κέντρα ξένων σπουδών μαζί», ανέφερε στην ομιλία του.

Τόνισε πως αυτό που κλονίζεται περισσότερο με το νέο νομοσχέδιο είναι η ισοτιμία των τίτλων σπουδών των μαθητών, καθώς καταργείται η κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μάλιστα, ανέφερε πως η αναγνώριση των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία ως λειτουργών και όχι ως ιδιωτικών υπαλλήλων, αποτελεί συνταγματικό κεκτημένο για το οποίο είχαν ακολουθήσει κοινή γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Πρώτος που οδήγησε σε αυτή την πορεία, ανέφερε ο Ν. Φίλης, ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αποκάλεσε «πελάτες» τους μαθητές των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο πρώτο συνέδριο της ΝΔ μετά την εκλογή του.

Προσθέτει πως αυτό που αποκαλείται «ευελιξία» από την κα Κεραμέως στο νομοσχέδιο, αφορά την ευελιξία των απολύσεων, χωρίς μάλιστα κάποια αιτιολογία, και την ευελιξία στη καταβολή χαμηλότερων αποζημιώσεων, αφού καταργείται η διετής σύμβαση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Τέλος, υποδεικνύει πως δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσθεσης μαθημάτων χωρίς την εποπτεία του κράτους. Αυτή η αλλαγή που ετοιμάζεται μετατρέπει τις επιπλέον ώρες σε ώρες εμπορίου, οι οποίες θα προσφέρονται με ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι κρατικής εντολής.

Νωρίτερα, είχε καταθέσει δέκα προτάσεις – κατευθύνσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο. Στο κείμενό του καταγγέλλει πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανέναν σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση και δεν έχει ανακοινώσει καμία επιπλέον χρηματοδότηση της εκπαίδευσης για την κατοχύρωση ασφαλών μέτρων προστασίας.

Αναφέρει τις ενέργειες που έχουν ήδη ανακοινώσει άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία, για τις οποίες απαιτείται υψηλή κρατική επιχορήγηση, την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αναφέρει να διαθέτει ούτε ένα ευρώ στην εκπαίδευση.

Δέκα άμεσα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων

1. Το υπουργείο πρέπει να δώσει κατευθύνσεις που θα αφήνουν το περιθώριο στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, σε συνεργασία με τις κατά τόπους διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης, να προσαρμόσουν το γενικό σχέδιο σε κάθε σχολείο χωριστά, αιτιολογημένα, λαμβάνοντας υπόψη κτιριακά, κοινωνικά, επιδημιολογικά, πληθυσμιακά και άλλα χαρακτηριστικά καθώς επίσης να βρίσκονται σε ετοιμότητα να μεταπέσουν από την μια κατάσταση στην άλλη, ανά σχολείο, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Είναι σαφές ότι ένα και μόνο σχέδιο για όλη την Ελλάδα δεν είναι καλή λύση. Εντός συγκεκριμένων ορίων μπορεί να υπάρχει κάποια διακύμανση, που να ανταποκρίνεται στις τοπικές συνθήκες. Αλλά για να εφαρμοστούν διαφορετικά σχέδια ανά σχολείο, θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα οι διευθύνσεις να αξιολογούν τα δεδομένα, σε διαρκή διάλογο με τις τοπικές αρχές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

 2. Συνεργασία των περιφερειακών διευθύνσεων με όλους ανεξαιρέτως τους δήμους της χώρας, στους οποίους -να το θυμίσω εδώ για όσους δεν το γνωρίζουν- ανήκουν τα σχολικά κτίρια, ώστε σε κάθε κτίριο χωριστά να γίνουν εντός του καλοκαιριού εργασίες υγειονομικής αναβάθμισης, με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση. Οι αναβαθμίσεις δεν αφορούν μόνο τις τουαλέτες, αλλά όλους τους χώρους που ενδέχεται να συνωστίζονται μαθητές και μπορούν να διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

 3. Δημιουργία ανά τάξη δύο μικρότερων τάξεων 11-12 μαθητών, η σύνθεση των οποίων θα παραμένει σταθερή κατά την έκτακτη περίοδο. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να ιχνηλατηθούν ευκολότερα τα κρούσματα, σε περίπτωση που υπάρχουν.

 4. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω και με δεδομένη τη στενότητα σε χώρους και αίθουσες, εφαρμογή διπλού-υβριδικού συστήματος διδασκαλίας που θα περιλαμβάνει για όλους τους μαθητές: (α) τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα στη φυσική τάξη, ώστε να διατηρείται σταθερή η προσωπική και αναντικατάστατη επαφή μαθητή και διδάσκοντος (β) εξ αποστάσεως εκπαίδευση τις υπόλοιπες τρεις ημέρες της εβδομάδας, με σύγχρονα ή ασύγχρονα δικτυακά μαθήματα, με την υποχρεωτική κατάθεση ωρολογίου προγράμματος για τα εξ αποστάσεως μαθήματα.

5.  Εξασφάλιση λάπτοπ ή ταμπλέτας σε κάθε μαθητή που δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει λόγω της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του. Το Σεπτέμβριο, πλήρης κάλυψη των μαθητών για να μην επαναληφθούν οι απίστευτες παλινωδίες του Απριλίου με κονδύλια από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους κι όχι μόνο από χορηγίες, όπως έγινε μέχρι σήμερα.

6. Κατάργηση της δυνατότητας απουσίας με απλή υπεύθυνη δήλωση. Ναι στην ευελιξία όταν δικαιολογημένα, με βάση κατευθύνσεις και κριτήρια που θα θέσουν οι επιδημιολόγοι, την αιτείται μια οικογένεια για ειδικούς σοβαρούς λόγους και την εγκρίνει συμβούλιο ιατρών σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου, που γνωρίζει την πραγματικότητα. Μέτρα για να παρακολουθούν τα λιγοστά -ελπίζουμε- αυτά παιδιά μαθήματα στο σχολείο σε ατομική ή ολιγομελή ομάδα, για την προστασία τους, ακόμα και τις απογευματινές ώρες, ώστε να συμπληρώνεται το κριτήριο της διήμερης προσωπικής επαφής με τους εκπαιδευτικούς.

7. Καμία κάμερα στην τάξη με την παρουσία μαθητών. Δεν εφαρμόστηκε τον Μάιο-Ιούνιο, δεν θα εφαρμοστεί ούτε φέτος.

8. Ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής και τοποθέτησης των αναπληρωτών καθηγητών το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, ώστε οι αναπληρωτές καθηγητές να βρίσκονται στο σχολείο που θα υπηρετήσουν το αργότερο την 1η Σεπτεμβρίου. Αυξημένη στελέχωση για να έχουν δάσκαλο όλοι οι μαθητές, έγκαιρα.

9. Αναβάθμιση του δημόσιου σχολικού δικτύου για πλήρη απεμπλοκή από τις ιδιωτικές πλατφόρμες τύπου Sisco και σοβαρά προβλήματα και καταγγελίες με τα προσωπικά δεδομένα που υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο και διερευνώνται από την ΑΠΔΠΧ.

 10. Άμεση έκδοση οδηγιών από το ΙΕΠ για τις ιδιαιτερότητες του μαθήματος εξ αποστάσεως. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε φυσικά να έχει γίνει τον Απρίλιο. Διοργάνωση  επιμορφωτικών σεμιναρίων ανά εκπαιδευτική ειδικότητα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες τροπολογίες σε 7 άρθρα του νομοσχεδίου κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας
Τρεις από τις τροπολογίες αφορούν στους αναπληρωτές, δυο τα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού, μια τα μειονοτικά σχολεία και μία τα στελέχη της εκπαίδευσης.
Νέες τροπολογίες σε 7 άρθρα του νομοσχεδίου κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος «καρμανιόλα» για την Παιδεία
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. ενώ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος «καρμανιόλα» για την Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τιμωρίες για εκπαιδευτικούς και σχολεία, ενώ δίνονται υπερεξουσίες στους διευθυντές
Με αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις, που περιορίζουν ακόμη περισσότερο εκπαιδευτικούς και σχολεία, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση.
Τιμωρίες για εκπαιδευτικούς και σχολεία, ενώ δίνονται υπερεξουσίες στους διευθυντές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με νέο Άρθρο το ΥΠΑΙΘ μετατρέπει τους διευθυντές σχολείων σε σχολάρχες!
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ και με αυτή τη νέα παρέμβαση έρχεται να γυρίσει την εκπαίδευση δεκαετίες πίσω ή αλλιώς να μετατρέψει τα σχολεία σε επιχειρηματικές μονάδες και τους διευθυντές σε...
Με νέο Άρθρο το ΥΠΑΙΘ μετατρέπει τους διευθυντές σχολείων σε σχολάρχες!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόλυτοι άρχοντες στα σχολεία οι διευθυντές
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας παραχωρεί υπεραρμοδιότητες στους διευθυντές των σχολικών μονάδων και στα στελέχη εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει τον ρόλο συλλογικών οργάνων.
Απόλυτοι άρχοντες στα σχολεία οι διευθυντές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιχείρηση μετατροπής των σχολείων σε οικονομικές μονάδες
Αυτονομία σχολείων με ενίσχυση της αυτονομίας των διοικήσεων τους στη λήψη αποφάσεων για το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό τους προβλέπει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Επιχείρηση μετατροπής των σχολείων σε οικονομικές μονάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας