Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξετυλίγοντας το νήμα των συστάσεων
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξετυλίγοντας το νήμα των συστάσεων

  • A-
  • A+
Να σκιαγραφήσει τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών που εμπλέκονται, λιγότερο ή περισσότερο, με το «Noor One» και το τεράστιο φορτίο ηρωίνης, καλείται το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ● Χθες απολογήθηκε ο επιχειρηματίας Π. Φάρος και ξεκίνησε, χωρίς να ολοκληρώσει, να απολογείται και ο χημικός μηχανικός Β. Κουρούβανης

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOOR ONE»

Σύστηνε ο ένας Ελληνας επιχειρηματίας τον άλλο επιχειρηματία και μετά σύστηναν τη μια εταιρεία μετά την άλλη, κάποιες εκ των οποίων με έδρες σε φορολογικούς παραδείσους για τις κοινές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με πετρέλαια (ενίοτε και λαθραία όπως αποδείχθηκε), όπως δηλώνουν. Κάπως έτσι ήρθε όμως... ένα σαπιοκάραβο χωρίς καν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, το «Noor One», φορτωμένο με τουλάχιστον 2,1 τόνους ηρωίνης, για την οποία σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει, και κατέπλευσε στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014. «Αυτές οι συστάσεις θα μας φάνε» αναφώνησε σε μια αποστροφή του λόγου της χθες η πρόεδρος της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, ακούγοντας κατά σειρά πώς συνδέεται ο ένας με τον άλλο κατηγορούμενο αλλά και πώς παρουσιάζουν οι ίδιοι τις μεταξύ τους γνωριμίες, επαγγελματικές σχέσεις και φιλίες που δοκιμάστηκαν μέσα στα χρόνια, εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών και φυλακών.

Η δεύτερη ευκαιρία

Αθώος και αγανακτισμένος για όσα «άδικα έχει τραβήξει επί 6 χρόνια» δήλωσε ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Φάρος, ο οποίος μαζί με τον συνεταίρο του Τρ. Τζανετή απέκτησαν αρχικά το «Noor One» μέσω της εταιρείας «Axia Shipmanagement», για να συστηθεί στη συνέχεια με στόχο τη μεταφορών πετρελαίων η εταιρεία GFTK (από τα αρχικά των Γιαννουσάκη, Φάρου, Τζανετή και Κοτσώνη). Ο κατηγορούμενος επανέλαβε πως ο Α. Κοτσώνης δεν ήθελε να φαίνεται στη συγκεκριμένη εταιρεία και ισχυρίστηκε πως αρχικά οι Γιαννουσάκης-Κοτσώνης ήθελαν μεγαλύτερο μερίδιο. Περιέγραψε αναλυτικά τη σχέση του με τον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη (της GTankers, καταδικασμένος ισόβια στην πρώτη δίκη), με τον οποίο είπε πως εκνευρίστηκε το 2012 γιατί δεν τηρούσε τη συμφωνία και δεν έδινε εξοδολόγιο και τιμολόγια. Ο ίδιος είχε αποφασίσει να δώσει το πλοίο για σκραπ αντί αντιτίμου 270.000 ευρώ στις αγορές του Πακιστάν και της Ινδίας που είχαν μεγάλη ζήτηση. Εξήγησε πως τελικά ύστερα από παρέμβαση Κοτσώνη έδωσαν «μια δεύτερη ευκαιρία» στον συνεταίρο τους, μέχρι που έμαθε από τον Κοτσώνη πως υπάρχει κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος αγοραστής, ο πλοίαρχος Παντελής Καλαφάτης (μαζί με τη γυναίκα του, ήταν οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του «Noor One»). Στο συμφωνητικό πώλησης του πλοίου (αντί αντιτίμου 450.000), ο Φάρος βάζει ως εγγυητή τον Α. Κοτσώνη, όπως είπε «στην περίπτωση που δεν πλήρωνε ο Καλαφάτης».

Στις αρχές του 2014 πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση του πλοίου. Εχοντας ο ίδιος εμπειρία και διασυνδέσεις (με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης και με Ρώσους επιχειρηματίες) με την αγορά πετρελαίου από τη Λιβύη, ο Φάρος στη συνέχεια σχεδιάζει μεταφορά πετρελαίων και συνεργάζεται με τον επίσης κατηγορούμενο Βασίλη Κουρούβανη, πρόεδρο της πετρελαϊκής εταιρείας ΧΡΥΣΟΪΛ, με εγκαταστάσεις καυσίμων στο Ρίο της Αχαΐας. Για τη δουλειά αυτή της Λιβύης ο Φάρος συστήνει τον Γιαννουσάκη στον Κουρούβανη. Ευλόγως ακολούθησε το ερώτημα της προέδρου του δικαστηρίου:

Πρόεδρος: Πώς συστήσατε ξανά τον Γιαννουσάκη το 2014 (σ.σ. λίγους μήνες πριν έρθει τo «Νoor One» στην Ελλάδα) σε κάποιον όταν επί δύο χρόνια σας έχει ταλαιπωρήσει και δημιουργήσει τόσα προβλήματα;

Φάρος: Ολη η ναυτιλία παγκοσμίως λειτουργεί με συστάσεις. Μέσω της σύστασης δημιουργείται και η απαίτηση. [...]

Εισαγγελέας: Στην πρώτη δίκη είπατε πως μέσα από τη δικογραφία μάθατε για πρώτη φορά πως ο Κοτσώνης ασχολείται με πετρέλαια. Και σήμερα εδώ μας λέτε άλλα.

Φάρος: O Koτσώνης δεν έκανε δουλειές με πετρέλαια, μας σύστηνε πελάτες, ήταν πολυπράγμων. Αλλο ασχολούμαι, άλλο κάνω συστάσεις.

Ο νεκρός μάρτυρας

Χθες ξεκίνησε χωρίς να ολοκληρωθεί και η απολογία του 57χρονου χημικού μηχανικού Βασίλη Κουρούβανη, ο οποίος επίσης πρωτόδικα καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στη διακομιδή των ναρκωτικών, με 8 έτη κάθειρξη. Ο ίδιος έκανε λόγο για μεθόδευση εναντίον του, άφησε αιχμές για τον συγκατηγορούμενό του Φάρο, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στον ρόλο του συνεργάτη του στην εταιρεία ΧΡΥΣΟΪΛ, επιχειρηματία Κωνσταντίνο Καζινάκη.

Ο 46χρονος Καζινάκης (ασχολούνταν με εμπόριο χρυσού) σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Οντάριο του Καναδά τον Ιούνιο του 2018 μετά την πρώτη δίκη και ενώ δεν είχε παρουσιαστεί να καταθέσει στο δικαστήριο, παρότι είχε κληθεί. Ο Καζινάκης μέσω της εταιρείας Fairbanks (με έδρα την Ελβετία) και για λογαριασμό της ΧΡΥΣΟΪΛ ναύλωσε το «Noor One», στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε κάνει με την εταιρεία Horizon, μεγαλοστέλεχος της οποίας ήταν ο επίσης κατηγορούμενος Γιώργος Μπουρδούβαλης. Το τρίγωνο της συναλλαγής για τη δουλειά της Λιβύης περιελάμβανε τη FAIRBANKS, τη HORIZON και την GTankers (του Γιαννουσάκη).

Σύμφωνα με το σχέδιο, το «Noor One» θα πήγαινε απευθείας στη Λιβύη για να φορτώσει πετρέλαιο και μετά θα ξεφόρτωνε στις εγκαταστάσεις του Ρίου. Τελικά το πλοίο κατέπλευσε στην Ελευσίνα με τα γνωστά επακόλουθα.

Σημειώνεται πως ο κατηγορούμενος Κουρούβανης έκανε χθες λόγο για «στημένο δημοσίευμα» με ψεύτικα στοιχεία της εφημερίδας «Το Βήμα» τον Ιούνιο του 2014, λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις των πρώτων κατηγορουμένων, το οποίο φέρεται να «φωτογράφιζε» τον ίδιο.

Νέα στοιχεία 6 χρόνια μετά

Νέα στοιχεία προσκομίστηκαν χθες στο δικαστήριο από την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου. Η ίδια αποκάλυψε πως πρόσφατα, κατά την έρευνα λιμενικών, παρουσία του μεσεγγυούχου στο «Noor 1», βρέθηκαν (μετά από 6 χρόνια!) δύο δορυφορικά τηλέφωνα πάνω στο πλοίο, τα οποία, μετά από έρευνα στα εργαστήρια της Αστυνομίας, δείχνουν συνομιλίες ενός από τους κατηγορούμενους.

Τα δορυφορικά τηλέφωνα βρέθηκαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργηθεί σε παροπλισμένα πλοία στον κόλπο της Ελευσίνας. Τα σχετικά έγγραφα κατατέθηκαν και στον ανακριτή Ι. Πετρόπουλο, ο οποίος διενεργεί την παράλληλη έρευνα για το «Noor 1» που αφορά τους χρηματοδότες και παραλήπτες του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης, δικογραφία για την οποία έχουν ασκηθεί κακουργηματικές ποινικές διώξεις σε βάρος και του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για το ιστορικό αυτών των κλήσεων αναμένεται να προσκομιστεί στο δικαστήριο.


 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώος δηλώνει ο Μπουρδούβαλης
Eναντίον του έχουν στραφεί και στις δύο δίκες του «Noor One» τα περισσότερα πυρά των Ελλήνων συγκατηγορουμένων του. Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, πλοίαρχος επί 23 χρόνια, είπε στο δικαστήριο ότι... ακολουθεί το...
Αθώος δηλώνει ο Μπουρδούβαλης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Αφανής εταίρος ο Κοτσώνης»
Η δίκη διεξάγεται τώρα σε δεύτερο βαθμό και στην προχθεσινή δικάσιμο κλήθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει μια κρίσιμη μάρτυρας, συγκεκριμένα, η τελευταία πλοιοκτήτρια του καραβιού, Κωνσταντίνα Αλεξανδρή. 
«Αφανής εταίρος ο Κοτσώνης»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του Noor One»
Σημαντικά στοιχεία που ακούστηκαν για πρώτη φορά στην εκδίκαση της υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης του Noor One ανέδειξε κατά τη χθεσινή κατάθεσή του ο αξιωματικός του Λιμενικού, Γιώργος Κατσούλης, στο...
«Κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του Noor One»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαιοσύνη ώς τα μπούνια
Ισόβια κάθειρξη σε πέντε από τους συνολικά 33 κατηγορούμενους και φυλάκιση από 8 έως 18 χρόνια σε άλλους οκτώ (οι τέσσερις έμειναν ελεύθεροι με αναστολή) για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του «Noor One» επέβαλε χθες...
Δικαιοσύνη ώς τα μπούνια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Βιβλίο-βόμβα σε δικαστή του «Noor One»
Απροκάλυπτη απόπειρα εκφοβισμού της δικαστικής έδρας λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση των ποινών στην υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One» αποτελεί η χθεσινή αποστολή δέματος-βόμβα στο σπίτι...
Βιβλίο-βόμβα σε δικαστή του «Noor One»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν είμαι αθώος, αλλά ούτε και ο εγκέφαλος»
Αρχίζουν και «κελαηδάνε» οι κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το καράβι «Noor One». Ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, στη βίλα του οποίου βρέθηκαν 557 κιλά ηρωίνης, «έδωσε»...
«Δεν είμαι αθώος, αλλά ούτε και ο εγκέφαλος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας