Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Κεραμέως πήρε βαθμούς εξαμήνου

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και οι υφυπουργοί Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλης Διγαλάκης στη χθεσινή συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κεραμέως πήρε βαθμούς εξαμήνου

  • A-
  • A+

Τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου και τα... μελλούμενα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου.

Πέραν της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, και τις αλλαγές που έφερε το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης -κυρίως- στην τριτοβάθμια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών της αρμόδιας υπουργού, ενέργειες οι οποίες εντοπίζονται σε 16 βασικές αλλαγές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, εντός του 2020 σχεδιάζεται η έναρξη της αξιολόγησης σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, η επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρυμάτων των ΑΕΙ, η περαιτέρω σύνδεση της χρηματοδότησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με κριτήρια ελεύθερης αγοράς και η πλήρης αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΙ.

Εξαγγελίες

Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως, σε συνεννόηση με τους υφυπουργούς Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη, εξήγγειλαν μεταξύ άλλων:

● Δρομολόγηση προγράμματος για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου.

● Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία, με έμφαση στις δεξιότητες του 21ου αιώνα, και δημιουργία νέου ψηφιακού υλικού και εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

● Θεσμοθέτηση νέου πλαισίου πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

● Διορισμούς στην ειδική αγωγή.

● Ενίσχυση πλαισίου ένταξης προσφύγων.

● Ενίσχυση της γλωσσομάθειας και των ψηφιακών δεξιοτήτων εντός του δημόσιου σχολείου.

● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

● Ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

● Νέο θεσμικό πλαίσιο συνολικά για τα ΑΕΙ (μοντέλο διοίκησης, μεγαλύτερη αυτονομία, αναμόρφωση του πλαισίου σπουδών και αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη).

● Κατάρτιση νομοσχεδίου για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ και σχεδιασμό θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση ξένων φοιτητών.

● Ενίσχυση του συνδέσμου των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας και τον αναπτυξιακό τομέα, περισσότερη ανεξαρτησία και νέοι τρόποι χρηματοδότησης.

● Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού στα ΑΕΙ και αυτοματοποίηση διαδικασιών.

Δριμεία κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για τις ενέργειές της στον τομέα της Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει όραμα, αλλά, αντίθετα, «η πολιτική της συνοψίζεται στην κατάργηση και την αναστολή», σταχυολογώντας σε ένα βίντεο όλες τις παρεμβάσεις τις οποίες έκανε η Ν.Δ.: κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και αναστολή λειτουργίας τόσο των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων όσο και των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικών Σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ, αναιμικός προϋπολογισμός για την Παιδεία, μείωση των δαπανών των πανεπιστημίων κατά 20%, σύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με ανταποδοτικά κριτήρια και ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων με την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων ως ισότιμων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.

Για τους διορισμούς

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί επίσης την ηγεσία του υπουργείου για διαχειριστική ανεπάρκεια, καθώς παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στη δρομολόγηση των ήδη προγραμματισμένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διορισμών στην ειδική αγωγή και τη γενική εκπαίδευση, αλλά και για τα σημαντικά κενά και ελλείψεις που παρατηρούνται μέχρι και σήμερα στα σχολεία.

«Κατά τις 200 ημέρες διακυβέρνησης της Ν.Δ., η δημόσια Παιδεία μίκρυνε και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που συνάντησαν την ευρύτερη αποδοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας, είτε αναστάλθηκαν είτε καταργήθηκαν», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκουν αντίθετη τη μείζονα αντιπολίτευση.

 


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
Σημείο σημείο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιχειρεί να καταργήσει όλα όσα θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εντελώς αιφνιδιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία 38 πανεπιστημιακών τμημάτων. Οι πρώτες...
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν ένα «μικρό, φτωχό, υποβαθμισμένο και αυταρχικό Πανεπιστήμιο»
Για επαναφορά δοκιμασμένων και αποτυχημένων θεσμών, έμμεση ιδιωτικοποίηση, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αποκλεισμό χιλιάδων νέων υποψήφιων φοιτητών κάνει λόγο η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού...
ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν ένα «μικρό, φτωχό, υποβαθμισμένο και αυταρχικό Πανεπιστήμιο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-Κεραμέως για τις αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ
Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόσφατη υπουργική απόφαση για τις αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ, με το Τμήμα Παιδείας του να κατηγορεί τη Νίκη Κεραμέως
Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-Κεραμέως για τις αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διορισμοί ορφανοί από... πατέρα
Η Νίκη Κεραμέως πανηγυρίζει την ανακοίνωση οριστικών πινάκων για τις 4.500 προσλήψεις καθηγητών Ειδικής Αγωγής που είχαν αποφασιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ.
Διορισμοί ορφανοί από... πατέρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι πρώτοι 1.040 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή
Η ανακοίνωση των επιτυχόντων για τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή αποτελεί αναμφισβήτητα ευχάριστη είδηση, ωστόσο οι πανηγυρισμοί της υπουργού Παιδείας μόνο έκπληξη μπορούν να προκαλέσουν.
Οι πρώτοι 1.040 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παιδεία για όλο και... λιγότερους
Νέο εξεταστικό σύστημα, νέα προγράμματα σπουδών, χρηματοδότηση και αξιολόγηση των πανεπιστημίων είναι ορισμένες από τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Παιδεία για όλο και... λιγότερους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας