• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.9°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 14.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.5°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 11.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  80%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εντάσεις στη διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως

 • A-
 • A+
Νέες αντιπαραθέσεις της υπουργού Παιδείας με την αντιπολίτευση και τους φορείς των εκπαιδευτικών σχετικά με το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας το οποίο μπήκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή. Οι αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο είναι εντονότατες τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής.

Οι εισηγητές των κομμάτων αλλά και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων εξέφρασαν όλες αυτές τις μέρες, σε κάθε τόνο, τη διαφωνία τους σε βασικά άρθρα του νομοσχεδίου, με προεξάρχουσα τη ρύθμιση για τα κολέγια, κατά της οποίας τάσσονται κόμματα αλλά και το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί των δύο πρώτων βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και με παλμό κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Βουλής. «Λέμε όχι στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων - Να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις που χτυπούν τον πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης» ήταν το βασικό σύνθημα της πορείας. Μικροένταση υπήρξε στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, ανάμεσα σε φοιτητές που συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες βρίσκονταν στο προαύλιο του κτιρίου, με τους δεύτερους να κάνουν χρήση χημικών.

Θυμίζουμε ότι το άρθρο 50 του σχεδίου νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια του εξωτερικού και ιδιωτικά κολέγια να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους διορισμούς στην εκπαίδευση χωρίς να έχουν περάσει από τη διαδικασία αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοτιμίας των τίτλων σπουδών τους από τον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης). Η ρύθμιση κατηγορήθηκε -όπως ήταν φυσικό- ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, με σύσσωμους τους εμπλεκόμενους στον δημόσιο διάλογο να ζητούν την απόσυρσή της.

Η υπουργός Παιδείας βέβαια επιμένει στην επιλογή της, την οποία στηρίζει με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «κοινοτική υποχρέωση», παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) υποστηρίζει πως η αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων των οκτώ επιπέδων, την οποία έκανε δεκτή η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2016, δεν περιλαμβάνει τα πτυχία κολεγίων («Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί άφησαν “μετεξεταστέα” την Κεραμέως», «Εφ.Συν.», 21.1.2020), ενώ χθεσινά δημοσιεύματα του tvxs και της «Καθημερινής» θέλουν την αιτιολογική έκθεση στην οποία αναφέρεται η υπουργός να είναι ουσιαστικά «γνώμη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία μάλιστα δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα, η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ όπως αυτή τροποποιήθηκε από την 2013/55/Ε.Ε. επειδή:

Α. Δεν διασφαλίζεται η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων επαγγελμάτων της υγείας, όπως γιατροί, νοσοκόμες κτλ αλλά και των αρχιτεκτόνων.

Β. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποφυγή των καθυστερήσεων στην προσωρινή εγγραφή ή τυπική προσχώρηση σε επαγγελματική οργάνωση, καθυστερήσεις οι οποίες περιπλέκουν την παροχή υπηρεσιών και συνεπάγονται περαιτέρω δαπάνες για τους παρόχους προσωρινών υπηρεσιών.

Γ. Δεν έχει παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με το δικαίωμα των κτηνιάτρων να παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Δ. Δεν έχει θεσπίσει ειδικά μέτρα σχετικά με την οργάνωση και αναγνώριση της επαγγελματικής πρακτικής άσκησης που πραγματοποιείται σε άλλο κράτος-μέλος ή σε τρίτη χώρα.

Η υπουργός Παιδείας, κατά τη χθεσινή τοποθέτησή της στη Βουλή, αμφισβήτησε τα δημοσιεύματα και όσους την επικρίνουν για την επιλογή της, υποστηρίζοντας ότι η επιστολή αναφέρει πως ο νόμος 4589/2019 «δεν συνάδει με το άρθρο 1 και 2 παράγραφος 1 και άρθρο 4 παράγραφος 1 της Οδηγίας 2005/36 καθώς προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, που έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., πρέπει να αποκτήσουν ακαδημαϊκή αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ, αντί να προβλέπει ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μετά την απόκτηση επαγγελματικής αναγνώρισης του τίτλου σπουδών τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη εκπαιδευτικών τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα». Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να κατατεθεί στη Βουλή η αλληλογραφία του υπουργείου Παιδείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πράγμα το οποίο δεν έπραξε η υπουργός, επικαλούμενη «λόγους δημοσίου συμφέροντος», δεσμευόμενη ωστόσο να δείξει την επιστολή εμπιστευτικά μόνο στους εισηγητές των κομμάτων που το επιθυμούν.

Περίπου στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών της χώρας (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ), οι οποίοι απαίτησαν την απόσυρση του άρθρου 50, με την ΟΛΜΕ να ζητά επιπλέον την απόσυρση του συνόλου των άρθρων που αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Ηταν σαν να κάναμε διάλογο σε διαφορετικές γλώσσες!», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Θόδωρος Μαλαγάρης. «Η υπουργός δεν επιχειρηματολόγησε υπέρ της ρύθμισης. Το μόνο που έκανε ήταν να επικαλείται συνεχώς την επιστολή της Κομισιόν, επιμένοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή υποχρέωση. Κι ενώ ζητούσαμε να μας δείξει την επιστολή, αρνιόταν πεισματικά. Εμείς επισημάναμε ότι όλη η κοινωνία είναι απέναντί της ως προς αυτό το ζήτημα και της ζητήσαμε να σταματήσει να εγκληματεί σε βάρος της δημόσιας παιδείας. Το μόνο που μας απάντησε είναι ότι θα ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό...», προσθέτει ο Θ. Μαλαγάρης.

*Νέα κινητοποίηση αποφασίστηκε για αύριο, όταν και θα πραγματοποιηθεί η ψήφιση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αοκνοι συνεχίζουν να αντιδρούν στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη
Ξανά στους δρόμους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί για τον έναν χρόνο που τα Πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και τις παλινωδίες με το ανοιγοκλείσιμο των σχολείων.
Αοκνοι συνεχίζουν να αντιδρούν στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις για τα 15... status quo που θέλει να περάσει η Νίκη Κεραμέως
Ξεκίνησε, χθες, η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του...
Αντιδράσεις για τα 15... status quo που θέλει να περάσει η Νίκη Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες απειλές κατά εκπαιδευτικών με αφορμή την αξιολόγηση
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης ζητά εξατομικευμένα στοιχεία ανά κατηγορία υποστηρίζοντας ότι το κείμενο της αξιολόγησης σειρά σχολείων δεν πληροί τα κριτήρια και τις...
Νέες απειλές κατά εκπαιδευτικών με αφορμή την αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κυρώσεις για την αξιολόγηση
Το υπουργείο Παιδείας απειλεί όσους εκπαιδευτικούς υποβάλλουν τα «φασόν κείμενα» που προτείνει η ΔΟΕ ● «Ο νόμος θα εφαρμοστεί», διαμηνύει η υπουργός ● Σήμερα η Ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών...
Κυρώσεις για την αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως κηρύσσει πόλεμο στους εκπαιδευτικούς
Το υπουργείο επικαλέστηκε λόγους «ακραίου κατεπείγοντος καθώς η καταληκτική ημερομηνία για τις πρώτες ενέργειες αξιολόγησης ήταν η 30/09/2021».
Έφεση της υπουργού Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξανά στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί
Για τις 25 Ιανουαρίου 2022 ορίστηκε η δικάσιμος της έφεσης των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών • Αίτημα επίσπευσης αναμένεται από το ΥΠΑΙΘ • Συνδικαλιστική κάλυψη από την ΑΔΕΔΥ, που κήρυξε απεργία-αποχή από την...
Ξανά στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας