Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
EUROKINISSSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ

  • A-
  • A+
Η Νίκη Κεραμέως αναστέλλει τη λειτουργία δεκάδων τμημάτων, στην προσπάθειά της να κατεδαφίσει ό,τι έχτισε η προηγούμενη κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας. Καταγράφονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια, αλλά και στις πόλεις που πλήττονται από τις εκδικητικές της αποφάσεις.

Σημείο σημείο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιχειρεί να καταργήσει όλα όσα θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι πολιτικοϊδεολογικές διαφορές της τωρινής ηγεσίας του υπουργείου με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μετατρέπονται σε αγκυλώσεις, αφού δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα που η υπουργός Παιδείας να μην έχει καταργήσει ήδη ή να μην έχει δηλώσει σαφώς την πρόθεσή της να το κάνει στο άμεσο μέλλον.

Αφού λοιπόν η Νίκη Κεραμέως δεν κατάφερε να καταργήσει τα νέα Τμήματα το περασμένο καλοκαίρι με την αμφιλεγόμενη απόφασή της να δοθεί παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών για να «επανεξετάσει τα νέα Τμήματα», έρχεται σήμερα και εντελώς αιφνιδιαστικά -έως και εκδικητικά θα έλεγε κανείς- αναστέλλει τη λειτουργία 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, στην ίδρυση των οποίων προχώρησε ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, τον οποίο σήμερα η Νίκη Κεραμέως κατηγορεί για προχειρότητα και εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η λειτουργία τους είχε προσδιοριστεί για το 2020, σχεδιασμός ο οποίος πλέον μπαίνει στον πάγο, με τα Τμήματα να περνούν από την κρησάρα της υπουργού και με το μέλλον τους να είναι αμφίβολο.

Ηδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες αντιδράσεις από τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων αλλά και τις τοπικές κοινωνίες όπου θα λειτουργούσαν τα νέα τμήματα. Για «νέο χτύπημα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο» κάνει χαρακτηριστικά λόγο το τοπικό corfupress.com για τα δύο Τμήματα (Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι και Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα) των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, ενώ δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν σύντομα αντιδράσει και η Κρήτη, ειδικά ο «ακαδημαϊκά ριγμένος» νομός Λασιθίου που χάνει δύο Τμήματα, το Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα και το Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Αγιο Νικόλαο.

Πρώτες αντιδράσεις

Οσο για τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται από το ΕΚΠΑ, το οποίο χάνει τρία Τμήματα (Διατροφής και Διαιτολογίας, Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού και Εκπαίδευσης Ενηλίκων) και σε σχετική ανακοίνωση τονίζει με νόημα: «Τα Προγράμματα Σπουδών αυτών των Τμημάτων, τα ακαδημαϊκά κριτήρια δημιουργίας τους, οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και γενικότερα ο συνολικός σχεδιασμός τους θα υποβληθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Θεωρούμε, γνωρίζοντας για τα Τμήματα του ΕΚΠΑ τις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, τον σχεδιασμό τους και τα Προγράμματα Σπουδών τους, που είναι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ότι θα λάβουν τις σχετικές γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις».

Παρά ταύτα η Ν. Κεραμέως υποστηρίζει ότι τα Τμήματα «ιδρύθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους και κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών», γεγονός το οποίο δεν επιβεβαιώνεται, καθώς στην πλειονότητά τους είτε αποτέλεσαν πρόταση των ίδιων των ιδρυμάτων είτε η δημιουργία τους προχώρησε με τη σύμφωνη γνώμη των συγκλήτων.

«Πρώτα ο κ. Διγαλάκης είπε το απαξιωτικό ότι πανεπιστημιακές σύγκλητοι πήραν αποφάσεις ως αποτέλεσμα συνδιαλλαγών για τη νέα δομή των Πανεπιστημίων. Μετά η κ. Κεραμέως μέσα από ένα κρεσέντο απαράδεκτων χαρακτηρισμών ενάντια στην πολιτική που καθιέρωσε τη νέα αρχιτεκτονική της ανώτατης εκπαίδευσης, αναστέλλει τη λειτουργία ενός αριθμού Τμημάτων που τα ίδια τα Πανεπιστήμια είχαν υποδείξει. Και όλα αυτά μετά την αναστολή της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων και την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: να βρουν τρόπους να μειώσουν την πρόσβαση των νέων στα Πανεπιστήμια και, ταυτόχρονα, να υπονομεύσουν το αυτοδιοίκητό τους. Η εμμονική τους λογική ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση, η εμπάθεια ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί και με την άγνοια των προβλημάτων είναι, φαίνεται, τα υλικά της εκπαιδευτικής τους πολιτικής. Πραγματικά κρίμα» σχολιάζει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γαβρόγλου, επί της υπουργίας του οποίου προχώρησε η λειτουργία των 470 -είτε πρόκειται για αμιγώς νέα, είτε για τμήματα ΤΕΙ που μετεξελίχθηκαν σε ΑΕΙ- Tμημάτων.

Εντονη αντίδραση καταγράφεται και από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Εργου (ΕΠΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στο άκουσμα της είδησης για την αναστολή της λειτουργίας των Tμημάτων κατηγορεί το ΥΠΑΙΘ ότι το μόνο έργο που έχει να επιδείξει είναι η αναίρεση βημάτων προόδου και η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας. «Η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα.

Πλήγμα δέχεται και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων. Αντί ανάπτυξης, κλειστές πόρτες και κατεδάφιση. Η μόνη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας & Θρησκεύματος είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως πήρε βαθμούς εξαμήνου
Ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έκαναν απολογισμό πεπραγμένων και συζήτησαν για τις 16 αλλαγές σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της υπουργού.
Η Κεραμέως πήρε βαθμούς εξαμήνου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μην είναι 37; Μην είναι 38;
Η μπίλια έκατσε στο... 37 τελικά για τα πανεπιστημιακά τμήματα που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να αναστείλει τη λειτουργία τους.
Μην είναι 37; Μην είναι 38;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν ένα «μικρό, φτωχό, υποβαθμισμένο και αυταρχικό Πανεπιστήμιο»
Για επαναφορά δοκιμασμένων και αποτυχημένων θεσμών, έμμεση ιδιωτικοποίηση, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αποκλεισμό χιλιάδων νέων υποψήφιων φοιτητών κάνει λόγο η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού...
ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν ένα «μικρό, φτωχό, υποβαθμισμένο και αυταρχικό Πανεπιστήμιο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
Στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υπάρχει διάταξη που μεταβιβάζει στα ΑΕΙ τόσο την εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όσο και...
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολεμική πανικού από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) πετάει την μπάλα στην εξέδρα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρηματοδοτεί την ΟΙΕΛΕ, τη συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Πολεμική πανικού από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-Κεραμέως για τις αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ
Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόσφατη υπουργική απόφαση για τις αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ, με το Τμήμα Παιδείας του να κατηγορεί τη Νίκη Κεραμέως
Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-Κεραμέως για τις αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας