Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οταν κλείνει ένα σχολείο...

Από αριστερά Τζαβέντ Ασλάμ, Μάρθα Φλωράτου, Πέτρος Κωνσταντίνου και Γιώργος Τσιάκαλος στη συνέντευξη Τύπου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν κλείνει ένα σχολείο...

  • A-
  • A+

Ενα σχολείο που ξεκίνησε με πολύ μεγάλο αγώνα και γρήγορα κέρδισε την αγάπη της γειτονιάς, πρέπει να προσπεράσει άλλο ένα εμπόδιο για το αυτονόητο δικαίωμα των μαθητών του στη μόρφωση. Ο λόγος για το κυριακάτικο σχολείο της πακιστανικής κοινότητας, που από το 2017 λειτουργεί στις αίθουσες του 144ου Δημοτικού στα Σεπόλια.

Φέτος, επρόκειτο να λειτουργήσει για τρίτη συνεχή χρονιά, προσφέροντας σε περίπου 130 παιδιά με καταγωγή από το Πακιστάν τη δυνατότητα να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, αγγλικά και αραβικά, και στις μητέρες τους να μάθουν ελληνικά.

Τις τελευταίες επτά εβδομάδες, το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς η δημοτική αρχή του Κ. Μπακογιάννη αρνείται να εγκρίνει το αίτημα της πακιστανικής κοινότητας για παραχώρηση των αιθουσών, παρότι έχει ήδη γίνει ομόφωνα δεκτό από την αρμόδια Σχολική Επιτροπή, ενώ και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 144ου Δημοτικού Σχολείου υποστηρίζει τη λειτουργία του.

Αυτή τη στιγμή, ένα πραγματικό κύμα συμπαράστασης έχει σχηματιστεί υπέρ της λειτουργίας του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας, ενώ η δημοτική αρχή βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για την ξενοφοβική της αυθαιρεσία και την οπισθοδρόμησή της σε άλλες εποχές.

Το σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2007 στον Ρέντη, σε κτίριο ΚΑΠΗ που είχε παραχωρήσει ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Ιωακειμίδης. «Μετά όμως αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών και, το 2017, ζητήσαμε από τον Δήμο Αθηναίων να μας δώσει χώρο. Μας τον παραχώρησε χωρίς κανένα πρόβλημα», περιέγραψε ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας, Τζ. Ασλάμ, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αίτημα την επαναλειτουργία του σχολείου. Υπενθυμίζεται ότι, το 2017, το κυριακάτικο σχολείο μπήκε στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής και φασιστοειδών που ξεκίνησαν εκστρατεία τρόμου δασκάλων και γονέων, διαπράττοντας έως και ξυλοδαρμούς.

Πιο πλούσιοι

Το σχολείο, όμως, λειτούργησε με τη στήριξη εκπαιδευτικών, γονέων, του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της προηγούμενης δημοτικής αρχής. «Ηταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή για τα παιδιά. Να μάθουμε τη γλώσσα μας», θυμάται η μαθήτρια Αρίμπα Νουρ. Τη διετία που ακολούθησε, η συνεργασία του πακιστανικού σχολείου με τον Σύλλογο Γονέων και τους εκπαιδευτικούς ήταν άψογη.

«Ολοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, βγήκαν πιο πλούσιοι από την επικοινωνία και την υποδοχή στη γειτονιά μας των παιδιών της πακιστανικής κοινότητας. (...) Οι όποιες ενστάσεις και καχυποψίες, οι όποιες φωνές μίσους και διαχωρισμού κατέπεσαν από την ίδια την πραγματικότητα», τονίζει ψήφισμα των εκπαιδευτικών του 144ου Δημοτικού Σχολείου.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, η πακιστανική κοινότητα υπέβαλε στον δήμο το αίτημά της για την τρίτη χρονιά λειτουργίας του σχολείου. Κλήθηκε να το εξετάσει η Σχολική Επιτροπή. Τότε φάνηκε και η πρόθεση της δημοτικής αρχής να βάλει λουκέτο στο σχολείο. «Μας είχε υποδειχθεί από τη Διεύθυνση Παιδείας του δήμου να αποφασίσουμε αρνητικά.

Για πρώτη φορά μάς ήρθε συνημμένο έγγραφο σε αίτημα. Δεν δώσαμε σημασία, φυσικά, και εγκρίναμε το αίτημα της πακιστανικής κοινότητας ομόφωνα», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Μάρθα Φλωράτου.

Το αίτημα της λειτουργίας του σχολείου αναμενόταν να συζητηθεί στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Ομως αιφνίδια, λίγο πριν από την ψηφοφορία, η αρμόδια εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, Δήμητρα Ινές Αγγελή-Λυκούδη, επικαλούμενη ενημέρωση από τον δήμαρχο, απέσυρε προφορικά το προς συζήτηση αίτημα, «γιατί είμαστε σε συνεννόηση με την πρεσβεία του Πακιστάν», είπε, με τον κ. Μπακογιάννη να παίρνει στη συνέχεια ο ίδιος την ευθύνη για την απόσυρση του θέματος, λέγοντας ότι η κ. Λυκούδη εξέφρασε τη δημοτική αρχή.

«Σοβαρότατο το ζήτημα ότι ζητούν τη γνώμη της πρεσβείας του Πακιστάν για το αν η πακιστανική κοινότητα θα κάνει μαθήματα. Είναι μια πρεσβεία έξω από την οποία επί 1,5 χρόνο συγκεντρώνονταν χιλιάδες μετανάστες ζητώντας τα δικαιώματά τους. Μέλη της πακιστανικής κοινότητας έχουν μπει σε μαύρη λίστα, εξαιτίας καταγγελιών τους για διαφθορά στην πρεσβεία.

Ο τότε πρέσβης έφυγε ακριβώς για αυτό και ο επόμενος καλούσε τη Χρυσή Αυγή να συζητήσουν για το πώς θα αποκεφαλίσουν την πακιστανική κοινότητα», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Π. Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», η οποία μαζί με την «Ανοιχτή Πόλη», τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» ζητούν άμεση έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για την επαναλειτουργία του σχολείου μέχρι την Παρασκευή.

«Ακόμα και αν δεν συγκληθεί, θα θέσουμε το θέμα στο επόμενο συμβούλιο (σ.σ. 18 Νοεμβρίου)», δεσμεύτηκε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος. Καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή Μπακογιάννη ρατσιστικό ατόπημα, η σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής», Ντίνα Ρέππα, εκτίμησε ότι «η μόνη περίπτωση να μην περάσει από το δημοτικό συμβούλιο το θέμα είναι η δημοτική αρχή να συνταχθεί με τις τέσσερις ψήφους της Χρυσής Αυγής».

Πατέρας και γιος

Να σημειωθεί, πάντως, ότι, χθες, είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρ. Κατωπόδης, ενημερώνοντάς τον για την πρόθεση να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, αν δεν δοθεί άμεση λύση.

Μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γ. Τσιάκαλος, υπογράμμισε ότι η εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας ευνοεί αποδεδειγμένα την κοινωνική ένταξη παιδιών μεταναστών και την εκπαίδευσή τους στη γλώσσα του τόπου όπου κατοικούν. Θύμισε μάλιστα ότι αντίστοιχους αγώνες είχαν δώσει και οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία, έχοντας να αντιμετωπίσουν απαγορεύσεις της χούντας.

Στήριξη στον αγώνα των Ελλήνων μεταναστών είχε δώσει ο Παύλος Μπακογιάννης, πατέρας του σημερινού δημάρχου, με τη δημοσιογραφική του τότε ιδιότητα. «Περίεργο σήμερα, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, να μη δίνονται σχολεία σε μετανάστες για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, όταν οι Ελληνες το διεκδικούσαν σε σχολεία ξένων χωρών», σχολίασε ο κ. Τσιάκαλος.


 

 


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παράλληλα σύμπαντα» για τα σχολεία της Αθήνας
Την ώρα που «δεν υπάρχει ευρώ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επιμένει ότι όλα βαίνουν καλώς ● Αδιευκρίνιστο παραμένει το σκάνδαλο με τις ύποπτες κινήσεις σε λογαριασμούς στην 1η δημοτική κοινότητα.
«Παράλληλα σύμπαντα» για τα σχολεία της Αθήνας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόσθετοι πόροι για παιδικούς σταθμούς και σχολεία
Σε νέα πρόσκληση για δημοτικά έργα, μεταξύ άλλων και για δομές προσχολικής ή σχολικής εκπαίδευσης, πρόκειται να δοθεί εκκίνηση στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φιλόδημος Ι». Στο «πακέτο» του 1,055...
Πρόσθετοι πόροι για παιδικούς σταθμούς και σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ευκολότερη η πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς
Πιο... εύκολη αναμένεται να καταστεί για αρκετούς αιτούντες γονείς η δυνατότητα απόκτησης επιταγής εισόδου σε δομές παιδικής φροντίδας μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»...
Ευκολότερη η πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάθε παιδί μου γράμματα στη Βίλα Αμαλία
​Eπειτα από 42 χρόνια, μαθητές επιστρέφουν στο κτίριο επί της συμβολής των οδών Αχαρνών και Χέυδεν: το ιστορικό οίκημα που στέγασε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων και μεταξύ 1990-2012 την κατάληψη «Βίλα Αμαλία», σημείο...
Μάθε παιδί μου γράμματα στη Βίλα Αμαλία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νικηφόρος αγώνας γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών
Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης ακύρωσε τον διαγωνισμό για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του συγκροτήματος και θα προκηρύξει εκ νέου το έργο με όρους που δεν θα ανατρέπουν την προσωπική και...
Νικηφόρος αγώνας γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας