Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ναι» και «όχι» από τους πρυτάνεις

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων με την παρουσία της Νίκης Κεραμέως

EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ναι» και «όχι» από τους πρυτάνεις

  • A-
  • A+
Στη Σύνοδο του Σαββάτου η Νίκη Κεραμέως υποσχέθηκε άμεση χρηματοδότηση 12,4 εκατ. στα ΑΕΙ, οι εκπρόσωποι των οποίων της ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχτούν αλλαγές στα συλλογικά όργανα και στο αυτοδιοίκητο και ζήτησαν περισσότερες θέσεις ΔΕΠ και συμμετοχή στον καθορισμό των εισακτέων ● Εφοδος από δεκάδες φοιτητές που διαμαρτύρονταν για το άσυλο και τα νέα μέτρα

Αρκετά «ναι» αλλά και μερικά κατηγορηματικά «όχι» είπαν στην υπουργό Παιδείας οι πρυτάνεις κατά τη Σύνοδό τους, το Σάββατο, η οποία πάντως προσδιορίστηκε από την έφοδο δεκάδων φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τα νέα μέτρα στα ΑΕΙ, κυρίως για την κατάργηση του ασύλου, την επαναφορά του ανώτατου ορίου σπουδών ν+2, την απελευθέρωση των μεταπτυχιακών κ.ά.

Αποφασισμένοι να δώσουν έντονο «παρών» στη Σύνοδο, πάνω από 100 φοιτητές έφτασαν στο ξενοδοχείο της συνεδρίασης, κοντά στο αεροδρόμιο, εισέβαλαν στον χώρο, ζήτησαν να μετάσχουν στη συζήτηση «που αφορά τους ίδιους» και πήραν τον λόγο.

Ανοιξαν πανό που έλεγε «Οχι στο διάλογο φιάσκο της κυβέρνησης» και φώναξαν: «Κάτω τα χέρια από το άσυλο», «Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει» αλλά και «Κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί».

Εκαναν μερικές ερωτήσεις στους πρυτάνεις, όπως «τι κρυφό συζητάτε και έπρεπε να έρθετε στο αεροδρόμιο;», «τι κρυφό συζητάτε και έχει όπλα απέξω;», «τι κρυφό συζητάτε και αφορά τις ζωές μας;», πήραν διαβεβαιώσεις μόνο για τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες έμειναν σε απόσταση ασφαλείας και κυρίως έξω από την αίθουσα συνεδρίασης, και μετά ήρθε η ώρα της αποχώρησης.

Είχαν αφήσει τη σφραγίδα τους, ένα σημάδι αντίδρασης του εν υπνώσει εδώ και καιρό φοιτητικού κινήματος. Αμέσως μετά, εμφανίστηκε η κ. Κεραμέως για να ακούσει τους πρυτάνεις, πρώτη φορά ως υπουργός. Μάλλον δεν άκουσε τους φοιτητές.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, ήρεμο αλλά όχι χωρίς διαφωνίες, έγινε η συζήτηση μεταξύ της υπουργού που κατέφθασε με τον υφυπουργό Παιδείας, υπεύθυνο για την ανώτατη εκπαίδευση και πρώην πρύτανη, Βασίλη Διγαλάκη.

Οι πρυτάνεις άκουσαν με ικανοποίηση την κ. Κεραμέως να μιλά για «ταχεία δρομολόγηση» της άμεσης χρηματοδότησης με 12,4 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019 και της απλοποίησης του διαχειριστικού πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ αλλά και των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

Είχαν προαναγγελθεί, τώρα προωθούνται γρήγορα. Πρόκειται ουσιαστικά για απελευθέρωση των κινήσεων των διοικήσεων, αρκεί –όπως επισημαίνουν πολλοί καθηγητές– να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση και πάντα με γνώμονα αφενός τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών και αφετέρου τη δυνατότητα πρόσβασης των φοιτητών σ’ αυτές.

Σχεδόν ομόφωνα

Την ίδια στιγμή, όμως, οι διοικήσεις δεν έκρυψαν τη διαφωνία τους και την πρόθεση να μη δεχτούν θεσμικές αλλαγές. Με ξεκάθαρο τρόπο, σχεδόν ομόφωνα, δήλωσαν στην υπουργό, εν ολίγοις, να αφήσει κατά μέρος τις αλλαγές σε διοίκηση και λειτουργία των ΑΕΙ, όπως την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος, τις αλλαγές στα συλλογικά όργανα (Πρυτανικό συμβούλιο, Σύγκλητος) και στον τρόπο εκλογής των μονοπρόσωπων καθώς και σε άλλα θέματα που άπτονται του αυτοδιοίκητου, όπως είναι η θέσπιση του ανώτατου ορίου ν+2, αποτυχημένου μέτρου μαζί με τα προηγούμενα κατά την πρώτη απόπειρα εφαρμογής με τον νόμο Διαμαντοπούλου.

Οπως τόνισε στην «Εφ.Συν.» πρύτανης κορυφαίου ιδρύματος, «επισημάναμε στην υπουργό πως οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή που αφορά τα όργανα και τον τρόπο διοίκησης δεν αποτελεί προτεραιότητα, ούτε είναι ώριμες οι συνθήκες για να συζητηθούν ή να νομοθετηθούν τώρα».

Είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο και στην ανακοίνωση της Συνόδου, έστω πιο κομψά: «Η Σύνοδος επισημαίνει ότι για την ουσιαστική συζήτηση γενικότερων θεσμικών θεμάτων που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση απαιτείται να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης στα Πανεπιστήμια».

Τα οργανογράμματα

Κατά τ’ άλλα, οι πρυτάνεις ζήτησαν να δοθούν περισσότερες νέες θέσεις μελών ΔΕΠ παρά το ότι «την τελευταία 5ετία έχουν δοθεί στα Πανεπιστήμια 1.500 νέες θέσεις», να ολοκληρωθεί η έγκριση των νέων οργανογραμμάτων καθώς «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της κινητικότητας», να διατηρήσει η Πολιτεία την ευθύνη της για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών, να συμμετέχουν τα πανεπιστήμια στον καθορισμό του αριθμού εισακτέων ενώ σε ό,τι αφορά τα ήδη συμφωνημένα, ζητούν πλήρη ελευθερία κινήσεων.

Για παράδειγμα, ζητούν ξενόγλωσσα προπτυχιακά χωρίς την εμπλοκή του Διεθνούς Πανεπιστημίου, προγράμματα εξ αποστάσεως χωρίς τη συνεργασία με το ΕΑΠ (όπως θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ) και «ουσιαστική απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης» των μεταπτυχιακών με παράλληλη «απλοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης ξενόγλωσσου προπτυχιακού τίτλου σπουδών για την αποδοχή φοιτητή/τριας σε ΠΜΣ ή/και πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών Ελληνικού Πανεπιστημίου».

Ζητούν επίσης και… «απελευθέρωση» των γιατρών: «Πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών, οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Αυταρχική και επικίνδυνη η στάση της κυβέρνησης προς τους φοιτητές»
Την επιχείρηση αποκλεισμού τους από τη σύνοδο των Πρυτάνεων καταγγέλλουν φοιτητικοί σύλλογοι επικρίνουν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, την ιδιαίτερα αυταρχική και επικίνδυνη στάση της...
«Αυταρχική και επικίνδυνη η στάση της κυβέρνησης προς τους φοιτητές»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες φουρτούνες στην Παιδεία
Φωτιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανάβουν οι προθέσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως για αξιολόγηση, αριστεία, σημαιοφόρους, επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία και μέτρα ιδιωτικοποίησης...
Νέες φουρτούνες στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταργούνται πριν εφαρμοστούν τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης
Το υπουργείο Παιδείας αναστέλλει μέρος του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις που επρόκειτο να εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά ● Μειώνεται η εξεταστέα ύλη σε 6 μαθήματα ● Πέφτει ο...
Καταργούνται πριν εφαρμοστούν τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης ● Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου ● Θεσπίζεται χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ●...
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και μαζί της νέας υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του ασύλου, την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επεφύλασσε εκπλήξεις στο και πέντε
Λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, λίγο πριν εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό, ο «ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» εντάσσεται στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες.
Επεφύλασσε εκπλήξεις στο και πέντε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας