• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.9°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 13.2°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.2°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 7.3°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 12.6°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.7°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.6°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.3°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  87%
MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγιασμός με... δεήσεις για τα κενά και τα προβλήματα

 • A-
 • A+

Πρώτο κουδούνι σήμερα για χιλιάδες παιδιά, αλλά με χιλιάδες κενά και χιλιάδες προβλήματα. Ελλείψεις σε αίθουσες, σε εξοπλισμό, σε εκπαιδευτικούς και με τα αυτονόητα, όπως η έγκαιρη αποστολή βιβλίων, να αποτελούν γεγονός. Εν έτει 2019 και λίγο πριν γιορτάσουμε με εθνική υπερηφάνεια τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Οσο για το έπος των αλλαγών σε Λύκειο-εξεταστικό, ξανά τη δόξα αναζητεί. Η απόλυτη σύγχυση. Οι φετινοί υποψήφιοι με το παλιό, αλλά ακόμα ανεφάρμοστο, σύστημα, οι φετινοί μαθητές της Β’ Λυκείου μάλλον όχι με το ίδιο, ενώ οι φετινοί της Α’ τάξης σίγουρα με άλλο.

Με τα προσφυγόπουλα

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταγράφει κανείς ζητήματα εκπαίδευσης από το να συνομιλεί με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς» δήλωσε από τη Λέρο η υπουργός Παιδείας, όπου μετέβη από χθες για να δει προσφυγόπουλα και να παρευρεθεί στον αγιασμό σχολείων στο νησί και απέναντι στην Κάλυμνο.

Είναι πράγματι χρήσιμη η παρατήρηση της υπουργού, είναι όμως και δύσκολος ο καθησυχασμός ειδικά των 150 χιλιάδων εκπαιδευτικών τους οποίους δεν θα μπορέσει ν’ ακούσει από κοντά. Είναι και η επανάληψη του φαινομένου από υπουργό σε υπουργό που έχει κουράσει. Πολλές οι υποσχέσεις για ανάταση, περισσότερες οι καλές προθέσεις στην αρχή, ακόμα περισσότερες οι ακυρωμένες προσδοκίες στο τέλος.

Παρ’ όλα αυτά η διά ζώσης συζήτηση με εκπαιδευτικούς στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης στη Λέρο οδήγησε σε δηλώσεις για τα προσφυγόπουλα.

«Γνώρισα από κοντά την άοκνη και συγκινητική προσπάθεια των εκπαιδευτικών μας, αλλά και του προσωπικού των κέντρων μη τυπικής εκπαίδευσης, να στηρίξουν τα παιδιά των προσφύγων και να υπηρετήσουν στην πράξη το πρότυπο της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς» είπε η κ. Κεραμέως, για να συμπληρώσει: «Ενα σχολείο που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, χωρίς προκαταλήψεις. Παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, το έργο τους αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι άνθρωποι της Λέρου στέλνουν καθημερινά μήνυμα ανθρωπισμού στην Ελλάδα και στον κόσμο».

Κατά τ’ άλλα στα σχολεία της χώρας δεν έχουν φτάσει -φυσικά- όλοι οι εκπαιδευτικοί ακόμα, ενώ θεωρείται βέβαιο πως σε ορισμένα σχολεία ορισμένες ειδικότητες δεν θα φτάσουν ποτέ. Αυτό παραμένει άλυτο και δεν είναι ανεξήγητο.

Πάντως βάσει αριθμών η κυβέρνηση υπολόγισε πως φέτος χρειάζονται 33.000 αναπληρωτές. Προ ημερών έγιναν προσλήψεις 16.191 στην πρωτοβάθμια και 4.367 στη δευτεροβάθμια. Οι υπόλοιπες θα δούμε...

Οι περισσότερες ελλείψεις φυσικά, όπως κάθε χρόνο, εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια. Πέρσι συνολικά προσελήφθησαν 22.000 αναπληρωτές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Στη δευτεροβάθμια, λιγότερες αλλά αυξημένες σε ορισμένες ειδικότητες. Αναμένονται και εκεί προσλήψεις.

Με αναπληρωτές

Σε ό,τι αφορά την Ειδική Αγωγή, όπου είχαν εγκριθεί και δρομολογηθεί οι μόνιμοι διορισμοί, δυστυχώς, εμπλοκή. Η χρονιά ξεκινά πάλι με αναπληρωτές και μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζει το υπουργείο να έχει καταφέρει να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία για τους πολυαναμενόμενους 4.500 διορισμούς. Πάντως υπάρχει η δέσμευση ότι οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν τώρα θα πάρουν και το διοριστήριο. Αναμονή...

Κάθε χρόνο περίπου 100.000 εκπαιδευτικοί μπαίνουν στη μάχη του αναπληρωτή. Λιγότεροι από τους μισούς τα καταφέρνουν. Φέτος ήταν περισσότερες οι αιτήσεις λόγω και της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.

Την ίδια στιγμή η δίχρονη προσχολική συνεχίζεται λειψή, αλλά ευτυχώς σε αρκετά ευρεία κλίμακα λόγω της δρομολόγησης από πέρσι. Σε 103 δήμους. Για 13 μετατέθηκε για το επόμενο σχολικό έτος.

Θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις και οι θεσμικές αλλαγές που θα φέρουν πάλι τούμπα τα εκπαιδευτικά δεδομένα. Καλή χρονιά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
Δύο ήταν οι μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν κινήματα, αυτές του 1990 και του 1999 που έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αποφάσεις της Νίκης Κεραμέως σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σμίκρυνση της διδακτικής ώρας, τέλος οι εκδρομές
Το υπ. Παιδείας, αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο του κορονοϊού, εξετάζει τα ενδεχόμενα παράτασης του σχολικού έτους, μαθημάτων στις μέρες διακοπών του Πάσχα και εκπαίδευσης εξ αποστάσεως.
Σμίκρυνση της διδακτικής ώρας, τέλος οι εκδρομές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστολή απόγνωσης προς την υπουργό Παιδείας
Μαθητές της Β' τάξης του 1ου Γυμνασίου Ν. Μηχανιώνας διαμαρτύρονται για την απόφαση να συγχωνευθούν τμήματα σε δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια και με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,...
Επιστολή απόγνωσης προς την υπουργό Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το υπουργείο Παιδείας σβήνει εκατοντάδες τμήματα στα σχολεία
Το Υπουργείο Παιδείας με αρχείο excel, μεσημέρι Παρασκευής, λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων, ανακοίνωσε τη συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα.
Το υπουργείο Παιδείας σβήνει εκατοντάδες τμήματα στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
«Στα τυφλά», χωρίς ουσιαστικά μέτρα κατά της Covid-19, με συνωστισμένους μαθητές και κενά σε εκπαιδευτικούς, θα ξεκινήσει αύριο η νέα σχολική χρονιά.
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας