• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.5°C / 37.1°C
  3 BF
  25%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 35.0°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  6 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 38.2°C
  3 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  4 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.5°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  5 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 33.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.3°C / 34.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.6°C / 35.0°C
  4 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  29%
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ

 • A-
 • A+
Με επιστολή της προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θέτει 22 καίρια θέματα επανασχεδιασμού του ακαδημαϊκού χάρτη, με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τα φιλόδοξα σχέδια για τη συρρίκνωση και ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης άρχισε να αποκαλύπτει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Με επιστολή της προς την πανεπιστημιακή κοινότητα η υπουργός Παιδείας θέτει 22 καίρια θέματα λειτουργίας και διοίκησης των Πανεπιστημίων.

Βασικό στίγμα: Από τη μια το κλείσιμο της πόρτας των ΑΕΙ στους πολλούς με τη βάση εισαγωγής, τον περιορισμό του αριθμού εισακτέων και ξανά μανά τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη με όλες τις απαραίτητες καταργήσεις τμημάτων και Ιδρυμάτων. Από την άλλη, παραχώρηση εν λευκώ τομέων λειτουργίας των ΑΕΙ μέσω συμπράξεων (ΣΔΙΤ) δημοσίου-ιδιωτικού τομέα «για την κάλυψη αναγκών» και η ταυτόχρονη σύνδεση της αξιολόγησης με την κρατική χρηματοδότηση. Από κει και πέρα, μάνατζερ και Συμβούλια Ιδρύματος θα βγουν στην αγορά για δωρεές, παραγγελίες για έρευνα και μπόλικη τύχη ώστε να πετύχει το σαφάρι. Σε μια αγορά, σε μια χώρα όπου καμία οικονομική σταθερά δεν προεξοφλεί σοβαρές επιτυχίες.

Οι μηχανές λοιπόν παίρνουν μπρος για να χτιστεί το νέο προφίλ των ελληνικών ΑΕΙ, στη βάση ενός ενισχυμένου μοντέλου του νόμου Διαμαντοπούλου και με κριτήρια αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά. Ητοι, λιγότερο κράτος, περισσότεροι ιδιωτικοί πόροι, αυστηρό πλαίσιο λογοδοσίας μέσω της σύνδεσης της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση, περιορισμένο πεδίο κινήσεων εντός των Ιδρυμάτων με την κατάργηση του ασύλου για να προλαμβάνονται επεισόδια είτε με απλές φάπες είτε με διαμαρτυρίες στον πρύτανη και παράλληλα Συμβούλια Ιδρύματος για τη διοίκηση, μάνατζερ για τα οικονομικά, πρόθεση αποψίλωσης των αρμοδιοτήτων πρύτανη, αντιπρυτάνεων, Συγκλήτου και πρυτανικού συμβουλίου (αν υπάρχει).

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή με τα 22 θέματα, οι πανεπιστημιακοί καλούνται να τοποθετηθούν μεταξύ άλλων για:

«Αποτελεσματικότερους θεσμούς διοίκησης», ήτοι:

1. «Επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων για τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου (εύρος και εσωτερική κατανομή αρμοδιοτήτων, με στόχο την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων και αύξηση της αποτελεσματικότητας στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων)». Δηλαδή, επί τάπητος πάλι ο ρόλος όλων των οργάνων (των αυτόνομων) πανεπιστημίων. Μονοπρόσωπων και συλλογικών. Από πρύτανη μέχρι Σύγκλητο.

2. «Θεσμικά αντίβαρα εντός του Πανεπιστημίου, απαραίτητα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το υπουργείο στα Πανεπιστήμια και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου: Συμβούλιο Ιδρύματος (ρόλος, αρμοδιότητες, τρόπος επιλογής)». Δηλαδή, ανάληψη σημαντικού «θεσμικού» ρόλου από τα Σ.Ι. που επιδιώκεται να σηματοδοτήσουν την «αυτονομία» των Ιδρυμάτων.

3. «Γενικός Γραμματέας στα Ανώτατα Ιδρύματα (ρόλος, αρμοδιότητες, τρόπος επιλογής)». Η παλιά γνωστή πρόταση που κατά καιρούς επανέρχεται κυρίως με τη φιλοδοξία να αναλάβει το μανατζάρισμα.

Κρατική Χρηματοδότηση

Ι. «Θέσπιση νέων κανόνων (αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών) για τον προσδιορισμό του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης ανά Ιδρυμα. Σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης». Σαφές, δεν χρειάζεται σχόλια.

ΙΙ. «Πολυετείς προγραμματικές συμφωνίες του υπουργείου Παιδείας με τα Ιδρύματα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός». Εννοείται, με σοβαρές και αυστηρές δεσμεύσεις για τα Ιδρύματα.

Πρόσθετοι πόροι

Α. «Ιδρυση ΝΠΙΔ για τη διαχείριση ίδιων πόρων από ερευνητικά προγράμματα, αξιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας και περιουσίας Πανεπιστημίων.

Β. Επιχειρήσεις έντασης γνώσης (spin-off): Θέσπιση νέων κανόνων, διαδικασιών και κινήτρων για την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων (ενδεικτικά, μέσω επιχειρηματικών επιταχυντών, θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, της υλοποίησης πατεντών και επιστημονικών ιδεών κ.α.).

Γ. Αξιοποίηση σχημάτων ΣΔΙΤ για την κάλυψη αναγκών των Ιδρυμάτων.

Δ. Αναμόρφωση κανονιστικού πλαισίου για τις δωρεές»

Ολη η πρόταση για την πρόσθετη χρηματοδότηση δεν χρειάζεται καμία επεξήγηση. Ακολουθούν οι προτάσεις για την απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, το κυνήγι πάλι των «αιωνίων» με την εφαρμογή του ν+2, την αναβάθμιση της ΑΔΙΠ για να αντεπεξέλθει στην αξιολόγηση κ.ά. Στόχος να τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νέο σχέδιο νόμου. Αναμένονται οι απαντήσεις των πανεπιστημιακών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
Η σφοδρή αντιπαράθεση για τη «σφαγή της γενιάς της πανδημίας» ανάμεσα στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και την υπουργό Παιδείας σηματοδότησε τη δεύτερη μέρα συζήτησης, στην Επιτροπή Μορφωτικών...
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το… τουρκικό μοντέλο φέρνει στα Πανεπιστήμια η Κεραμέως
Εντείνονται οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις με αφορμή το σχέδιο νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που επιφυλάσσει σφαγή χιλιάδων εισακτέων και καθεστώς αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ.
Το… τουρκικό μοντέλο φέρνει στα Πανεπιστήμια η Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο από την υπουργό Παιδείας και αυτομάτως θα τεθεί σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση.
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολοταχώς... σαν κολέγια τα δημόσια Πανεπιστήμια
Το σχέδιο της ταχείας ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ της χώρας παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο. Με βασικό εργαλείο την «εξάρτηση» της χρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων από την...
Ολοταχώς... σαν κολέγια τα δημόσια Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης ● Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου ● Θεσπίζεται χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ●...
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας