Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλά στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων

  • A-
  • A+
Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης ● Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου ● Θεσπίζεται χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ● Καταργείται το άσυλο ● Διαγράφονται οι «αιώνιοι» φοιτητές.

Τις ανώτατες σπουδές στην Ελλάδα, όπως τις ξέραμε, θα τις ξεχάσουμε. Το δημόσιο πανεπιστήμιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα σχέδια της νέας κυβέρνησης, δεν θα απευθύνεται στους πολλούς. Οι πόρτες των δημόσιων πανεπιστημίων θα κλείσουν για χιλιάδες παιδιά. Βασικά εργαλεία: Η δραματική μείωση του αριθμού εισακτέων, η επαναφορά της βάσης 10 που μπορεί να ανέβει όσο υψηλότερα κρίνει κάθε τμήμα για τους εισακτέους του και η αυστηροποίηση του λυκείου με γραπτές προαγωγικές από τάξη σε τάξη με θέματα από τράπεζα θεμάτων, ενώ για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια θα συνυπολογίζεται ο βαθμός απολυτηρίου σε όλες τις τάξεις.

Την ίδια στιγμή, οι πόρτες των ελληνικών πανεπιστημίων ανοίγουν διάπλατα για τους ξένους φοιτητές που θα αναλάβουν να καλύψουν και το έλλειμμα χρηματοδότησης των ελληνικών ΑΕΙ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να μετατραπούν αυτομάτως τα «κέντρα ανομίας» και τα «άσυλα εγκληματιών» σε πανεπιστήμια.

Η νέα κυβέρνηση για μαγικό ραβδί έχει την κατάργηση του ασύλου, που τις επόμενες ημέρες θα αναγάγει τα ελληνικά ΑΕΙ σε πρότυπα αριστείας και υψίστης ασφαλείας. Για λίγους, φυσικά. Οι υπόλοιποι θα το πληρώσουν ακριβά. Στα ιδιωτικά μεταδευτεροβάθμια ή στα ιδιωτικά του εξωτερικού –του εσωτερικού ακόμα δεν έχουν «απελευθερωθεί».

Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Παιδείας φρόντισαν να είναι σαφείς και να μην αφήσουν ίχνος παρερμηνείας. Με βαθιά ταξική και αμιγώς νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, επιδιώκεται η διαστρωμάτωση (και) στην Παιδεία, όπου ο καθένας θα διαμορφώνει μέλλον και προοπτικές, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Εκτός κι αν είναι άριστος. Αν δεν είναι, δεν θα γνωρίσει τις ανώτατες σπουδές εδώ. ‘Η θα στραφεί στην τεχνολογική εκπαίδευση (που δεν είναι κακό για τους συνειδητοποιημένους) ή, αν επιμένει, θα διαλέξει ανάμεσα στα αμφιβόλου προοπτικής εκπαιδευτήρια και στα τριτοβάθμια ιδιωτικά του εξωτερικού.

Αναλυτικότερα το «όραμα» της νέας κυβέρνησης για την εκπαίδευση στη χώρα μας θα εκπληρωθεί με τις εξής παρεμβάσεις:

● Καθορισμός εισακτέων από τα τμήματα των πανεπιστημίων, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των υποψηφίων που θα δέχονται, καθώς παγίως τα ιδρύματα ζητούν λιγότερους και από μισούς εισακτέους κάθε χρόνο.

● Θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα.Τη βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα πανεπιστήμια. Δηλαδή, κάποια δημοφιλής σχολή όπως η Ιατρική ή οι πολυτεχνικές μπορούν να ανεβάσουν τη βάση εισαγωγής στο 12, στο 15, στο 16. Δεν υπάρχει καν στο κάδρο η ύπαρξη ενός προπαρασκευαστικού έτους για την παροχή της δεύτερης ευκαιρίας.

● Καθιερώνεται το Εθνικό Απολυτήριο.

● Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.

● Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου, θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

● Θεσμοθετούνται γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου.

● Η επιλογή των θεμάτων θα γίνεται από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.

● Σε ό,τι αφορά το άσυλο, κατατίθεται το σχέδιο νόμου με το οποίο θα ισχύσει η πρότερη κατάσταση, δηλαδή δεν θα υπάρχει καν άσυλο. Δεν θα ορίζεται. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου (που αποτελεί τη βάση της παρέμβασης), το άσυλο δεν οριζόταν και το πανεπιστήμιο ήταν απλώς ένα δημόσιο κτίριο. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, χθες, στις προγραμματικές ανακοινώσεις, όλα θα γίνουν στο άψε - σβήσε: «Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται, στο πρώτο μας νομοσχέδιο και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, από μπαχαλάκηδες, από εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζομένους τους. Εκεί που πραγματικά ανήκουν». Οπως τονίστηκε αργότερα από την υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως, «οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου».

● Αυστηροποιείται το χρονικό πλαίσιο σπουδών και μαζί διαγράφονται όλοι οι αιώνιοι, ενώ διασφαλίζεται το ενδεχόμενο να μη δημιουργηθούν καινούργιοι. Εν ολίγοις, επανέρχεται το χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, «πλην εξαιρέσεων».

● Απελευθερώνονται τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ο,τι θέλει το κάθε ίδρυμα θα κάνει και χωρίς τη δέσμευση που είχε ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχουν και ένα δωρεάν. Οποιος πληρώνει, θα τα έχει όλα.

● Ενισχύεται η «αυτονομία» και η «εξωστρέφεια» των Ιδρυμάτων. Πώς; Οπως αναγγέλθηκε με: Απελευθέρωση μεταπτυχιακών, ενίσχυση θερινών/χειμερινών σχολείων, προγράμματα εξ αποστάσεως, νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές από ιδιώτες και για πατέντες και επιστημονικές ιδέες, απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λογαριασμών έρευνας των πανεπιστημίων (ΕΛΚΕ), πρακτική άσκηση φοιτητών και σε ιδιωτικούς φορείς.

● Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα από την ενισχυμένη ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

● Σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση.

● Απελευθερώνεται η ιδιωτική εκπαίδευση. Η εξαγγελία μιλά για θέσπιση νέου πλαισίου «πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών». Δηλαδή θα καταργηθεί ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο του χώρου και την προστασία των εκπαιδευτικών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο από την υπουργό Παιδείας και αυτομάτως θα τεθεί σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση.
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξηλώνει και ξαναράβει
Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Νίκη Κεραμέως, επαναφέρει την Τράπεζα Θεμάτων στα Λύκεια και τροποποιεί το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τον τρόπο εκλογής πρυτάμεων.
Ξηλώνει και ξαναράβει
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπουργικά τεχνάσματα με τις προσλήψεις στα ΑΕΙ
Μετά το πρώτο βήμα προς την «αναβάθμιση» των ΑΕΙ με τη σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης με την αξιολόγησή τους, αναζητούνται τρόποι για το επόμενο μεγάλο βήμα. Λιγότερες προσλήψεις, με ελαστικοποίηση του 1...
Υπουργικά τεχνάσματα με τις προσλήψεις στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το μεγάλο καπέλο στα ΑΕΙ
Με τη συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής η οποία φαίνεται να παίρνει τη μεγάλη εκδίκηση για τα Συμβούλια Ιδρύματος αρχίζει η μεγάλη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.
Το μεγάλο καπέλο στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολοταχώς... σαν κολέγια τα δημόσια Πανεπιστήμια
Το σχέδιο της ταχείας ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ της χώρας παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο. Με βασικό εργαλείο την «εξάρτηση» της χρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων από την...
Ολοταχώς... σαν κολέγια τα δημόσια Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
Σημείο σημείο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιχειρεί να καταργήσει όλα όσα θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εντελώς αιφνιδιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία 38 πανεπιστημιακών τμημάτων. Οι πρώτες...
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας