Σε 11 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, περισσότερα από 70 Διετή Προγράμματα Σπουδών ξεκινούν από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Τα προγράμματα θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν περίπου 1.500 απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι θα επιλεγούν χωρίς εξετάσεις, βάσει του βαθμού απολυτηρίου τους ή του βαθμού πτυχίου ειδικότητας.
Μεταξύ των πανεπιστημίων όπου θα λειτουργήσουν τα εν λόγω προγράμματα είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν λεπτομερώς τα προγράμματα που θα λειτουργήσουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών τα οποία θα έχουν να κάνουν με θέματα τουρισμού.
Στους αποφοίτους των προγραμμάτων -στα οποία η φοίτηση θα είναι δωρεάν και θα διαρκεί τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης- θα απονέμονται διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
«Οι σύγχρονες τάσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας απαιτούν τη δημιουργία νέων κλάδων και ειδικεύσεων. Ο εναλλακτικός τουρισμός, η βιώσιμη γεωργία, η ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων, η βιομηχανία του θεάματος, αλλά και πιο παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επιστήμες αποκατάστασης υγείας, δημιουργούν νέες απαιτήσεις στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα διετή προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια αποτελούν έναν διεθνώς καταξιωμένο ακαδημαϊκό θεσμό, που υλοποιείται πρώτη φορά στη χώρα μας και απευθύνεται αποκλειστικά σε αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, παρέχοντας μια ακόμη προοπτική για δωρεάν, υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση», ήταν το μήνυμα του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.
♦️ Δείτε εδώ τον πίνακα με όλα τα Διετή Προγράμματα Σπουδών που θα λειτουργήσουν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.
