ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αννα Ανδριτσάκη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις αλλαγές -τόσο στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ όσο και στον χώρο της ανώτατης μέσω των συνεργειών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ- που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο σήμερα πιθανότατα κατατίθεται στη Βουλή. Το ΕΜΠ διαμαρτύρεται για την προοπτική «μαζικής παραγωγής» πανεπιστημιακών Τμημάτων Μηχανικών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θέλει να ενσωματώσει το ΤΕΙ της περιφέρειας αλλά όχι τη Σχολή ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ενώ η Σύνοδος των Πρυτάνεων συγκαλείται εκτάκτως για να επανεξετάσει το ζήτημα.

Οι συζητήσεις με τους παράγοντες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ήταν αλλεπάλληλες χθες. Σκοπός είναι το πολυσέλιδο κείμενο με τα 225 άρθρα να συζητηθεί ώς το τέλος της εβδομάδας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και τη Δευτέρα το αργότερο να ψηφιστεί. Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων πιέζει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ήδη μετρά καθυστέρηση ως προς τον προγραμματισμό των πανελλαδικών. Αν δεν ολοκληρωθεί το κεφάλαιο των συγχωνεύσεων, δεν μπορεί να καταρτιστεί ο χάρτης των σχολών και να ανακοινωθεί ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων στα ΑΕΙ.

Παρ’ όλα αυτά, οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Οι καθηγητές προγραμματίζουν νέες συγκεντρώσεις την ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου, ενώ επιστημονικές ενώσεις, όπως η Μαθηματική Εταιρεία, επιμένουν να ζητούν «μεταρρύθμιση με άνεση χρόνου».

Εκτακτη συνεδρίαση

Την ίδια στιγμή, τα Πανεπιστήμια που εμπλέκονται στις τελευταίες συνέργειες επιμένουν στα δικά τους σχέδια. Σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα επανεξεταστούν τα όσα συζητήθηκαν χθες με τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Το μήνυμα πάντως από το Μαρούσι είναι ανάλογο με αυτό που έχει δοθεί σε όλα τα ιδρύματα που επιμένουν στη μία πλευρά της συνέργειας.

Εν προκειμένω, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ζητεί την άμεση ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στην Τρίπολη, μετεξέλιξη του Τμήματος Πληροφορικής σε πενταετούς φοίτησης και ενσωμάτωση του ΤΕΙ Πελοποννήσου, όχι όμως της Σχολής ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Το υπουργείο υποδεικνύει ως βάση συζήτησης όλο το πακέτο των προτάσεων. Σήμερα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις.

Χθες, η Σύγκλητος του ΕΜΠ ανακοίνωσε την αντίθεσή της στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τις σχολές μηχανικών, αλλά και στις προωθούμενες ρυθμίσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων αποφοίτων κολεγίων συνεργαζόμενων με ξένα Πανεπιστήμια.

Για τα τελευταία η Σύγκλητος τονίζει πως «η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ παράλληλα οδηγεί στον παραλογισμό πτυχία που δεν εξασφαλίζουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας να δίνουν δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων των Πολυτεχνείων».

Νομική Πάτρας

Σε ό,τι αφορά τα Τμήματα Μηχανικών, να θυμίσουμε πως με τις συνέργειες Πανεπιστημίων-ΤΕΙ δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν αρκετές τέτοιες τετραετείς σχολές, με την προοπτική να γίνουν πενταετείς και, αν το θελήσουν –υπό προϋποθέσεις και κριτήρια– να αντιστοιχηθούν με πολυτεχνικές σχολές.

Η Σύγκλητος, όμως, του ΕΜΠ επισημαίνει ότι τα νεοϊδρυόμενα πανεπιστημιακά Τμήματα Μηχανικών «δεν διαθέτουν προγράμματα σπουδών που καλύπτουν το εύρος και το βάθος των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ειδικοτήτων, ούτε τις απαιτούμενες εργαστηριακές υποδομές αλλά ούτε και το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό» και επαναλαμβάνει ότι «σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών και όχι περισσότεροι, που οδηγούν σε κατατμήσεις και διασπάσεις αντικειμένων».

Τέλος, η δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής (στην Πάτρα) εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στη Θράκη. Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των μελών του από χθες έως και την Παρασκευή 19 Απριλίου, συντασσόμενο με τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ.