Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο συνδικαλισμός στο «εδώλιο»
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο συνδικαλισμός στο «εδώλιο»

  • A-
  • A+
Πρωτοφανής ενέργεια προϊσταμένου ΔΔΕ: καλεί σε ΕΔΕ την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Εύβοιας «για κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής».

Δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί δηλώνουν τις τελευταίες μέρες με ανακοινώσεις και ψηφίσματά τους την αμέριστη συμπαράστασή τους στην πρόεδρο ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαρά Νίκα, η οποία καλείται σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) μετά από αναφορά-καταγγελία του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Δ. Κυριτσόπουλου, «για κακόβουλη (sic) άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής».

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός (τουλάχιστον για τα τελευταία 30 χρόνια στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης) κατά της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης. Τι όμως προκάλεσε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια του διευθυντή Εκπαίδευσης Εύβοιας, ο οποίος μάλιστα μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν συνδικαλιστής;

Ο Δημήτρης Κυριτσόπουλος έχει καταγγελθεί αρκετές φορές στη διάρκεια της θητείας του από εκπαιδευτικούς φορείς για τη στάση του και τη συμπεριφορά του.

Στις 21 Ιουνίου 2017, ημέρα πανελλήνιας κινητοποίησης της ΟΛΜΕ στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικά ζητήματα, η ΕΛΜΕ Εύβοιας μαζί με τους γονείς παιδιών Ειδικής Αγωγής παρουσιάστηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκφράσουν την κοινή ανησυχία τους για τα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής και ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να κλείσουν οι δομές ΕΑΕ του νομού Εύβοιας, λόγω ολιγωρίας του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πράξει τα δέοντα.

Στη συνάντηση ο κ. Κυριτσόπουλος άρχισε να φωνάζει ότι δεν έχουν κλείσει ραντεβού, να τους σπρώχνει, να συκοφαντεί και να προπηλακίζει εκπαιδευτικούς και γονείς.

Σύμφωνα με την καταγγελία των εκπαιδευτικών φορέων, το αποκορύφωμα όλης αυτής της αλαζονικής συμπεριφοράς και του αυταρχισμού ήταν να καλέσει την αστυνομία προκειμένου να συλλάβει έναν γονέα, υποστηρίζοντας ότι «του κάνουν bullying»!

Ηταν η πρώτη φορά που διευθυντής Εκπαίδευσης καλούσε την αστυνομία για να συλλάβει γονείς επειδή ζητούν ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών τους.

«Το 20% είναι ανίκανοι»

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με καταγγελία της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ο ίδιος, με την ιδιότητά του ως διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Εύβοιας, παίρνοντας τον λόγο στη συνάντηση με τον ΟΟΣΑ, ως ανυπόμονος αξιολογητής, χαρακτήρισε το 20% των συναδέλφων του καθηγητών που υπηρετούν στα σχολεία ανίκανους εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, περισσότερο αποκαλυπτικά για την εκπαιδευτική και παιδαγωγική του υπόσταση είναι όσα ο ίδιος δήλωσε το περσινό σχολικό έτος (2017-2018) σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο tvstar.gr.

Ο κ. Δημήτρης Κυριτσόπουλος δήλωσε απροκάλυπτα ότι υπάρχουν κενά στα Γυμνάσια του νομού Εύβοιας αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη ανάγκη να καλυφθούν!

Σύμφωνα με την αντίληψή του, σημασία είχαν μόνο το Λύκειο και οι εξετάσεις: «Οι μαθητές και τα δημόσια σχολεία πρέπει να δουλέψουνε, ειδικά τα Λύκεια, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις εξετάσεις»... «Υπάρχουν κάποιες ώρες σε Γυμνάσια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα τα καλύψουμε γιατί δεν υπάρχει ανάγκη»!

Υπότροπος

Τον Νοέμβριο του 2018, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει νέα απαράδεκτη συμπεριφορά του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας, Δ. Κυριτσόπουλου, και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προστατεύσει το κύρος της υπηρεσίας, τη λειτουργία των θεσμών, την αξιοπρέπεια και το κύρος των εκπαιδευτικών.

Η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της σημείωνε ότι «δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση την προσπάθεια που επιχειρείται εδώ και καιρό από τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβαθμίσει τον ρόλο του σωματείου, να περιορίσει τη δράση του και να πλήξει τα νόμιμα εκλεγμένα μέλη του».

Τι είχε συμβεί; Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 η πρόεδρος της ΕΛΜΕ προσήλθε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόσκληση του ίδιου, προκειμένου να υπογράψει τους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους και να παραλάβει αντίγραφα αυτών, όπως δικαιούται και όπως είχε αιτηθεί με την αίτησή της, καθώς ήταν και η προθεσμία για τη σύνταξη των πινάκων και την αποστολή τους στις εφορευτικές επιτροπές.

Σύμφωνα με την καταγγελία των εκπαιδευτικών σωματείων, ο προϊστάμενος, μετά από επανειλημμένες υπεκφυγές και κωλυσιεργίες, αφού αρχικά καταφέρθηκε με χυδαίες εκφράσεις, στη συνέχεια άσκησε λεκτική και σωματική βία στην πρόεδρο της ΕΛΜΕ στην προσπάθειά του να τη βγάλει έξω από το γραφείο του.

Μετά το πρόσφατο κρούσμα (Φεβρουάριος 2019) οι εκπαιδευτικοί φορείς επισημαίνουν ότι «όσο και να προσπαθεί η προϊσταμένη αρχή να φιμώσει την ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση, δεν θα το καταφέρει. Διενέργειες ΕΔΕ που εντέχνως θέλουν να περιορίσουν τον έλεγχο των παραλείψεων της διοίκησης και να οδηγήσουν σε δίωξη την Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Εύβοιας μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους και δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνουν στον αγώνα μας για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».

Χαράλαμπος Κόκκινος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταδίκη του πρώην προέδρου της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ) για απάτη
Στον Χαράλαμπο Κόκκινο, αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, πρώην πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και πρώην πρόεδρο της Ενεργειακής ΑΕ επιβλήθηκε (από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου) ποινή...
Καταδίκη του πρώην προέδρου της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ) για απάτη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναστέλλονται άδειες ιδιωτικών σχολείων
Απίστευτες περιπτώσεις παρανομιών σε ιδιωτικά σχολεία διαπιστώθηκαν σε εν εξελίξει προκαταρκτικές έρευνες. Έχουν ήδη αρθεί οι άδειες σε δύο ιδιωτικά σχολεία, ένα στην Αττική και ένα στη Στερεά Ελλάδα....
Αναστέλλονται άδειες ιδιωτικών σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και κατ’ οίκον απολυτήρια;
Με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ζητά από το υπουργείο Παιδείας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών να διερευνήσουν αν υπάρχουν περιπτώσεις που με σκοπό τη διδασκαλία κατ’ οίκον...
Και κατ’ οίκον απολυτήρια;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προσφυγή στο ΣτΕ για το ολοήμερο Δημοτικό από τη ΔΟΕ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος κατά του υπουργού Παιδείας, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η απόφασή του για το ωρολόγιο πρόγραμμα για τα ολοήμερα δημοτικά...
Προσφυγή στο ΣτΕ για το ολοήμερο Δημοτικό από τη ΔΟΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μορφωμένοι βρίζουν καλύτερα...
Σε πρωτοφανείς και υβριστικές αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και τους εκπροσώπους της προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Δράσης, δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης....
Οι μορφωμένοι βρίζουν καλύτερα...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προς ανάκριση εκπαιδευτικός για δράση υπέρ των προσφύγων
Κλήση να καταθέσει σε ανακριτή του Λιμενικού για διασπορά ψευδών ειδήσεων και προτροπή για στάση έλαβε ο εκπαιδευτικός Παύλος Αντωνόπουλος. Ήταν ομιλητής σε συνέλευση αλληλέγγυων και προσφύγων στο λιμάνι του...
Προς ανάκριση εκπαιδευτικός για δράση υπέρ των προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας