Με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα έγινε σήμερα συνάντηση του Νίκου Βούτση και του Νίκου Παρασκευόπουλου με την οικογένεια του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής με στόχο την επίσπευση της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Η οικογένεια Φύσσα εξέθεσε τα γεγονότα και περιέγραψαν την εμπειρία τους, των προηγούμενων μηνών, ζητώντας να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την επιτάχυνση της δίκης, την ανάληψη όλων των ευθυνών και την προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών για να λυθεί το πρόβλημα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στην δημόσια έκκληση της Μάγδας Φύσσα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ζήτημα της δημοκρατίας και δικαιοσύνης και ότι η δίκη δεν έχει ούτε ρυθμό, ούτε ορίζοντα, ούτε και τη δημοσιότητα που θα έπρεπε.
Από την πλευρά του ο Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να ορίσει τον χώρο της δίκης.
«Αν ο υπουργός έσπευδε να προσδιορίσει χρόνο ή τόπο της δίκης θα επενέβαινε στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και συνταγματικά και θα μπορούσε να δημιουργήσει δικονομική εμπλοκή και στη συγκεκριμένη δίκη», ανέφερε.
Όμως, ζήτησε από τους αρμόδιους δικαστικούς να προσδιορίσουν εάν υπάρχει πρόβλημα με τη διεξαγωγή της δίκης. Σε περίπτωση θετικής απάντησης ο ίδιος αποκτά το δικαίωμα να παρέμβει, όπως είπε.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι απηύθυνε έγγραφο-παράκληση προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και τη δυσκολία προόδου της δίκης, και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του- εφόσον διαπιστώνει τη δυσκολία- να απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικό έγγραφο.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης και το έγγραφο διαβιβάζεται άμεσα στον κ. Παρασκευόπουλο για τις περαιτέρω ενέργειες.
«Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με μία κίνηση. Απαιτούνται διαρκείς προσπάθειες», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και δήλωσε: «Διαβεβαίωσα την κ. Φύσσα και τους οικείους της ότι εμείς θα παρακολουθούμε διαρκώς τη δίκη και, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε την Δικαιοσύνη».
Μπορεί ο κ. Παρασκευόπουλος να δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την ταχύτητα με την οποία θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, αλλά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μη γίνει η δίκη.
Επίσης, εξήγησε ότι η δική του παρέμβαση θα είναι να ορίσει τον χώρο διεξαγωγής της, μετά από συνεννόηση και με τρόπο που η δίκη θα διεξάγεται καθημερινά, είτε αυτό συμβεί στον Κορυδαλλό, είτε σε χώρο στο Εφετείο.
Για το κατάντημα της σημαντικότερης δίκης των τελευταίων δεκαετιών είχε μιλήσει η Μάγδα Φύσσα χθες στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α.
