ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιώτα Τέσση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Aποφασισμένη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, η πρόεδρος του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών εξέθεσε χθες την εισαγγελέα για τη νέα, αστήρικτη πρότασή της υπέρ της αναστολής έκτισης των ποινών όλων των χρυσαυγιτών μέχρι τον δεύτερο βαθμό και την κάλεσε με κατηγορηματικό τόνο να τη συμπληρώσει με τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε παραλείψει.

Το πρώτο ζήτημα που έθεσε η πρόεδρος ήταν η αναφορά της εισαγγελέως «ότι τα ποινικά μητρώα των κατηγορούμενων βουλευτών είναι λευκά, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου που καταδικάστηκε το 1979, σε ηλικία 22 ετών, και των Αλεξόπουλου, Γρέγου, Μπούκουρα, Μίχου, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ήσσονος απαξίας πράξεις».

Οπως όμως επισήμανε η Μαρία Λεπενιώτη, «η κυρία εισαγγελέας παρέλειψε να αναφερθεί και στους κατηγορουμένους, οι οποίοι –όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα που το δικαστήριο είδε στα πλαίσια χορήγησης ελαφρυντικών– έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Λιακόπουλος, Στεργιόπουλος, Σιατούνης, Στράτος έχουν ποινές καθείρξεως· Αγριογιάννης ποινή κάθειρξης για ληστεία και υπεξαίρεση· Ν. Τσορβάς για επικίνδυνες σωματικές βλάβες· Παπαβασιλείου για εμπρησμό από πρόθεση· Καστρινός, Αποστόλου, Πανταζής για επικίνδυνες· και κάποιες που θα μπορούσε να της πει κανένας ήσσονος απαξίας, Χρυσαφίτης, Καλαρίτης, Ευγενικός, Τσακανίκας, που είναι κάποιων μηνών. Κρίνει λοιπόν το δικαστήριο ότι πρέπει να συμπληρωθεί κατά τούτο η εισαγγελική πρόταση».

Οι δικαστές εγκαλούν την εισαγγελέα
Στις 22 Ιουλίου 2015 με πρωτοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα «Χρυσή Αυγή», ο Μιχαλολιάκος κατηγορούσε το Συμβούλιο Εφετών για τη νέα προφυλάκιση του Γιάννη Λαγού. Προχθές, μέσω του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, προσκόμισε έγγραφο στους δικαστές από όπου προκύπτει ότι μόνο ο Ι. Λαγός από τους πρώην βουλευτές είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

«Αναφέρθηκα αποκλειστικά σε όσους έχουν λευκό ποινικό μητρώο, εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο όσοι δεν ανέφερα», ανταπάντησε η εισαγγελέας προσπαθώντας να δικαιολογηθεί και με αυτόν τον τρόπο παραδέχτηκε ότι αποσιώπησε την περίπτωση όσων κατηγορούμενων δεν την εξυπηρετούσαν για να στηρίξει το σκεπτικό της υπέρ της αναστολής σε όλους.

Ταυτόχρονα απέδειξε την αδιαφορία της για τη μακροχρόνια ακροαματική διαδικασία, αφού όλες οι, «αόρατες» για εκείνη, καταδίκες απασχόλησαν σε αρκετές συνεδριάσεις το δικαστήριο, με καταθέσεις θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων, απολογίες κατηγορουμένων και ανάγνωση καταδικαστικών αποφάσεων. Και όταν η πρόεδρος συνέχιζε να ρωτάει αν η πρότασή της είναι να δοθεί αναστολή και σε όσους έχουν ισόβιες καθείρξεις και κίνδυνο υποτροπής, η εισαγγελέας επέμεινε στην ισοπεδωτική λογική να μην οδηγηθεί κανείς στη φυλακή, χωρίς να εξετάσει εξατομικευμένα την περίπτωση κάθε κατηγορούμενου.

Οι δικαστές εγκαλούν την εισαγγελέα
Στις 22 Ιουλίου 2015, λίγες ώρες πριν συλληφθεί για παραβίαση περιοριστικών όρων, ο Ι. Λαγός πήγε στην Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και φώναζε: «Η Χρυσή Αυγή δεν πτοείται. Δεν λυγίζουμε, δεν φοβόμαστε, δεν κουραζόμαστε, δεν κάνουμε πίσω». Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες και βίντεο από την ομιλία του Λαγού, την οποία προλόγισε το τότε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Σωτήρης Δεβελέκος, που τόνιζε ότι «ο συναγωνιστής Λαγός είναι ο περιφερειάρχης μας, καθώς και ένας σπουδαίος άνθρωπος, όσο και ένας τρανός άνδρας». Ο Δεβελέκος είναι κατηγορούμενος για δύο επιθέσεις ενώ η δίκη ήταν σε εξέλιξη: στη Φαβέλα, όπου τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ελευθερία Τομπατζόγλου, και έξω από το Εφετείο, όπου τραυματίστηκε η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη από την ομάδα της πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε η Μαρία Λεπενιώτη ήταν το σημείο της εισαγγελικής πρότασης που υποστηρίζει ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Ομως, όπως εξήγησε η πρόεδρος, «ο συνήγορος του κ. Ματθαιόπουλου κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος Ιωάννης Λαγός, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην εισαγγελική πρόταση, έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Αρα το δικαστήριο διακόπτει προκειμένου, με επιμέλεια της κυρίας εισαγγελέως, να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα για τον αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός και να προσκομιστεί».

Η εισαγγελέας καλείται να προσκομίσει το υπ’ αριθμόν 1184/21-7-2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διέτασσε την επιστροφή του Ι. Λαγού στη φυλακή, επειδή είχε παραβιάσει επανειλημμένως τον περιοριστικό όρο τού κατ’ οίκον περιορισμού υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασής του μόνο στη Βουλή.

Για τον λόγο αυτό ο Ι. Λαγός ήταν ο μόνος από τους κατηγορούμενους που επέστρεψε στη φυλακή μετά την αποφυλάκισή του με τη λήξη του 18μηνου. Το 2019, μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή, ο Γ. Λαγός υπέβαλε αίτημα για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που επέβαλλε το βούλευμα του 2015.

Ομως η αίτησή του δεν έγινε συνολικά δεκτή και με το νέο βούλευμα (1031/2019) τροποποιήθηκε μόνο ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ διατάχθηκε η ισχύς των άλλων περιοριστικών όρων, καθώς «δεν προέκυψε μεταβολή των προϋποθέσεων που επέβαλαν την επιβολή τους».

Αυτά είναι γνωστά στους δικαστές και στην εισαγγελέα. Αλλωστε στο βούλευμα του 2015 οι εφέτες υιοθετούν την πρόταση του αναπληρωτή εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτό που μάθαμε χθες είναι ότι ο στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, προσκόμισε έγγραφο στο δικαστήριο, από το οποίο προκύπτει η παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Ι. Λαγό. Η προσκόμιση αυτών των εγγράφων δηλώνει και τον διαχωρισμό της θέσης του διευθυντηρίου από τον αποχωρήσαντα ευρωβουλευτή Ι. Λαγό.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν αλλάξει πολλά από τις 22 Ιουλίου 2015, όταν με πρωτοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» ο Αρχηγός έβαλλε κατά των δικαστών και της αστυνομίας για «την παράνομη προφυλάκιση του συναγωνιστή Λαγού που θα οδηγηθεί ξανά στις φυλακές Κορυδαλλού για παραβίαση περιοριστικών όρων». Τώρα στρέφεται ανοιχτά κατά του Λαγού και ζητάει από το δικαστήριο να λάβει υπόψη του ότι έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, που ανεξαρτητοποιήθηκε όταν είδε τα δύσκολα και οχυρώθηκε πίσω από την ευρωβουλευτική ασυλία για να σώσει τον εαυτό του.

Σήμερα η εισαγγελέας έχει δύο επιλογές: ή θα πάρει το μέρος του Ι. Λαγού και θα παριστάνει ότι το βούλευμα του 2019 αντικαθιστά το αντίστοιχο του 2015 ή θα πάρει το μέρος του Μιχαλολιάκου και θα δεχτεί ότι ήταν εσφαλμένη η πρότασή της για τον Ι. Λαγό. Και στις δύο περιπτώσεις θα πάρει ακόμη μια φορά θέση υπέρ αυτών που καταγγέλλουν τους δικαστές ως «προκατειλημμένους, εμπαθείς και υποκινούμενους». Ούτως ή άλλως, ο δρόμος που διάλεξε, αργά ή γρήγορα θα αποδεικνυόταν μονόδρομος.