• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.7°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.4°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  1 BF
  92%

Κώστας Παπαδάκης, Το «άλλο άκρο» στο εδώλιο: δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά; [Αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής - 20 και 21 Ιανουαρίου 2020], Εκδόσεις Τόπος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

 • A-
 • A+
Η δίκη της Χρυσής Αυγής αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, με την επανέναρξη των τακτικών δικαστηρίων. Πολύτιμη για την κατανόηση του ποινικού αλλά και του πολιτικού ζητήματος της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης είναι η αγόρευση του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη, που κυκλοφορεί πλέον και σε βιβλίο. Δημοσιεύουμε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από τον Πρόλογο.

Oι κατηγορούμενοι στη δίκη είναι εξήντα οκτώ, οι τριάντα εννιά εκ των οποίων αντιμετωπίζουν αποκλειστικά το αδίκημα της ένταξης ή διεύθυνσης (είκοσι συν δεκαεννιά) σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι υπόλοιποι βαρύνονται επιπλέον και µε άλλα κακουργήματα (συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, απόπειρα ανθρω­ποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων στις 12 Ιουνίου 2012 και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών/µελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013). Ολα τα στελέχη της ηγεσίας παραπέμπονται µόνο ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς να τους αποδίδεται καμία ηθική αυτουργία για τις πράξεις της! […]

Η αποδεικτική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 7 Νοεµβρίου 2019 µε την απολογία Μιχαλολιάκου, ενώ στις 18 ∆εκεµβρίου 2019 διατυπώθηκε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία εισηγήθηκε, όπως είναι γνωστό, την αθώωση όλων όσων κατηγορούνται, είτε για ένταξη είτε για διεύθυνση σε εγκληµατική οργάνωση, µε το σκεπτικό ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληµατική οργάνωση. […]

Κορυφαία και σχεδόν καθημερινή παρουσία, και όχι µόνο σε όσες συνεδριάσεις αφορούσαν τη δολοφονία του γιου της, η συγκλονιστική μορφή της Μάγδας Φύσσα, συµπαραστάτριας, οδηγήτριας και πηγής έμπνευσης για όλους µας. Τίμησε τη μνήμη του Παύλου της και τον παρέδωσε στην Ιστορία ως «λευτεριάς λίπασμα».

Ακολούθησαν, μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων, από τις 8 Ιανουαρίου 2020 οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Αγόρευσαν κατά σειρά οι συνήγοροι Χρύσα Παπαδοπούλου (οικογένεια Φύσσα), Κώστας Σκαρµέας, Θανάσης Καµπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης (Αιγύπτιοι ψαράδες), Χάρης Στρατής, Παναγιώτης Σαπουντζάκης, Μάνος Μαλαγάρης, Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, Αντώνης Αντανασιώτης και Αγγελος Βρεττός (συνδικαλιστές/µέλη ΠΑΜΕ).

Η δίκη μέχρι την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, στις 13 Φεβρουαρίου 2020, είχε πραγματοποιήσει τετρακόσιες δεκαέξι συνεδριάσεις. Μετά την ολοκλήρωσή τους ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Δεν είναι γνωστό πόσοι από όσους έχουν δηλωθεί στη δίκη θα ασκήσουν το δικαίωμα αυτό. Σίγουρα πάντως αρκετές δεκάδες.

Η ολοκλήρωση των αγορεύσεών τους στη δίκη, η οποία πλέον διεξάγεται αποκλειστικά στο Εφετείο, αναμένεται στους επόμενους δύο μήνες και η έκδοση της απόφασης, εκτός απροόπτου, τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020. Εως τότε η δίκη θα έχει υπερβεί τα πέντε χρόνια από την έναρξή της και ο αριθμός των συνεδριάσεων θα πλησιάζει τις πεντακόσιες. Αγνωστο πόσοι μήνες (δεν τολμώ να πω χρόνια) θα περάσουν μέχρι να καθαρογραφούν και να είναι διαθέσιμα τα πρακτικά της δίκης μαζί µε το σκεπτικό της απόφασης. Και ας µη μιλήσω για την κατ’ έφεση δίκη.

Δεν είναι ωστόσο µόνο ο όγκος (αναπόφευκτος λόγω της προφανούς ανάγκης συνεκδίκασης µε ενιαία κριτήρια όλων των υποθέσεων για τη συναγωγή των στοιχείων της εγκληματικής οργάνωσης) και η διάρκειά της που την καθιστούν μοναδική. Είναι αναμφισβήτητες η ελληνική και διεθνής ιστορική της βαρύτητα και η απαίτηση του αντιφασιστικού κινήματος και των θυμάτων της Χρυσής Αυγής για καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής βίας, ενώ εκδηλώνεται καθημερινά από πολλούς και µε κάθε τρόπο η έντονη αγανάκτηση για την εισαγγελική πρόταση, η οποία κινδυνεύει για άλλη µία φορά στην Ιστορία να αφήσει τη φασιστική εγκληματική βία στο απυρόβλητο· που πιθανότατα θα είναι και τελεσίδικο, καθώς η πολιτική αγωγή δεν έχει δικαίωμα να προσβάλει µε ένδικα μέσα αθωωτική απόφαση.

Η ελλιπής δημοσιότητα όλα αυτά τα χρόνια της διεξαγωγής της δίκης κατέστησε αναγκαία, κατά τη γνώμη µας, τη δημοσιοποίηση των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, προκειμένου η επιχειρηματολογία, η τεκμηρίωση και τα στοιχεία τους να γίνουν ευρύτερα γνωστά. Εξάλλου δεν είμαστε δικηγόροι µόνο για τα έδρανα των δικαστηρίων, είμαστε μέρος του αντιφασιστικού κινήματος, που µας ανέθεσε τιμητικά την έκφραση της φωνής του. Από αυτό πηγάζουν οι αρμοδιότητές µας και σε αυτό επιστρέφει και αναφέρεται η αποστολή µας μέσα και έξω από τη δίκη.

Χρέος µας είναι να σταθούµε άξιοι για να τιµήσουµε αυτήν την αποστολή, µε βαθιά επίγνωση του μεγέθους της ευθύνης που την περιβάλλει. Το χρωστάμε στα θύματα του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα µας, και όχι µόνο, το χρωστάμε στη γενιά της Αντίστασης, το χρωστάμε στη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα και του Πολυτεχνείου, το χρωστάμε σε όλους όσοι αγωνίζονται αυτές τις μέρες για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στα υπολείμματα του ρατσιστικού δηλητηρίου της Χρυσής Αυγής, όπου και αν αυτό βρίσκει φιλοξενία. Και φυσικά το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, για να ζήσουν και εκείνες µε τις ελευθερίες που κατέκτησαν και µας πρόσφεραν οι προηγούμενες. Και δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν να πνίξουμε την αλήθεια στη σιωπή και στην αστική υποκρισία.

ΥΓ.: Η θεωρία των δύο άκρων αποτελεί ένα ψευδές, διαχρονικό, συστημικό προπαγανδιστικό κατασκεύασμα µε διάφορες κατά καιρούς εκφάνσεις, όπως π.χ. ο «αριστεροχουντισµός» του Κ. Καραµανλή του Α΄ στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Στόχοι του ήταν η εξομοίωση της Αριστεράς µε τους φασίστες ως εχθρών του λαού, της τάξης και της δημοκρατίας, η στοχοποίηση των αντικαπιταλιστικών κινημάτων και η νομιμοποίηση της κρατικής και παρακρατικής βίας και του αυταρχισμού εις βάρος τους.

Η επιλογή του όρου στον τίτλο του βιβλίου δεν συνιστά αποδοχή της, εξ ου και τα εισαγωγικά. Εγινε ακριβώς για να αναδείξει την υποκρισία των φορέων εξουσίας απέναντι στο ίδιο το αφήγηµά τους, αφού διαχρονικά καταστέλλουν µε κάθε τρόπο την αριστερά, το αντικαπιταλιστικό και το εργατικό κίνημα, ενώ αφήνουν ατιμώρητη την ακροδεξιά βία και τρομοκρατία, όπως επιχειρούν να κάνουν και τώρα στη δίκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Και τρίτος ναζιστικός χαιρετισμός Πλεύρη στη δίκη της Χ.Α
Αμετανόητος και θρασύτατος ο δικηγόρος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής χαιρέτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά ναζιστικά.
Και τρίτος ναζιστικός χαιρετισμός Πλεύρη στη δίκη της Χ.Α
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δεν ξέρει γιατί δικάζεται» - Αναβολή ζήτησε η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρόντες 16 από τους 26 πρωτόδικα καταδικασθέντες στη δίκη σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Η δική διακόπηκε για τις 6 Ιουλίου.
«Δεν ξέρει γιατί δικάζεται» - Αναβολή ζήτησε η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Πανό, συνθήματα και μνήμες ζωντανές στη γειτονιά του Παύλου
Τις τελευταίες μέρες, από την Αθήνα και τον Πειραιά μέχρι τη Γαλλία και τη Γερμανία, με πανό μικρά ή γιγαντιαία, σε σταθμούς μετρό ή σε προσόψεις κτιρίων, μέχρι και με φωταγωγήσεις, το σύνθημα «Δεν είναι...
Πανό, συνθήματα και μνήμες ζωντανές στη γειτονιά του Παύλου
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η τιμή της Εισαγγελίας
Η τοποθέτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ● Σε κλίμα συγκίνησης η ολοκλήρωση των αγορεύσεων της πολιτικής αγωγής, με τους δικηγόρους να αγκαλιάζουν τη Μάγδα Φύσσα.
Η τιμή της Εισαγγελίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας