Ηθελε να φτιάξει ένα νηπιαγωγείο και κινδυνεύει με αργία ο επί 20 συναπτά έτη στη Θεσσαλονίκη, Σίμος Δανιηλίδης!
Χθες, ο εισαγγελέας Εφετών, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του γιατί το δημοτικό οικόπεδο που είχε χωροθετηθεί για την ανέγερση του σχολείου ήταν καταπατημένο από αυθαίρετα ιδιωτών, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση να ζητάει πίσω 1 εκατομμύριο ευρώ.
Πρόκειται για μια υπόθεση νομικά ξεκάθαρη ως προς τη στοιχειοθέτηση των αδικημάτων που φέρεται να έχουν τελεστεί.
Ωστόσο, προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα πώς ένας αυτοδιοικητικός άρχοντας, ο οποίος εκλέγεται συνεχώς από την τοπική κοινωνία επί 20 χρόνια χάρη στο έργο που έχει επιδείξει, μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος και να χάσει το αξίωμά τους εξαιτίας ακριβώς του ζήλου του να δημιουργήσει…
Η ομολογουμένως περίεργη αυτή υπόθεση διαδραματίζεται μεταξύ των ετών 2010-2014, οπότε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, υποβάλλει φάκελο στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3,1 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ανεγείρει άλλο ένα νηπιαγωγείο στην περιοχή του.
Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ελληνικό Δημόσιο.
Στον φάκελο που υποβάλλεται συμπεριλαμβάνεται ένα τοπογραφικό του χαρακτηρισμένου δημοτικού οικοπέδου, ενός στρέμματος, που εμφανίζεται «καθαρό» και έτοιμο για δόμηση.
Οι διαδικασίες προχωρούν, η χρηματοδότηση εγκρίνεται και το πρώτο εκατομμύριο για να κατασκευαστεί το σχολείο εκταμιεύεται.
Μόνο που… ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο πτωχεύει. Λόγω καθυστερήσεων, ο δήμος ζητά κατάπτωση εγγυήσεων και εκείνος αντιδρά καταγγέλλοντας ότι το οικόπεδο δεν είναι «καθαρό».
Επιτόπου σπεύδει για έλεγχο η Πολεοδομία, η οποία διαπιστώνει ότι όντως το οικόπεδο παρουσιάζει ανωμαλίες.
Από κάτω περνά ένας αγωγός φυσικού αερίου και εν μέρει έχει καταπατηθεί με αυθαίρετες κατασκευές από γείτονες ιδιώτες. Κατά συνέπεια, το νηπιαγωγείο δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί.
Ολοκληρώνεται το έργο
Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο ανακαλεί τις εγκρίσεις, το έργο απεντάσσεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητάει πίσω το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, ο δήμος έχει σήμερα προχωρήσει το έργο. Το νηπιαγωγείο θέλει λίγο χρόνο ακόμη για να αποπερατωθεί.
Και εδώ μπαίνει ο εισαγγελέας. Υστερα από έρευνα που προηγήθηκε, εκτιμά ότι σκόπιμα απεκρύβησαν οι ατέλειες του επίμαχου οικοπέδου, οπότε παρανόμως υπέγραψαν στον φάκελο ο δήμαρχος, ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, κάποιοι υπάλληλοι κι ένας μηχανικός.
Από χθες, κατηγορούνται όλοι σε βαθμό κακουργήματος για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική διάσταση του άρθρου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, ψευδή βεβαίωση, απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, καθώς και απλή συνέργεια σε ορισμένα από τα αδικήματα αυτά.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης που παρήγγειλε ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, η υπόθεση θα πάει σε ανάκριση και στη συνέχεια αναμένεται η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παραπομπής δεν υπάρχουν άλλα ένδικα μέσα για τους κατηγορούμενους, ενώ αμέσως ενημερώνεται το υπουργείο Εσωτερικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ώστε οι διωκόμενοι αιρετοί να τεθούν σε αργία.
