Με την κατάθεση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου, συνεχίστηκε σε δεύτερο βαθm η δίκη στο τριμελές πλημμελειοδικείο για την υπόθεση Novartis. Στο εδώλιο βρίσκονται οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.
«Ένα δημιούργημα για να καταστραφεί ο Γιάννης Στουρνάρας» ήταν όσα είχαν καταθέσει για την υπόθεση της Novartis, οι τότε προστατευόμενοι μάρτυρες, υποστήριξε η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη.
Αναφορικά με την καταγγελλόμενη δωροδοκία ανέφερε τα εξής: «Εγώ οργανώνω συνέδρια με προσφορές και ασφαλώς υπάρχουν και κανόνες. Είπαν ότι έπαιρνα μεγαλύτερες αμοιβές κι έτσι με αυτό τον τρόπο δωροδοκούσαν. Όμως όλες οι αμοιβές είναι βάσει τιμοκατάλογου. Υπήρχε πλαφόν που οριζόταν από τον Σύλλογο Φαρμακευτικών εταιριών. Αυτοί οι άνθρωποι όταν είπαν αυτά τα πράγματα, ήξεραν ότι είπαν ψέματα. Ήταν γνώστες της κατάστασης. Ήταν τρομακτικό όλα αυτό που συνέβη». Παράλληλα, ανέφερε ότι ήθελαν να χτυπήσουν τον σύζυγό της όσο τελούσε υπουργός Οικονομικών και για αυτό στόχος ήταν «να συνδεθώ εγώ με τον σύζυγό μου που ήταν το πρόσωπο που ήθελαν τότε να χτυπήσουν και βρήκαν μια σύμβαση της εταιρίας μου».
Η μάρτυρας ρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι ήταν αυτός που οργάνωσε τους κατηγορούμενους και τους ώθησε – όπως ισχυρίζεται – να καταθέσουν ψέματα σε βάρος του. Απάντησε ότι «δεν ξύπνησαν μια μέρα το πρωί και το έκαναν αυτό, αλλά σύρθηκαν για να τα κάνουν αυτά. Πιέστηκαν».
Σε ερώτηση συνέδρου όσον αφορά το κέρδος της εταιρίας της, όταν τιμολογούσε ποσά ύψους 4.500 ευρώ μικτά για την οργάνωση συνεδρίου, η κυρία Νικολοπούλου απάντησε: «Το κέρδος είναι και άυλο. Η φήμη, η εμπιστοσύνη του πελάτη… είναι όλα σημαντικά. Αν με πάρει ο πρόεδρος ιατρικής σχολής και μου πει κάνε μια εκδήλωση για μένα και δεν έχω λεφτά, θα το κάνω γιατί την άλλη φορά θα είναι ευχαριστημένος και αβίαστα θα μου πει να αναλάβω κάτι και θα λάβω και το αντίτιμο… Σε ενδιαφέρουν οι μακροχρόνιες σχέσεις σε αυτή τη δουλειά…».
Υπενθυμίζεται ότι η Λίνα Νικολοπούλου και ο Γ. Στουρνάρας έχουν δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί- μηνυτές των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων, ήτοι οι Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβερδος, Αντώνης Σαμαρας, Δημήτρης Αβραμοπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μαριος Σαλμάς και ο Νίκος Μανιαδάκης.
