Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τα ερωτήματα γύρω από τις «καταγγελίες» του Γιάννη Πανούση πληθύνονται παρά μειώνονται, μια και οι επιλογές του πρώην αναπληρωτή υπουργού τις τελευταίες ημέρες εγείρουν νέα ζητήματα νομικής, πολιτικής και υπηρεσιακής φύσης.

Οσον αφορά τη νομική διάσταση της υπόθεσης, μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα έρχονται στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά τον ισχυρισμό του ιδίου ότι κατέθεσε τη Δευτέρα στους εισαγγελείς «αδιάσειστα στοιχεία» προερχόμενα από την ΕΥΠ.

Εγκριτοι νομικοί, με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.», είναι κάθετοι:

«Δεν έχει δικαίωμα κανένας, πόσω μάλλον ένας ιδιώτης, να πάρει στο σπίτι του διαβαθμισμένο, απόρρητο έγγραφο. Και φυσικά απαγορεύεται η χορήγησή τους σε Μέσα Ενημέρωσης και η δημοσιοποίησή τους» απαντούν στα ερωτήματα που θέτουμε.

Παραπέμπουν δε στις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα στις διατάξεις του άρθρου 370Α, που ορίζει το αξιόποινο επί της «Παραβίασης Απορρήτου».

Ούτως ή άλλως, αν όσο ο Γιάννης Πανούσης ήταν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέπεσαν στην αντίληψή του στοιχεία ή ενδείξεις για παράνομες πράξεις, θα έπρεπε να ενημερώσει αρμοδίως τις αρχές. Εκεί μπαίνουν, όμως, οι πολιτικές πτυχές της όλης υπόθεσης.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε σε κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να σχολιάσουν τις σοβαρές καταγγελίες του Γιάννη Πανούση.

Με τη σειρά τους έθεταν το ερώτημα γιατί ως υπουργός δεν προχώρησε επί θητείας του σε καμία από τις προβλεπόμενες κινήσεις, τόσο προς τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ή στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Επέμειναν δε στο ερώτημα, γιατί το εν λόγω ζήτημα το «θυμήθηκε» σήμερα, σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Από την Κουμουνδούρου σημείωναν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με φερόμενα ως «στελέχη», που εμπλέκονται στις καταγγελίες για διαφθορά στην Αστυνομία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπός του επισήμανε (Real FM) ότι «οι καταγγελίες του κ. Πανούση ήταν τόσο «σοβαρές» που ακόμα και ο ίδιος δεν θεώρησε σκόπιμο να τις διερευνήσει ενώ ήταν υπουργός».

Η Ράνια Σβίγκου προσέθεσε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός «δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τον υπουργό ο οποίος τον διαδέχτηκε».

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι «ακατανόητος ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να διασύρει ανθρώπους» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν αγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια σπίλωσης» και χαρακτήρισε «φαιδρότητα» την όλη ιστορία.

Η όλη υπόθεση πάντως παραμένει «ψηλά» στα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Να πάρει ξεκάθαρη θέση ζήτησε ξανά από τον πρωθυπουργό η Ν.Δ., κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε πανικό και υπεκφεύγει.

Η Συγγρού έκανε λόγο δε για «απόδειξη πανικού» στις απαντήσεις που έδωσε το κυβερνητικό περιβάλλον τις προηγούμενες ημέρες και σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη έχει χρέος να προχωρήσει την έρευνα το ταχύτερο δυνατό.

Ο δε Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος του αρμόδιου Τομέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζήτησε την ενημέρωση της Βουλής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνουν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας και λειτουργίας ευαίσθητων υπηρεσιών του κράτους, ενώ για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού εκτιμούν ότι εκθέτουν σοβαρά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.