Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
23°C
24.5° 21.0°
3 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
20°C
21.0° 18.7°
1 BF
76%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 21.6°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
70%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
1 BF
54%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
39%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.0° 21.0°
1 BF
84%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.8°
4 BF
60%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.5°
3 BF
48%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 23.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.6°
3 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
23°C
23.1° 23.1°
2 BF
36%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 19.3°
1 BF
77%
Λαμία
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 18.9°
1 BF
66%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
23.2° 22.8°
4 BF
67%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
18.3° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
Χρήστος Μαυρίκης
Ο Χρήστος Μαυρίκης

Με «βραχιολάκι» ο Μαυρίκης για δωροδοκία Αρεοπαγίτη - Τι είπε στην απολογία του

«Δεν υπήρξε πρόθεση δωροδοκίας, αλλά πρόταση μεσιτικής ανταμοιβής στο πλαίσιο ιδιωτικής συμφωνίας».

Υπό αυστηρή επιτήρηση κατ' οίκον, με τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού, θα παραμείνει ο Χρήστος Μαυρίκης, κατηγορούμενος με το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή.

Οι δικαστικές αρχές έκαναν δεκτό το αίτημα που υπέβαλε, να μην προφυλακιστεί αλλά να τεθεί σε περιορισμό στο σπίτι του σε περίπτωση προσωρινής κράτησης.

Ο 71χρονος γνωστός και ως «εθνικός κοριός», κατά την απολογία του, αρνήθηκε εκ νέου ότι προσπάθησε να επηρεάσει αρεοπαγίτη με αντάλλαγμα θετική έκβαση σε υπόθεση που αφορούσε τρίτο πρόσωπο, τονίζοντας ότι σκοπός του ήταν αποκλειστικά η επίσπευση της έκδοσης απόφασης.

«Έλαβα το θάρρος και απευθύνθηκα στον Αεροπαγίτη, που είχα επισκεφθεί και στο παρελθόν, όπως και τον πατέρα του, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση και την άρνηση των Δικαστηρίων να εκδικάσουν την υπόθεση και να εκδώσουν απόφαση επί της ουσίας. Στην επιστολή που του παρέδωσα αυτοπροσώπως την 21η Μαΐου 2025, ζήτησα από τον Αεροπαγίτη, σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των καθηκόντων του, να ενδιαφερθεί προκειμένου να εκδοθεί απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης».

Αναφερόμενος στην επιστολή αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε πρόθεση δωροδοκίας, αλλά πρόταση μεσιτικής ανταμοιβής στο πλαίσιο ιδιωτικής συμφωνίας:

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκποίησης του ως άνω ακινήτου, την διαμεσολάβηση του Αεροπαγίτη, την ανεύρεση επενδυτή και τη μεσιτική αμοιβή σε περίπτωση εκποιήσεώς του, δεν τον προσέγγισα στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως δικαστικού λειτουργού, αλλά λόγω της γνωριμίας που είχε προηγηθεί με τον ίδιο και τον πατέρα του. Έτσι τουλάχιστον θεώρησα εγώ όταν συνέταξα την επιστολή και του την παρέδωσα. Η μεσιτική αμοιβή που μνημονεύεται στην εν λόγω επιστολή δεν προτάθηκε ως αντάλλαγμα μίας ενέργειας απτόμενης της ενάσκησης των καθηκόντων του Αεροπαγίτη, αλλά ως αντάλλαγμα της εξεύρεσης επενδυτή και υπό τον όρο εκποίησης του ως άνω ακινήτου. Ποτέ δεν διέθετα τέτοια χρηματικά ποσά για να μπορώ να τα προσφέρω ως αντάλλαγμα».

Στα σενάρια που τον ήθελαν να προσπαθεί να εκθέσει τον ανώτατο δικαστή, ενόψει των κρίσεων στον Άρειο Πάγο, απαντά πως δεν γνώριζε τίποτα σχετικό:

«Αγνοούσα παντελώς το γεγονός ότι ο Αεροπαγίτης, ήταν επιλέξιμος στην διαδικασία της Γνωμοδοτικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, καθώς και ότι θα του δημιουργούσα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα.

Δεν του έδωσα κανένα απολύτως στοιχείο της ημερομηνίας της δικασίμου της υπόθεσης, του Δικαστηρίου και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, του Προέδρου που εκδίκασε την υπόθεση, ούτε των διαδίκων που συμμετείχαν στη δίκη, του παρέδωσα δε την επιστολή σχεδόν δύο μήνες αφότου συζητήθηκε η υπόθεση (την 01.04.2025) και σε καμία περίπτωση δεν απέβλεπα στην δωροδοκία του. Δεν απευθύνθηκα σε αυτόν διότι γνώριζα ότι είχε με κάποιον τρόπο ανάμειξη στην ως άνω υπόθεση, αλλά λόγω της προηγούμενης επικοινωνίας με τον πατέρα του και τον ίδιο για την κωλυσιεργία έκδοσης απόφασης επί της Αγωγής».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με «βραχιολάκι» ο Μαυρίκης για δωροδοκία Αρεοπαγίτη - Τι είπε στην απολογία του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας