Ακόμα ένα επεισόδιο έντασης στην πολυκύμαντη σχέση της κυβέρνησης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη συνόδευσε την έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας για παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τόσο της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, όσο και των οπαδών του «ερυθρόλευκου» συλλόγου που βρίσκονται στη μακρά λίστα με τους κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος – μεταξύ των οποίων και ηγετικά μέλη της Θύρας 7, στην οποία αποδίδεται και η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, που τραυματίστηκε θανάσιμα από ναυτική φωτοβολίδα στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στα επεισόδια έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη.
Το βούλευμα έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του 19χρονου που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας, για τον οποίο η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά πρότεινε να κριθεί ένοχος κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο με ανθρωποκτόνο πρόθεση» και αναμένεται τις επόμενες μέρες η δικαστική απόφαση.
Το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο υιοθετεί την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαγδαληνής Καλπακίδου, παραπέμπει σε δίκη τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τέσσερις αντιπροέδρους της ΠΑΕ (Γιάννης Μώραλης, Κώστας Καραπαπάς, Μιχάλης Κουντούρης και Δημήτρης Αγραφιώτης) όχι για ηθική αυτουργία, όπως ανέφερε το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., αλλά για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος: χρηματοδότηση εγκληματικής οργάνωσης και υποκίνηση αθλητικής βίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου.
Στην πρώτη του αντίδραση για το ογκωδέστατο βούλευμα (υπ’ αριθμ. 1067/2025) του δικαστικού συμβουλίου, ο Β. Μαρινάκης έσπευσε χθες το πρωί να ασκήσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό που «υπό το καθεστώς πανικού», «μαζί με τα σκανδαλωδώς ευεργετημένα και εξαρτημένα από το σύστημα Μητσοτάκη μιντιακά δεκανίκια, επιχειρούν να με εκβιάσουν και να με θέσουν υπό ομηρία». Βλέποντας, μάλιστα, «στοχοποίηση» λόγω των επιχειρηματικών του ασχολιών με τα μίντια, ο εφοπλιστής και ολιγάρχης του Τύπου έβγαλε μια διακήρυξη για την ελευθερία του Τύπου, λέγοντας ότι «αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι να πληγεί η ελευθερία του Τύπου, η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και εντέλει η ίδια η Δημοκρατία».
Στις αιτιάσεις αυτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε χθες ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και πως «όλοι οι πολίτες είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο».
Την πεποίθησή του πως η τελική κρίση του δικαστηρίου θα είναι «απόλυτη πανηγυρική δικαίωση» εξέφρασε ο δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του Ολυμπιακού, που υποστήριξε ότι οι διώξεις δεν βασίζονται «ούτε σε ένα (!) πραγματικό στοιχείο, σε μια ομολογία, σε έναν διάλογο, σε οτιδήποτε υπαρκτό και πραγματικό», δίνοντας έτσι δείγματα της υπερασπιστικής γραμμής που θα χαράξει η ηγεσία της ΠΑΕ ενώπιον του ακροατηρίου.
Πρόκειται ωστόσο για τα ίδια επιχειρήματα που έχει προβάλει επανειλημμένα στο παρελθόν η ηγεσία της ΠΑΕ, ήδη από τον Απρίλιο του 2024, οπότε και ξεκίνησαν οι δεκάδες συλλήψεις των συνδεσμιτών του Ολυμπιακού.
Τότε, βέβαια, η ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για ενδεχόμενη «αφανή ηγεσία» της εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία ήταν ήδη κατηγορούμενοι ηγετικά μέλη της Θύρας 7 του Ολυμπιακού: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί η εγκληματική οργάνωση να διευθύνεται, συγκεκαλυμμένα και σε ανώτατο επίπεδο, από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός [...] όπως και του αθλητικού σωματείου Ο.Σ.Φ.Π.», έλεγε το διαβιβαστικό προς τις ανακριτικές αρχές («Εφ.Συν.» 24/4/24, «Πόσο ψηλά στην ΠΑΕ φτάνουν οι ευθύνες;»).
Το σκεπτικό του βουλεύματος
Στο σκεπτικό του βουλεύματος, του οποίου έλαβε γνώση η «Εφ.Συν.», τα κατηγορούμενα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός χαρακτηρίζονται «εξωτικοί», δηλαδή άτομα «που δεν είναι ενταγμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης», ενώ, σημειώνει το βούλευμα, με βάση τα πραγματικά περιστατικά «δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης» σε βάρος τους.
Πώς στοιχειοθετούν οι δικαστές τις κατηγορίες της χρηματοδότησης εγκληματικής οργάνωσης και υποκίνησης αθλητικής βίας; Το δικαστικό συμβούλιο αποδέχεται ότι από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2024 οι κατηγορούμενοι «από κοινού, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, παρείχαν κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία και κάθε είδους χρηματοοικονομικά μέσα γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο διευκολύνουν ή υποβοηθούν την τέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων εγκληματικής οργάνωσης, η οποία επιδίωκε την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων και πλημμελημάτων».
«Διάπραξη κακουργημάτων»

Σύμφωνα με το βούλευμα, το οποίο αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία Γ. Λυγγερίδη, σχετικά με τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί μετά τον αγώνα Βόλος - ΟΣΦΠ, τα κατηγορούμενα μέλη της Διοίκησης «διέγειραν άλλους σε διάπραξη κακουργημάτων». «Ενεργώντας από κοινού, ενεργώντας δημόσια και μέσω του διαδικτύου, προκάλεσαν και διέγειραν άλλους σε διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων, εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα στο οποίο οι δικαστές προσθέτουν:
«Το περιεχόμενο και το ύφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε την 03.12.2023 η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέλη του Δ.Σ. της οποίας τυγχάνουν άπαντες οι κατηγορούμενοι αυτοί, δημιούργησε στους αποδέκτες της, ήτοι τους κατηγορούμενους οπαδούς της ομάδας του Ολυμπιακού, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, [...] την απόφαση της διάπραξης πλημμελημάτων ή κακουργημάτων, ασκώντας έμμεση επιρροή πάνω στη βούλησή τους, ερεθίζοντας το συναισθηματικό τους κόσμο, τα πάθη και τα ένστικτά τους. Ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι η ανακοίνωση περιείχε αυστηρή σύσταση στους αποδέκτες της να απέχουν από οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια με τη φράση “'Πράγμα που κανείς μας δε θέλει και κατευνάζουμε διαρκώς την οργή του κόσμου!” δεν συνιστά αντένδειξη στις σοβαρές ενδείξεις ενοχής τους καθώς, λαμβάνοντας υπόψη το σημείο που έχει τεθεί στο κείμενο και την έκταση που καταλαμβάνει σε αυτό, είναι προφανές ότι είναι απρόσφορη να λειτουργήσει πυροσβεστικά στο εμπρηστικό περιεχόμενό του, ότι διατυπώθηκε για την τήρηση των προσχημάτων και προκειμένου να προσφέρει μελλοντικό άλλοθι στην αξιολόγηση της αναζήτησης ποινικών ευθυνών από τους συντάκτες της, σε κάθε δε περίπτωση είναι ενδεικτική του δόλου των κατηγορουμένων, δοθέντος ότι για την πλήρωση της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος αρκεί και ο ενδεχόμενος δόλος (Α.Π. 850/2019)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Ολυμπιακός, σχολιάζοντας το επίμαχο κομμάτι του παραπεμπτικού βουλεύματος, αναφέρει πως «διωκόμαστε για το ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση που δήθεν... εξέγειρε τα πλήθη. Μόνο που όταν εκδόθηκε η ανακοίνωση δεν απασχόλησε σε ποινικό επίπεδο τη Δικαιοσύνη αλλά εργαλειοποιήθηκε μήνες μετά!».
«Δωρεάν εισιτήρια»
Την ίδια ώρα οι δικαστικοί λειτουργοί περιγράφουν ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού παρείχε στα κατηγορούμενα ως ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «δωρεάν άγνωστο αριθμό εισιτηρίων προκειμένου να τα πωλούν και να τα διαθέτουν παρανόμως», με την ΠΑΕ Ολυμπιακός να κάνει λόγο για κατηγορίες που στηρίζονται «σε άλματα “λογικής του παραλόγου” και κατασκευές κάποιων που διεκπεραίωσαν την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διωχθούμε, με βάση θεωρίες συνωμοσίας και αδιανόητες παραδοχές ότι δήθεν δίναμε μερικές δεκάδες προσκλήσεις σε φιλάθλους (κάτι που κάνουν όλες οι ομάδες και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό), όπως δίνουμε και σε πολιτικούς, σε δικαστές, σε αστυνομικούς! Χωρίς κανένα στοιχείο ότι όσοι πήραν πρόσκληση από εμάς έκαναν κάτι παράνομο».
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι είχαν παραχωρήσει στους οργανωμένους οπαδούς «το δικαίωμα να χρησιμοποιούν και να διαχειρίζονται χώρο αποθήκης στο “Γ. Καραϊσκάκης” προκειμένου να αποθηκεύουν τα πανό οπαδών του Ολυμπιακού καθώς και κατά περίπτωση αντικείμενα που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση στις επιθέσεις που χρησιμοποιούσε σε βάρος αστυνομικών», ενώ «με την ελεύθερη παρουσία τους στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, επέτρεπαν στα ηγετικά στελέχη και σε έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να επιδίδονται σε εκβιάσεις μικροπωλητών [...] υποβοηθώντας τους έτσι επιπλέον με μεγάλα χρηματικά ποσά σε κάθε αγώνα εντός έδρας του Ολυμπιακού, τα οποία αφενός διοχετεύονταν στις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, αφετέρου αποτελούσαν κίνητρο για τα ηγετικά και τα ανώτερα στην ηγεσία στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να εξακολουθήσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα».
«Με όλους τους ως άνω τρόπους παρείχαν στα μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία και χρηματοοικονομικά μέσα, οδηγίες και πληροφορίες, ήτοι χρηματοδοτούσαν, άμεσα και έμμεσα, την ίδια αυτή εγκληματική οργάνωση, γνωρίζοντας ότι με τους ίδιους ως άνω τρόπους διευκόλυναν και υποβοηθούσαν την τέλεση εκ μέρους της των εγκληματικών ενεργειών για τις οποίες είχε συσταθεί», σημειώνεται.
Αυτόπτες μάρτυρες
»Σχετικά με το αν οι κατηγορούμενοι ισχυροί άνδρες της ΠΑΕ είχαν δόλο, αναφέρεται πως «η άρνησή τους ότι γνώριζαν τη συγκρότηση και τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης αντιστρατεύεται πλήρως τη λογική στο βαθμό που από τις μαρτυρικές καταθέσεις, τις εκθέσεις ανάλυσης ψηφιακών πειστηρίων, τις συνομιλίες των συγκατηγορουμένων τους-μελών της εγκληματικής οργάνωσης έπειτα από άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών που πραγματοποιήθηκαν νόμιμα, προκύπτει ότι αυτοί γνώριζαν και είχαν επαφές με τα περισσότερα από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης στα οποία είχαν παραχωρήσει διαπιστεύσεις ή των οποίων αποδέχονταν την, χωρίς αυτές, παρουσία και την ελεύθερη πρόσβασή τους πέριξ του αγωνιστικού χώρου κατά τη διάρκεια των αγώνων, συχνά δε με κάποιους από αυτούς συνταξίδευαν, με αφορμή ταξίδια των ομάδων του Ολυμπιακού στο εξωτερικό για αγώνες, ενώ ορισμένοι από τους κατηγορουμένους σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και αυτόπτες μάρτυρες της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης (Ν. Φάληρο 23.04.2023, Βόλος 03.12.2023)».
Δικαστικό Συμβούλιο: «Η απολογία του Β. Mαρινάκη δείχνει υποστήριξη της εγκληματικής οργάνωσης»
Από την πλευρά της η ΠΑΕ Ολυμπιακός σχολιάζει αναφερόμενη στις επαφές της διοίκησης με τους οπαδούς ότι «έφτασαν να κατηγορούν τη διοίκησή μας γιατί συνομιλούσε με οπαδούς της ομάδας μας, λες και υπάρχει διοίκηση που δεν συνομιλεί με τους οπαδούς της».
Οσο για το αν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε γνώση για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, το Δικαστικό Συμβούλιο στέκεται σε κομμάτι της απολογίας του στον ανακριτή σχετικά με το αν γνώριζε διάλογο ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη της Θύρας 7 και ενός αγνώστου ονόματι Μ. ο οποίος χαρακτηρίζεται «υπεύθυνος ασφαλείας» και, σύμφωνα με τη δικογραφία, σε συνάντηση που είχαν στις 7.2.2024 είπε στους επικεφαλής των οργανωμένων: «κομμένες οι καντίνες», «κομμένα τα εισιτήρια», «ξέρω ότι βγάλατε πολλά χρήματα και ήρθε η ώρα σας να βρείτε δουλειά», «δεν θα μπαίνει κανένας χωρίς εισιτήριο». Σύμφωνα με τους δικαστές, ο ίδιος φαίνεται να τους λέει πως «δεν θα πληρώνει ο Ολυμπιακός τα γαμισιάτικά τους».
Ερωτηθείς λοιπόν σχετικά με το αν γνωρίζει τον Μ. και τα όσα φαίνεται να είπε, ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού απάντησε στην απολογία του: «Δεν μπορώ να ξέρω ποιος μπορεί να έστειλε αυτό το πρόσωπο ούτε μπορώ να ξέρω ποιος είναι αυτός. Πάντως καλά τούς τα είπε». Ετσι το βούλευμα συμπεραίνει πως με αυτή του την απάντηση επιβεβαιώνει «ότι οι αναφερόμενες ως άνω συμπεριφορές που περιλήφθηκαν στο κατηγορητήριο ως επιμέρους πράξεις της υποστήριξης της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης εκ μέρους των μελών του Δ.Σ. της ΠΑΕ λάμβαναν χώρα πράγματι και προφανώς, βάσει της απάντησης, τελούσαν σε γνώση του».
«Διαστρέβλωση»
Για το συγκεκριμένο θέμα, πηγές από τη νομική πλευρά του προέδρου του Ολυμπιακού κάνουν λόγο για «διαστρέβλωση της απολογίας» του Β. Μαρινάκη και υποστηρίζουν ότι «χρησιμοποιείται (τεχνηέντως) αποσπασματικά η απάντησή του “Πάντως καλά τούς τα είπε”, για να στηριχθεί η δήθεν γνώση του για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης και για τη δράση της». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το δικαστικό συμβούλιο «αγνοεί την εγγενή αντίφαση του κατηγορητηρίου», δηλαδή ότι «δεν αντέχει και στην κοινή λογική να πασχίζει να αναδείξει στην Ευρώπη έναν κορυφαίο και ιστορικό αθλητικό Σύλλογο, να προβαίνει σε τεράστιας αξίας επενδύσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου και παράλληλα να υποβοηθάει ή έστω να “υποστηρίζει” εγκληματική οργάνωση, η δράση της οποίας αντιστρατεύεται τους στόχους της ομάδας, προκαλώντας οικονομική και ηθική (στη φήμη και το κύρος του συλλόγου) βλάβη σε αυτήν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας