ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Εύα Παπαδοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ποινή τριών ετών, εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως, επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Πάτση, για το σκάνδαλο με τις ελλιπείς και ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες». Ο δικηγόρος, ο οποίος στον απόηχο των αποκαλύψεων σε βάρος του διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και παρέμεινε ανεξάρτητος βουλευτής ώς το 2023, καταδικάστηκε για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση «πόθεν έσχες» το σύνολο της περιουσίας του. Καταδικαστική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου και για την πρώην και τη νυν σύζυγό του, οι οποίες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 15 και 20 μηνών αντίστοιχα, για συνέργεια σε ελλιπή δήλωση «πόθεν έσχες».

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο πρώην βουλευτής Γρεβενών κατέθεσε αίτημα διαπραγμάτευσης με στόχο τον συμβιβασμό για τα διάτρητα «πόθεν έσχες» που δηλώθηκαν κατά το επίμαχο διάστημα της βουλευτικής του θητείας, από το 2019 έως και το 2022. Το αίτημα έγινε δεκτό και το δικαστήριο διέκοψε για να ακολουθηθεί διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η διαπραγμάτευση πραγματοποιείται μεταξύ του εισαγγελέα και των δικηγόρων των κατηγορουμένων προκειμένου να συμφωνηθεί μια ευμενέστερη ποινική μεταχείριση: αν η διαπραγμάτευση δεν κατέληγε πουθενά, θα διεξαγόταν κανονικά η ποινική δίκη. Αν ο πρόεδρος συμφωνούσε με το πρακτικό της διαπραγμάτευσης, θα ανακοίνωνε το ύψος της ποινής, η οποία δεν θα μπορούσε να είναι ανώτερη από αυτήν που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Τελικά χθες, επικυρώνοντας τη σχετική εισαγγελική πρόταση, η έδρα καταδίκασε τον κ. Πάτση για το ένα από τα δύο πλημμελήματα που του είχε αποδώσει η Εισαγγελία Εφετών τον Μάρτιο του 2023. Εκτός κάδρου παρέμεινε η δεύτερη κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος που αφορούσε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή, που βάραινε τόσο τον ίδιο όσο και τη νυν σύζυγό του για τη συμμετοχή σε κεφάλαιο εταιρειών (με έδρα την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο).