Με έντονη αστυνομική παρουσία εμφανίστηκαν χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τα δύο αδέρφια, 41 και 49 ετών, που κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Στην αίθουσα βρισκόταν και η σύζυγος του θύματος, Στάθα Αλεξανδροπούλου-Καραϊβάζ, που κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ενώ εξετάστηκαν σημαντικοί μάρτυρες, ειδικά ένας ιδιοκτήτης καταστήματος κινητής τηλεφωνίας, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε προμηθεύσει τους δύο κατηγορούμενους –τους οποίους γνώριζε προσωπικά– με κινητά τηλέφωνα λίγες μέρες πριν από την εν ψυχρώ δολοφονία.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το κατάστημα στην οδό Πανόρμου ήταν αυτό που επισκέφθηκαν οι δράστες για να αγοράσουν δύο φτηνές συσκευές, μία βδομάδα νωρίτερα από την 9η Απριλίου 2021. «Δεν κόπηκε απόδειξη για τα δύο κινητά. Κόστιζαν 30 ευρώ το καθένα. Δεν ζητήθηκε τιμολόγιο, έτσι, ακόμη και απόδειξη να κόβαμε, θα έγραφε “πελάτης λιανικής”, χωρίς άλλα στοιχεία», είπε ο μάρτυρας. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως πουλούσε φτηνά κινητά, συχνά χωρίς απόδειξη, «επειδή το κατάστημα είναι κοντά σε νοσοκομεία και υπάρχουν ηλικιωμένοι ασθενείς και συγγενείς τους που τα χρειάζονται».
Είπε ακόμα πως η αστυνομία επισκέφτηκε το κατάστημα 3 μήνες μετά τη δολοφονία, με αποτέλεσμα τα βίντεο από την κάμερα ασφαλείας του καταστήματος να έχουν σβηστεί. Υποστήριξε ακόμη πως οι σχέσεις του με τους κατηγορούμενους ήταν τυπικές, με τον έναν μάλιστα εξ αυτών να είναι το πρόσωπο που τηλεφωνούσε συχνά «για να τον ξεματιάσει». «Κάποια στιγμή, μου είπε ότι είχε ένα μεγάλο δικαστήριο, έτσι του ζήτησα να μην ξαναβρεθούμε, γιατί είμαι οικογενειάρχης, έχω κατάστημα και δεν ήθελα μπλεξίματα», σημείωσε.
Στο δικαστήριο εξετάστηκε και το σκούτερ που φέρεται να χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες. Γι’ αυτό κατέθεσε υπάλληλος της εταιρείας Piaggio στον οποίο επιδείχθηκε οπτικοακουστικό υλικό που συνέλεξε η ΕΛ.ΑΣ. από κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Ο μάρτυρας, αν και αναγνώρισε το μοντέλο του σκούτερ, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πως πρόκειται απαραίτητα για την ίδια ακριβώς μηχανή που ανήκει σε έναν από τους δύο κατηγορούμενους: «Το πλάνο δεν είναι ευκρινές, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι η ίδια μοτοσικλέτα».
Κατέθεσε όμως και ένας μάρτυρας αστυνομικός που τέλεσε προανακριτικά καθήκοντα, ερευνώντας οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφει τους δολοφόνους λίγο μετά τη δολοφονία. Μέσα στην κατάθεσή του, επιχείρησε να καταρρίψει το βασικό στοιχείο το οποίο οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως αποδεικνύει την αθωότητά τους: πως δηλαδή οι δολοφόνοι που απαθανατίζονται στις φωτογραφίες έχουν εντελώς διαφορετικό σωματότυπο από των ίδιων. «Δηλώνω βέβαιος πως ο σωματότυπος είναι ίδιος με εκείνον των ανδρών που φαίνονται στο βίντεο», υποστήριξε.
Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα.
