Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.4° 16.2°
5 BF
47%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.6°
2 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
20.0° 18.3°
4 BF
39%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.2° 14.9°
4 BF
51%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 14.0°
2 BF
65%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.8° 10.4°
2 BF
54%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 22.1°
1 BF
22%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 17.7°
3 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.3°
2 BF
46%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 15.5°
6 BF
55%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.7° 13.5°
3 BF
51%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.9°
1 BF
51%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
1 BF
48%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
21°C
21.8° 21.0°
2 BF
45%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.1° 16.7°
3 BF
36%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.3°
2 BF
50%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.7°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
73%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου, 2024
Η Μαρία Καρυστιανού στο βήμα της εκδήλωσης. Δίπλα, το πάνελ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η Μαρία Καρυστιανού στο βήμα της εκδήλωσης. Δίπλα, το πάνελ

«Οχι» στην ατιμωρησία των ενόχων για τα Τέμπη

Σε εκδήλωση σε κατάμεστη αίθουσα του ΔΣΑ έγινε η παρουσίαση της Ομάδας Νομικής Επεξεργασίας για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ● Μαρία Καρυστιανού: «Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών και τη διαφθορά»

Με κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, πραγματοποιήθηκε χθες η συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών «Τέμπη 28-2-2023» για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας.

Η πρωτοβουλία των συγγενών, που έχει μαζέψει μέχρι σήμερα τις υπογραφές 1,5 εκατομμυρίου πολιτών, ζητώντας απονομή δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών, ήταν το θέμα που συζητήθηκε από το πάνελ, ενώ ανακοινώθηκε η συγκρότηση ομάδας επεξεργασίας που θα απαρτίζεται από έγκριτους νομικούς και συνταγματολόγους προκειμένου να διατυπώσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που θα κοινοποιηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

«Μέχρι Εδώ»

Με το σύνθημα «Μέχρι Εδώ - Δικαιοσύνη για Δικαίωση» που εμφανιζόταν σε γιγαντοοθόνη πίσω από το πάνελ των ομιλητών, ο Δημήτρης Βερβεσός, ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία έχει δηλώσει και παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη για τις ευθύνες του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, τόνισε πως στην ειδική επιτροπή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή, Μαρία Καραμανώφ, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Παπασπύρου, και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Πάνος Λάζαράτος.

«Ως μάνα και πολίτις έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου», υπογράμμισε κατά την ομιλία της η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου και μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, ενός από τα 57 θύματα των Τεμπών. Επανέφερε το αίτημα των συγγενών για απόδοση ποινικών ευθυνών όσο ψηλά και αν βρίσκονται και, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό. «Κρυμμένος στην ασυλία, ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία, ελπίζοντας ότι οι Ελληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε» υπογράμμισε.

Η πρόεδρος του συλλόγου στηλίτευσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, αν και προσκλήθηκε, δεν παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, όπως και κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης: «Γνωρίζετε τους νόμους της χώρας μου; Συμμορφώνεστε με αυτούς ή θεωρείτε ότι δεν έχετε καμία τέτοια υποχρέωση; Η απουσία σας δηλώνει και την απάντησή σας. Για ποιο λόγο αναζητούμε ωστικά υπολείμματα σε όλη τη γύρω περιοχή; Και επειδή αυτά τα ερωτήματα καίνε την ψυχή μου, θα κάνω υπομονή και θα περιμένω να βρείτε χρόνο και να απαντήσετε εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, τιμώντας το αξίωμά σας», τόνισε η κ. Καρυστιανού.

«Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει», συμπλήρωσε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. «Το είδαμε όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε άλλες συμφορές στη χώρα μας. Η προστασία του πολίτη φαίνεται να μην ενδιαφέρει το πολιτικό σύστημα. Αν αναλογιστούμε και τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται ενάντια στην ποιότητα ζωής μας, η αδιαφορία έχει ξεπεράσει κάθε όριο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως ο πολίτης «αντιμετωπίζεται σχεδόν τιμωρητικά από το κράτος, σε καθημερινή βάση και σε όλα τα επίπεδα».

«Δεύτερο έγκλημα»

Ως ένα «δεύτερο έγκλημα, αντίστοιχο των Τεμπών» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Βερβεσός την «τυχόν ατιμωρησία και ασυλία των ισχυρών» και κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να προχωρήσουν στην ψήφιση της νομοθετικής πρότασης όταν εκείνη είναι έτοιμη και κοινοποιηθεί στον πρόεδρο της Βουλής. «Ο δικηγορικός κόσμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε το αίτημα των 1,5 εκατ. πολιτών να είναι μια θεσμική νομική πρωτοβουλία που θα αποκτήσει σάρκα και οστά», υπογράμμισε.

Την ανάγκη για μία τεκμηριωμένη νομοθετική ρύθμιση υπογράμμισε η πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, ενώ τόνισε πως το ζήτημα της ασυλίας των πολιτικών έχει επανειλημμένα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το ΕΔΔΑ έχει επίγνωση του προβλήματος και το ίδιο έχει δημιουργήσει ρήγματα στη βουλευτική ασυλία. Επισημαίνει μάλιστα ότι είναι αντίθετο με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου να δύνανται τα κράτη να απαλλάσσουν ολόκληρες κατηγορίες ανθρώπων από ποινικές ευθύνες», τόνισε και έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για μία πιθανή μελλοντική καταδίκη της χώρας από το δικαστήριο του Στρασβούργου.

Ο καθηγητής Νίκος Παπασπύρου τόνισε ότι μέχρι σήμερα εξαρτάται όχι μόνο η ποινική δίωξη αλλά και η διερεύνηση μίας υπόθεσης από την απόλυτη πλειοψηφία της Bουλής. Ανέφερε καλά παραδείγματα του εξωτερικού που μπορούν να υιοθετηθούν, όπως της Γαλλίας, όπου η διερεύνηση μίας υπόθεσης «περνά από ένα “φίλτρο” με ένα δικαστικό όργανο που αξιολογεί τα στοιχεία και φιλτράρει υποθέσεις που μπορούν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Σε σύντομο σχόλιό του, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που η Βουλή είναι το μόνο θεσμικό όργανο που μπορεί να παραπέμψει πολιτικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη.

Αλλες παρεμβάσεις

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, η Μιλένα Αποστολάκη, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση), ο Νίκος Βρεττός (Νίκη), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) και ο Κωστής Καρπόζηλος (Νέα Αριστερά). Τη συζήτηση συντόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Θεόδωρος Μαντάς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οχι» στην ατιμωρησία των ενόχων για τα Τέμπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας