Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.6° 26.3°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.4° 24.0°
1 BF
51%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 22.0°
1 BF
51%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
0 BF
53%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
25.7° 23.9°
0 BF
69%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.0° 23.5°
1 BF
60%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
23.4° 20.4°
1 BF
49%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 25.8°
2 BF
50%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.2° 24.6°
2 BF
48%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 26.8°
4 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
25.7° 24.7°
0 BF
61%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
2 BF
69%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.7° 24.9°
2 BF
65%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.7° 23.5°
1 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
27.7° 22.0°
3 BF
58%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.8° 25.3°
0 BF
32%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
27.8° 24.2°
1 BF
79%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Κιβωτός του Κόσμου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» - ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Στο φως όσα γίνονταν στα «σκοτεινά δωμάτια»

Απουσία του πατέρα Αντώνιου από την πρώτη δίκη που φτάνει στο ακροατήριο και αφορά τις τιμωρίες και την κακομεταχείριση των παιδιών της δομής ● Απομόνωση και ξυλοδαρμός η πιο συνηθισμένη τιμωρία στα περισσότερα περιστατικά σε διαφορετικές δομές, σε διαφορετικά διαστήματα από τα ίδια άτομα ● «Πάγια τακτική» η μεταφορά των φιλοξενούμενων παιδιών σε διαφορετικές δομές, με αποτέλεσμα να χάνουν επαφή με φίλους, μέλη της οικογένειάς τους, συμμαθητές τους ● Στο εδώλιο κάθονταν μόνο τέσσερις από τους οκτώ κατηγορούμενους

Oι καταγγελίες που έφτασαν στον Συνήγορο του Πολίτη και περιέγραφαν αξιόποινες πράξεις του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», Αντώνιου Παπανικολάου, και επτά συνεργατών του σε δομές της οργάνωσης ανά την Ελλάδα ήρθαν χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, μέσα από την κατάθεση της πρώτης μάρτυρα κατηγορητηρίου, Σαμάνθας Στρατιδάκη, ειδικής επιστήμονα στην ανεξάρτητη Αρχή. Στο εδώλιο κάθονταν μόνο τέσσερις από τους οκτώ κατηγορούμενους. Η δίκη για τα πλημμελήματα (υπάρχει άλλη δικογραφία για κακουργήματα) που αποδόθηκαν στον πατέρα Αντώνιο είναι η πρώτη που φτάνει στο ακροατήριο και αφορά τις τιμωρίες και την κακομεταχείριση των παιδιών της δομής – ο ίδιος απουσίαζε από την αίθουσα.

Αθήνα, Χίος, Βόλος, Καλαμάτα και Ιωάννινα: διαφορετικές δομές, περιστατικά που αφορούν διαφορετικές χρονικές περιόδους, με δράστες όμως τα ίδια πρόσωπα που κακομεταχειρίζονταν διαφορετικά θύματα, με αποτέλεσμα μέσα από τις καταγγελίες των παιδιών να φαίνονται εξόφθαλμα μοτίβα στη δράση τους. Η μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς σε περιστατικά που της κατήγγειλαν φιλοξενούμενοι και υπάλληλοι της δομής για ξύλο, εξευτελιστικές τιμωρίες, απομόνωση μηνών σε σκοτεινά δωμάτια και καταναγκαστική εργασία, πριν ακόμη η πρώτη καταγγελία δει το φως της δημοσιότητας και ακολουθήσει χιονοστιβάδα. Οι καταγγελίες οδήγησαν στην εξαιρετικά επιβαρυντική για τον πατέρα Αντώνιο έκθεση του Συνηγόρου, που διαπιστώνει ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» λειτουργούσε σαν φυλακή, ως απόρροια της αντίληψης που είχε ο πατέρας Αντώνιος για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Η μάρτυρας είπε πως από τις συζητήσεις της με καταγγέλλοντες φάνηκε ότι ο τρόπος μεταχείρισης των τροφίμων ήταν «καταχρηστικός, συστηματικός και είχε σωφρονιστικό χαρακτήρα». Για τις περιπτώσεις καταναγκαστικής και εξαντλητικής εργασίας, παρατήρησε πως «τα περιστατικά που ανέφεραν τα παιδιά ήταν πολύ τραυματικά. Καθημερινά άκουγαν ότι “πρέπει να είναι ευγνώμονες” για όσα τους παρέχει η “Κιβωτός”, τους μετέφεραν μια αίσθηση ανταπόδοσης όσων προσφέρει ο πατέρας Αντώνιος». Χαρακτηριστικό που, όπως τόνισε, εντοπίζεται μεμονωμένα σε δομές με θρησκευτικό προσανατολισμό, αλλά «σε καμία περίπτωση στον βαθμό και την έκταση που αναφέρθηκε σε αυτή την περίπτωση».

Η απομόνωση, όπως υπογράμμισε, ήταν η πιο συνηθισμένη τιμωρία. «Η διάρκεια και οι συνθήκες διέφεραν ανάλογα με την περίπτωση και την πράξη για την οποία τιμωρούνταν τα παιδιά. Στον Πειραιά αναφέρθηκε απομόνωση διάρκειας μιας εβδομάδας. Σε άλλες περιπτώσεις αναφέρθηκε πολύμηνη απομόνωση και ξυλοδαρμός. Σε κάποιες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι της “Κιβωτού” τηλεφωνούσαν στο σχολείο και έλεγαν ότι τα παιδιά ήταν άρρωστα. Εχω την εντύπωση ότι όλες οι δομές είχαν χώρο απομόνωσης. Στη Χίο, μάλιστα, ονομαζόταν “σκοτεινό δωμάτιο”».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο ένα από τα παιδιά κατηγορήθηκε για κλοπή και για τιμωρία στάλθηκε στη Χίο όπου απομονώθηκε πλήρως σε ένα δωμάτιο επί πέντε μήνες. «Το παιδί είχε απαξιωτική αντιμετώπιση από τους εργαζόμενους της δομής εκεί, μάθαμε ότι η μητέρα του απείλησε με κάποιες νομικές ενέργειες προκειμένου να φοιτήσει στο σχολείο τον επόμενο χρόνο. Αργότερα έμεινε ακόμα ένα δίμηνο σε απομόνωση και μετά δεν του επετράπη η φοίτηση στο Λύκειο».

Χαρακτήρισε μάλιστα «πάγια τακτική» τη μεταφορά των φιλοξενούμενων παιδιών σε διαφορετικές δομές, με αποτέλεσμα να χάνουν επαφή με φίλους, μέλη της οικογένειάς τους, συμμαθητές τους. Μοναδική σταθερά στη ζωή τους ήταν η «Κιβωτός». «Πρώην φιλοξενούμενη της δομής του Πειραιά μάς ανέφερε πως μια από τις τιμωρίες ήταν ότι ο πατέρας Αντώνιος αποφάσιζε εν μια νυκτί να αλλάξει δομή κάποιο παιδί. Μπορούμε να φανταστούμε όλοι πώς μπορεί να επηρεαστεί η ζωή ενός εφήβου όταν αλλάζει περιβάλλον», σημείωσε.

Η μάρτυρας ανέφερε πως οι συγκατηγορούμενοι του πατέρα Αντώνιου θεωρούνταν από τρόφιμους και εργαζόμενους ως «το δεξί του χέρι». «Ηταν πρώην τρόφιμοι της “Κιβωτού” που συχνά περιόδευαν στις δομές μαζί του και εκτελούσαν τις εντολές του. Ηταν κοινή γνώση ότι ο πατέρας Αντώνιος γνωρίζει τα πάντα, έπαιρνε αποφάσεις για τα πάντα και για όλα τα παιδιά». Και συμπλήρωσε: «Ηταν το κύριο πρόσωπο αναφοράς των παιδιών και των εργαζομένων. Παιδιά ανέφεραν πως αποζητούσαν την αγάπη και την εύνοιά του γιατί δεν είχαν οικογένεια. Ολοι έλεγαν “Τι θα σκεφτεί ο πάτερ;”, “θα στεναχωρηθεί ο πάτερ”».

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε σε καταγγελλόμενο περιστατικό στη δομή της Καλαμάτας, σύμφωνα με το οποίο παιδιά ξυλοκοπήθηκαν άγρια για να ομολογήσουν –γονατιστά– μπροστά στον πατέρα Αντώνιο παράνομες πράξεις. «Το παιδί δεν ήθελε. Ο Ι. [σ.σ. κατηγορούμενος] πήγε ένα παιδί σε παραπλήσιο δωμάτιο, το ξυλοκόπησε και μετά εκείνο βγήκε και γονάτισε μπροστά του», περιγράφει.

Ενδεικτική ήταν η κατάθεση πρώην εθελόντριας της «Κιβωτού» που κατέθεσε για περιστατικό που συνέβη μπροστά στα μάτια της το 2017, όταν ένας από τους κατηγορούμενους έριξε ένα μικρό παιδί από τις σκάλες της δομής. «Πάγωσα, το παιδί κατρακύλησε και μέχρι να το δω να σηκώνεται πάγωσε το αίμα μου. Μετά πήγε μπροστά του και του έριχνε μπουνιές και φώναζε. Πήγα να τον απωθήσω [...] Αργότερα βρήκα το παιδί να κλαίει και του είπα να πάμε στον πατέρα Αντώνιο. Μου είπε πως δεν μπορώ να τον βοηθήσω, πως “δεν μπορεί να με βοηθήσει κανείς”. Οταν τον ρώτησα τον λόγο που τον έριξε ο κατηγορούμενος, μου είπε ότι δεν ήθελε να εκκλησιαστεί, αλλά να παίξει μπάλα».

Ποια ήταν η αντίδραση των υπεύθυνων της δομής όταν τους ενημέρωσε η εθελόντρια; «Μου είπαν ότι θα απολυθεί “χθες”. Πίστευα ότι είναι μεμονωμένο περιστατικό. Τελικά συνέχισε να δουλεύει κανονικά». Οσο για τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο: «Προσπάθησα να τον προσεγγίσω μια Κυριακή μετά τη λειτουργία και του είπα ότι θέλω να του μιλήσω για τον [κατηγορούμενο]. Μου έκανε νόημα με το χέρι να φύγω».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στο φως όσα γίνονταν στα «σκοτεινά δωμάτια»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας